TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Politik

Är det rätt att hänga ut anonyma skribenter från Avpixlat?

Skribent:
Publicerad: , 11:10
Respons: 44 kommentarer

Expressen och AvpixlatAvpixlat tillhör en av de mer avskyvärda sajterna på nätet. De säger sig stå som en motpol mot vad de kallar för ”PK-media” genom att framför allt rapportera och avslöja namnen på brottslingar med invandrarbakgrund. I och med att man aldrig skriver om alla de brott som sker av, återigen deras term, ”etniska svenskar”, antyder de att all brottslighet i Sverige beror på invandrare. De verkliga vidrigheterna kommer fram bland de anonyma kommentarerna.

Expressen har, tillsammans med ett gäng till synes anonyma journalister som går under namnet Researchgruppen, publicerat namn och bild på ett antal Sverigedemokratiska personer som skrivit all möjlig rasistisk dynga bland kommentarerna. Spontat tycker säkert många som inte håller med Sverigedemokraterna att det bara är rätt åt dem. Men är det verkligen det?

Igår avslöjades det att Researchgruppen tagit fram namn på de personer som ligger bakom 6200 av de anonyma alias som skriver kommentarer på Avpixlat, Exponerat och Fria Tider – tre sajter som milt sagt kan klassas som rasistiska.

Det rör sig inte om något illegalt intrång i deras databaser. Istället har man utnyttjat faktumet att sajterna använder sig av kommentarssystemet Disqus. I och med att många andra sajter också använder samma tjänst, och att man som sajtägare kan använda sig av Disqus öppna API för att få reda på information om de som skriver där, har man troligtvis jämfört alias som användarna har skrivit under på olika sajter.

Expressen hänger ut nätrasister

Så om pseudonymen ”folkkultur” skrivit på en sajt som Researchgruppen har tillgång till, kan man utgå från att det är samma ”folkkultur” som på Avpixlat, angående ensamkommande hungerstrejkande flyktingbarn, skrivit ”Hoppas att de svälter sig till döds!”.

Om jag förstått det rätt utifrån Arrays artikel, så är det så här man har gjort. Men om jag har fel får du gärna rätta mig, för jag vill understryka att det här bara är en teknisk teori. Researchgruppen har inte offentliggjort sin metod.

Expressen säger sig ha uppgifter på flera tusen användare, och man har hängt ut elva stycken med bild. Dessa har man intervjuat med varierande resultat. En gubbe skyller ifrån sig på sin 12-åriga dotter, medan andra står för vad de skrivit men att man inte borde ta det på så stort allvar eftersom det bara är Internet.

Vi som inte alls gillar Sverigedemokraternas politik kan spontant tycka att det här var rätt bra. Men om man tänker lite till, så börjar i alla fall jag tveka. Det finns mycket skit på Internet och folk skriver rätt groteska saker, i skydd av anonyma alias. Saker som de inte skulle vågat säga offentligt. Det är både en fördel och en nackdel med nätet.

Om att skrämma till tystnad

Men så länge man inte uppviglar till brott, ärekränker, hotar eller bryter mot några andra lagar, är det inte olagligt att ha – ur andras perspektiv – idiotiska åsikter. Det finns naturligtvis en del som tycker att jag har idiotiska åsikter, och eftersom vi lever i en demokrati har de sin fulla rätt till att tycka det så länge de inte bryter mot lagen.

Anna Troberg skriver ett debattinlägg på SvD där hon ifrågasätter publiceringen. Hon har poänger som jag håller med om. Ett problem med att Expressen hänger ut folk på det här sättet, är att man skrämmer folk till tystnad.

Om åsiktsfriheten reduceras ner till rätten att bara vara rätten att ha åsikter som en majoritet i samhället känner sig bekväm med, så hamnar vi på ett sluttande plan mot en dyster verklighet där vi alla till slut måste väga varje ord på guldvåg för att inte råka i klammeri med (o)rättvisan. [Källa: SvD Debatt]

Vi har lyxen att i Sverige få tycka och tänka hur vi vill, så länge vi inte bryter mot några lagar (vilka dock verkar bli fler och fler). Åsiktsfrihet och yttrandefrihet är två av grundstolparna i en demokrati. Om media börjar hänga ut personer med åsikter som tidningen inte delar, kan det bli ganska obehagligt.

