TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Säkerhetslösningar

F-Secure SENSE, en spännande och säker router för hemmet

Skribent:
Publicerad: , 23:51
Uppdaterad: 2018-02-01, 13:13
Respons: 5 kommentarer

F-Secure SENSE är en säker router som skyddar hela ditt nätverkF-Secure SENSE är en ny trådlös router, som är byggd för att erbjuda ett bra skydd för alla dina uppkopplade enheter. Eftersom routern är den enhet som kopplar ihop hela ditt nätverk med Internet, är det viktigt att redan här stoppa olika typer av angrepp.

Våra datorer är som regel hyfsat bra skyddade, men nu när vi hela tiden kopplar upp allt fler enheter – TV, mediaspelare, nätverkshårddiskar, armbandsur och så vidare – kan det uppstå säkerhetshål i och med att dessa enhet sällan har något eget bra skydd. Då är det routern, alltså knytpunkten ut på Internet, som måste hjälpa till att stoppa oönskad trafik både in och ut.

F-Secure SENSE är den första hårdvaruprodukten från säkerhetsföretaget, som annars är mest kända för sina programvaror – exempelvis säkerhetspaket med antivirus och andra skydd, som F-Secure SAFE. Enligt företaget kan SENSE ersätta alla säkerhetslösningar i ett uppkopplat hem.

Lösningen består i dels själva routern, samt en avancerad applikation som du använder för att kontrollera och administrera routern och dess programvara. Vidare inkluderar F-Secure SENSE en säkerhetstjänst i molnet som bland annat med hjälp av artificiell intelligens analyserar trafik till och från alla dina uppkopplade enheter.

Mikko Hyppönen förklarar varför IoT-enheter är så osäkra

Hyppönens lag, efter F-Secures forskningschef Mikko Hyppönen, deklarerar att ”närhelst en pryl beskrivs som ’smart’ är den i själva verket sårbar”.

Tillverkare av IoT-enheter gör 20 år gamla misstag

Den här typen av säkerhetslösningar tror jag att vi kommer att se mer av i framtiden. Många av oss har redan prylar, utöver datorer, smartphones och surfplattor, inom kategorin IoT (Internet of Things) som är anslutna till Internet. Dessa har sällan speciellt bra skydd mot hackare, farlig kod och andra hot.

I mars skrev jag till exempel att över 1200 WiFi-kameror hade ett allvarligt säkerhetshål som gjorde det möjligt för cyberkriminella att infektera dem med skadlig kod som gjorde det möjligt att bygga botnät. Andra exempel är smarta TV-apparater, babymonitorer, nätverkshårddiskar, skrivare, spelkonsoler och så vidare.

Läs om hur du skyddar mot dålig säkerhet i smarta hem!

Företag som bygger IoT-enheter tummar ofta rätt kraftigt på säkerheten. Mikko Hyppönen förklarar att många gör samma misstag som PC-tillverkarna gjorde för 20 år sedan. Ett allvarligt problem med till exempel en nätverkskamera, är att de inte prioriteras speciellt högt för att ta fram uppdateringar som täpper igen säkerhetshål.

Och även om en patch tas fram är oddsen för att konsumenten får reda på detta och installerar den gissningsvis rätt låg. Att patcha sin dator är naturligt, men att hålla koll på uppdateringar för sin babymonitor är förmodligen inte vanligt.

”Det här är en inspirerande tid för F-Secure och för IoT-säkerhetsbranschen”, säger Perttu Tynkkynen, ansvarig för konsumentförsäljning och marknadsföring på F-Secure. ”Vi ser nya utvecklingssteg så gott som dagligen. Och kort efter lanseringen så räknar vi med att SENSE kommer att få regelbundna uppdateringar med nya säkerhetsfunktioner för att hela tiden se till att hålla konsumenterna skyddade i en värld där det ständigt dyker upp nya hot.” [Källa: F-Secure]

F-Secure SENSE kommer inledningsvis att säljas direkt från tillverkaren. Senare ska produkten lanseras ut till konsumenter via de 200 Internet- och mobiloperatörer världen över, som redan idag erbjuder F-Secures säkerhetsprogram.

F-Secures nya säkra router SENSE skyddar alla dina uppkopplade enheter

F-Secure SENSE är en säker trådlös router, en avancerad säkerhetsmjukvara och en branschledande molnbaserad säkerhetslösning som säkrar hemmets alla enheter som kopplar upp sig mot Internet.

Pris och lanseringen av F-Secure SENSE

Priset för F-Secure SENSE ligger på 199 euro (motsvarande cirka 2000 kronor). Prislappen inkluderar ett års prenumeration, och därefter kostar lösningen ungefär 100 kronor i månaden. Det innefattar alla uppdateringar och annat som är nödvändigt för att routern och mjukvaran ska ge ett bra skydd.

Sverige ingår i de länder som F-Secure inledningsvis kommer att lansera sin router i. Andra länder inkluderar Finland, Danmark, Norge, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien och USA.

”Genom att kombinera ett prisvinnande endpoint-skydd, nätverksbaserad säkerhet och en säker router som är härdad mot hackningsförsök – en egenskap som många traditionella Wi-Fi-routrar saknar – så erbjuder SENSE en sömlös lösning som ger precis den typ av säkerhet som många uppkopplade hem saknar mitt under den explosion av IoT-enheter som vi är mitt uppe i”, säger Kristian Järnefelt, Executive Vice President på F-Secure. [Källa: F-Secure]

Läs vidare om F-Secure SENSE på företagets hemsida.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

5 kommentarer

 1. axel naladi2017-05-23 at 09:23Reply

  http://