Det bör påpekas att de som Expressen har hängt ut är politiskt aktiva. I just dessa elva fallen gäller andra spelregler, än om det vore okända privatpersoner. Samtidigt påpekar Expressen flera gånger hur många tusentals namn man sitter på, och det lär inte bara vara politiskt engagerade.

I Aftonbladet går det att läsa hur Sverigedemokraternas stabschef Linus Bylund beklagar sig, angående Expressens publicering, över att partiet drar tills sig så många ”idioter, bonnläppar och rasister”.

Jag kan tänka mig att det är rätt många som numera kommer att dra sig för att skriva kommentarer på sajter som Avpixlat. Expressen har skrämt dem till tystnad. Vad händer när Avpixlat (eller andra sajter) kontrar genom att göra detsamma – hänga ut personer som inte delar deras åsikt?

Det är något som är värt att fundera en stund på.


Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

44 kommentarer

 1. Rolf W2015-03-17 at 17:53Reply

  I uttändsk media så är det vanligt att brottslingar hängs ut!Tommy K Johansson anser att det är avskyvärt att kriminella med invandrarbakgrund hängs ut på Avpixlat!Svenskarna skall inte få veta att många invandrarna är kriminella.De är kraftigt överepresenterade när det gäller grov brottslighet!Då är det rätt att svenska folket skall få veta detta ty det kan påverka deras inställningen när det gäller massinvandringen!

 2. E2013-12-26 at 05:36Reply

  Jag har funderat på hur Expressen och andra som tycker deras handlingar är okej skulle reagera ifall det var omvända roller. Hänga ut dem med namn och bild, skulle de acceptera det? Ärligt talat har jag svårt att tro det. Jag personligen har inget problem med att diskutera politik, men skulle tycka det kändes oerhört obekvämt att få mina åsikter registrerade av en tidning för att sedan hängas ut för hela världen att se. Om mina åsikter är pk eller inte är oväsentligt, jag vill helt enkelt kunna bestämma vilka jag vill ska veta vad jag tycker, inte låta någon annan ta det beslutet för mig.

  Det är inte alltid man vill öppet stå för alla sina åsikter. Varför? Jo, det kan förstöra ditt liv. Speciellt om du har åsikter som är politiskt inkorrekta. Att bedriva åsiktsregistrering för att skrämma oliktänkande är skrämmande och hör inte hemma i ett modernt samhälle. Känns lite mer sovjet och liknande tider. Inte nog med att de säkerligen begått något brott för att komma över namnen, det är väl inte ens bedrivas åsiktsregistrering, enbart utifrån politiska åsikter, i Sverige? Vilket man skulle kunna på sätt och vis kunna argumentera att detta är.

  Hursomhelst Expressen och AFA som de sambearbetade med har öppnat upp en storfråga, har vi verkligen yttrandefrihet och åsiktsfrihet i Sverige? Vilkas åsikter är det okej att registrera och hänga ut? Gäller det alla eller bara de ”hemska” personerna som inte är pk?

 3. Flytboj2013-12-13 at 22:13Reply

  Jag läser iofs inte dessa sidor direkt. Men kollar man lite snabbt på dem så är de mera av typen alternativ media. Inte direkta hatsiter. Nej, där har du fel. Sedan så har de faktiskt hackat Disqus för de har brutet mot deras användaravtal på hur man får använda deras API. Och Disqus ser det så allvarligt att de har stängt den API tjänsten på obestämd tid nu.

  Det är många invandrare som röstar på SD. För de gillar landet, men de vill inte ha in mera utlänningar nu. Det räcker tycker de.

  Man kan vara emot stor invandring – inte invandrare som bor här. Det tycker jag är vettigt. Därför röstar jag SD.

  Det som sker nu med SD är bara bra. För då tystar vi de som är öppet rasistiska. De får hålla sin rasism hos sig. SD kan då blir ett riktigt parti med vettigare ledare och inga lik i garderoben.

 4. KentVilhelmsson2013-12-12 at 01:11Reply

  Yttrandefriheten är begränsad i alla länder. Du får tycka vad du vill men att skriva saker som att man önskar livet ur allt ifrån barn till att jämföra människor med avföring är inte okej.

  Jag tror det är lätt för oss som inte har levt så väldigt länge att glömma att bara en-två generationer bak i tiden stod Europa i brand av fascistiska och nazistiska krafter.

  Hitler kom till makten i demokratiska val. Frågan är om de demokrater som citerade Voltaire (”Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem”) på 30-talet hade gjort det om de hade vetat vad som komma skulle?

  Det kan inte sägas nog så många gånger att Avpixlat är en del av en rasistisk och fascistisk rörelse. Det är precis samma tankemönster, precis samma retorik, som Hitler och Mussolini och deras anhängare förde.

  De som skriver i kommentarerna är inte bara ofarliga troll, bonnläppar och idioter. Tvärtom. I vårt grannland Norge såg vi vad den här ideologin gör människor kapabla till. Breivik är inte en enstaka sinnessjuk människa utan en av många andra som är övertygad av den våldsideologi och den idévärld där så kallade kulturmarxister och liberaler är de edsvurna främsta fienderna.

  Det högerextrema våldet är väldigt påtagligt och det är vår förbannade skyldighet att bekämpa framväxten av dessa extrema rörelser

  Kommentarsfälten på Avpixlat är inte bara tomma ord och olämpliga fraser – det finns ett reellt hot bakom orden. En rörelse. I hela Europa växer sig samma tankegångar starka. Fascismen växer. I Frankrike, i Belgien, I Danmark och i Norge. I Sverige riskerar vår tids nazistparti att bli det tredje största i riksdagen nästa år. Det här är på riktigt.

  Martin Niemöllers berömda dikt kan vara tänkvärd i sammanhanget:
  I Tyskland hämtade de först kommunisterna, och jag protesterade inte, för jag var inte kommunist;
  Sedan hämtade de de fackanslutna, och jag protesterade inte, för jag var inte fackansluten;
  Sedan hämtade de judarna, och jag protesterade inte, för jag var inte jude;
  Sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som protesterade.

  • Visarintelegitimationirl2013-12-12 at 02:38Reply

   Läste fram till ”hitler” sen orkade jag inte läsa ditt pladder mer.

    • Visarintelegitimationirl2013-12-12 at 14:09Reply

     Klickar andra länkar om jag nödvändigtvis ska läsa något i Expressen, dom ska inte ha några annonsintäkter från mig. Finns ju ett ganska stort urval på nätet, är det inte fantastiskt att dessa gamla vänstertidningar/journalister numera har svårt att behålla jobben pga det fria flödet av information.

     • KentVilhelmsson2013-12-12 at 14:11

      Expressen en vänstertidning? Det är en borgerlig tidning, obunden liberal.

     • Visarintelegitimationirl2013-12-12 at 14:13

      Det kan dom försöka intala sig själva. Journalister överlag är väldigt långt ut mot vänster, det kanske har något att göra med deras bekräftningsbehov kanske? Expressen må vara lite höger, men för mig får dom gärna brinna och försvinna, jag gråter inga tårar oavsett hur- dom försvinner.

     • KentVilhelmsson2013-12-12 at 14:14

      Vad föredrar du själv för informationskällor? Jag skulle kunna gissa..

     • Visarintelegitimationirl2013-12-12 at 14:15

      Allt från vänster till höger propaganda, samma vinklade information. Det vår massmedia i sverige gör till skillnad mot andra länder är dock att förvrida och föra bakom ljuset. Visst finns länder som gör så, inte bara sverige, men oftast finns där ingen demokrati värd namnet.

     • KentVilhelmsson2013-12-12 at 14:16

      På vilket sätt är informationen om vad Avpixlatskribenterna har skrivit på nätet förvriden?

     • Visarintelegitimationirl2013-12-12 at 14:22

      Dom har nog varit rätt ärliga tilll skillnad mot vänsteranhängare, tex dagens expressenscoop handlar om uthängda tjejer, man vill gärna få det att låta att dom demonstrerat mot SD, men i själva verket själva lagt ut på facebook sina odemokratiska handlingar. Inte ok att gå och rita hakors och annat ”hat” innan ett möte ska ske bara för dom har olika uppfattningar.

     • KentVilhelmsson2013-12-12 at 14:27

      ”Fem flickor, 16 och 17 år gamla, protesterade mot ett möte med Sverigedemokraterna genom att skriva slagord på en klippa på Långholmen i Stockholm i våras.”

      Det är väl en ganska tydlig och ärlig beskrivning av vad de gjorde? En fredlig manifestation.

      Vilka har varit ärliga menar du? Skribenterna på Avpixlat?

      Bör inte personer som hotar minderåriga tjejer med våldtäkt ställas till svars?

     • Visarintelegitimationirl2013-12-12 at 14:34

      Fredlig protest, att skriva rasister, hakors och enbart fegt uttrycka hat mot folk som ska gå på möte med barn/familj och dyl? Ska samma behandling gälla alla, så vi är konsekventa här, annat vore ju hykleri.

     • Visarintelegitimationirl2013-12-12 at 14:36

      Dessutom har inga hot om våldtäkter framförst, dock har folk påpekat att ”Om” dom råkar ut för ”berikning” av invandrare någon gång ”utanför söders harmioniska vänsterfrlummiga miljö” så kanske dom kommer på andra tankar än att skrika illa om folk som har andra åsikter om invandringen.

     • KentVilhelmsson2013-12-12 at 14:44

      Hur hade du reagerat om det vore dina systrar eller döttrar det handlade om?

     • Visarintelegitimationirl2013-12-12 at 14:48

      Då hade dom fått lära sig att stå tillsvars för sina klumpiga handlingar, specielt om dom skryter om det efteråt på Facebook. Och eftersom SD är så stigmatiserat och uttryckt ”farliga” ”våldsbejakande extremister” m.m, så förstår nog min dotter som för det första är uppfostrad att vara artig, ärlig och inte begår sånna här handlingar, inte gör så här och för det andra tänker på sin egna hälsa innan hon provocerar ”fel” folk.

     • Visarintelegitimationirl2013-12-12 at 14:50

      Och svara inte med några jävla skrönor nu, sunt förnuft är va detta handlar om, inte vad som hände i efterhand. Fel/Rätt kan ses ut många perspektiv, tjejerna uppmanade gapade ju om respons på sin provokation.

     • KentVilhelmsson2013-12-12 at 15:21

      Det finns massvis av exempel på högerextremt våld, ivrigt försvarat, ursäktat och påhejat av både redaktionen och kommentatorer på Avpixlat.

      Ett exempel på våld är vad en före detta partimedlem i SD:s systerparti Fremskrittspartiet gjorde på Utöya för några år sedan. Men ”kulturmarxisterna” där kanske ska skylla sig själva också?

      Ett annat är exempel på våldsamheter är Kent Ekeroths (en av krafterna bakom Avpixlat) järnrörsincident. Och snubben sitter ju fortfarande kvar i riksdagen och i partiet.

      Säpo har upprepade gånger beslagtagit automatvapen, ammuniation, larmminor med mera hos personer inom vit makt-rörelsen.

      Ska jag fortsätta?

     • Visarintelegitimationirl2013-12-12 at 16:10

      Hahahahaha alltså du är så pinsam så det gör ont. Jag har inget mer att säga till någon som utnyttjar breivik som exempel, med din retorik borde vi aldrig tillåtit muslimer i europe, tänk, tänk. Och vad gäller ekeroths fylleincident då man ”lyfter upp” ett par ”byggnads rör, som dessutom är gjorda i alluminium”, ja det va verkligen verkligen våldsamt hörrudu. Du gav mig inga exempel alls på våld från SD representanter eller väljare så jag utgår ifran att du är en typisk jävla manipulerad vänsterfjant och dom har jag absolut inget intresse att varesig diskutera med eller ha något som helst att göra med. Besvära dig inte att svara, försvinn bara från min Disqus, seriöst.

     • KentVilhelmsson2013-12-16 at 10:54

      Ett färskt exempel på högerextremt våld fick vi ju smaka på i helgen i Kärrtorp där folk till och med blev knivhuggna. En fredlig manifestation som möttes med våld och hot om våld. Mönstret känns igen och Avpixlat ursäktade som väntat attacken.

     • Rolf W2015-03-17 at 18:06

      Om nu Kent Ekeroth skulle ligga bakom Avpixlat så gör han en god tjänst för yttrandefriheten i vårt land!

     • KentVilhelmsson2015-04-02 at 14:02

      Yttrandefrihet att bedriva hat på nätet? Jo tjena.

     • KentVilhelmsson2013-12-12 at 14:51

      Så tjejerna ska ”stå till svars” genom att få ta emot hot och kvädelser för en fredlig manifestation som inte vände sig mot någon enskild person utan mot en politisk rörelse, medan de som kom med kränkande och hotfulla kommentarer direkt riktade mot dessa minderåriga tjejer ska inte ska behöva stå till svars. Tack, då vet vi.

     • Visarintelegitimationirl2013-12-12 at 14:53

      Inga hot har framförts mot dom i person såvitt jag vet, att otrevliga kommentarer skrivs på ett forum måste anses ganska harmlöst då i andra länder hon kunnat bli stenad, eller vad säger du? Man ska inte överdramatisera sådant som faktiskt inte är mer än bedrövligt.

     • Visarintelegitimationirl2013-12-12 at 14:59

      Sen tycker jag att eftersom du verkar så inriktad på att försvara dessa ”oskyldiga flickor” kommer med ett konkret exempel där någon skadats utav dom såkallade ”SD-Anhängarna” , eller gonom Exponerat, Fria tider, Avpixlat, för att om så skulle ske hade ju varenda pressmaskin i sverige gått varma. Du finner inga, dock har folk som engagerat sig i SD både varit nära döden genom kvivhugg som misshandel till hemfridsbrott osv, listan kan göras lång. Så om du anser att sånt här är avskyvärt så förstår jag att du enbart läst den media som passar din egna samhällsyn.

     • Rolf W2015-03-17 at 18:04

      Det är det goda hatet eller det goda våldet som kommer ifrån vänstern!

     • Rolf W2015-03-17 at 18:02

      Per definition är all kritik av islam och massinvandring förvriden enligt gängse indoktrinering!Sanningen bör förtigas om den ifrågasätter invandringen eller islam!

     • Rolf W2015-03-17 at 18:00

      Expressen är en vänsterliberal tidning!

 5. toksverige2013-12-11 at 23:50Reply

  Den roliga detaljen är att researchgruppen vill vara anonyma när dom avslöjar anonyma.

 6. Jan i Stockholm2013-12-11 at 21:12Reply

  Man kan aldrig krypa undan grova brott – som hatbrott – genom att vara anonym. Hatbrott är alltid hatbrott. Det handlar varken om politisk frihet eller yttrandefrihet när personer på någon av ytterkanterna angriper grupper eller enskilda personer. Detta ska givetvis lagföras. Fega ynkryggar som inte vågar stå för sin åsikt ska inte få ta över.

  • toksverige2013-12-11 at 23:45Reply

   Hur menar du ta över?

  • Visarintelegitimationirl2013-12-12 at 02:33Reply

   Nu är det väl ganska svårt att inte vara anonym genom Disqus, så hela ”scoopet” klingar aningen falskt. Samt, är det ok att vara anonym över huvud taget, vem bestämmer vad som inte är ok- DU? Sålänge man följer lagens riktlinjer så ska inte sådant här kunna ske, och om det ska ske så är det genom polisiära åtaganden. Förresten, eftersom du står upp för din åsikt kan du väl skriva hela ditt namn och ålder så vi övriga vet helt säkert vart du står.

 7. Organiserade SD:are bakom anonyma hatkommentarer | Svensson2013-12-11 at 17:43Reply

  […] Läs mer: TKJ, SVD, Läs även andra bloggares åsikter om Researchgruppen, Expressen, Avpixlat, Exponerat, Fria […]

 8. Pierre Eriksson2013-12-11 at 16:37Reply

  Personen som hängdes ut som skyllde på dottern var förtroende vald politiker för SD. Ser inga problem att Expressen granskar politiker utan granska makten funkar inte demokratin.

  Däremot dagens uthäbgning av företagsledare och dyligt där finns det inget allmänt intresse.

  Till själva undersökningen i helhet kan det vara försvarbart i forskningssyfte/studiesyfte för veta vilka som näthatar men i sådana syften är inte namn och adress relevanta uppgifter utan personerna kan annonymiseras.

  • Visarintelegitimationirl2013-12-12 at 02:35Reply

   Då ska man fokusera på Näthat i sin helhet, inte enbart sin politiska motpol. De är skrämmande hur samhället är på väg att utvecklas.

  • Rolf W2015-03-17 at 17:58Reply

   Svenska journalister är korrumperade av makten.De har för länge sedan upphört att kritiskt granska makten de har i stället valt att liera sig med förespråkare för den galna massinvandringen som hotar hela Sveriges framtid!

 9. Martin Linderoth2013-12-11 at 15:02Reply

  Anonymiteten ger individer med marginaliserade och
  stigmatiserade åsikter en plattform att framföra sina
  åsikter utan att de riskerar att det medför några konsekvenser för deras liv. Att spåra och föra samman identitet och framförda åsikter i syfte att misskreditera folk är ett mycket tvivelaktigt spår att gå in på. Det riskerar att undergräva hela den offentliga debatten. Expressen har börjat åsiktsregistrera och hänga ut vanliga människor som inte begått något brott, och som dessutom inte är politiskt engagerade: http://www.expressen.se/nyheter/expressen-avslojar/har-ar-fler-som-hatar-anonymt-pa-avpixlat/

 10. Simon Söderberg2013-12-11 at 11:50Reply

  Du tar inte i beaktning att som folkvald sd-politiker skall man följa sd:s värdegrund, något dessa politiker inte gjort. Så det är mer ett politiskt avslöjande än en uthängning. Privatpersoner skall dock vara fredade.

  • Tommy k Johansson2013-12-11 at 12:32Reply

   Nej, jag har inte gjort någon djupare politisk analys, för det är inte mitt bord. Det jag tycker är väsentligt är huruvida något sådant här kan påverka folks rätt att våga säga vad de tycker, om än anonymt.

   • Rune2013-12-11 at 13:22Reply

    Alla människor ska ha rätt att tycka vad de vill utan att de ska ”stenas” offentligt för det, de ska också ha rätten att få vara anonyma om de vill det. Den rätten försvarar jag för alla även de som har åsikter jag inte håller med om. Men i dagsläget så tillämpas inte den rättigheten, framförallt inte av den sk PK-eliten dvs de flesta media i tex Sverige. Avvikare från den ”rätta” åsikten tycker de ska stå vid deras skampåle tills de lär sig den ”rätta” åsikten.

    • Lotta Jonsson2013-12-11 at 22:55Reply

     Du tar upp en mycket viktig diskussion.
     Det som börjar krypa allt närmare är hur långt åsiktsfriheten ska vara? yttrandefriheten kan ha ett pris och priset kan vara människors lika rätt och värde oavsett färg och bakgrund.

  • Roger Svensson2013-12-11 at 13:43Reply

   Det är ju just det att privatpersoner INTE är fredade i Expressens/Researchgruppens jakt på oliktänkande som är det stora problemet. De har åsiktsregistrerat tusentals användare varav, vad som hittills framkommit, bara en handfull var förtroendevalda och resten, får man förmoda, var helt vanliga privatpersoner. Tycker man detta är helt i sin ordning så måste man ju även anse att total massövervakning av alla medborgare är helt OK eftersom det kan användas för att komma åt det fåtal som t.ex. ägnar sig organiserad brottslighet.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.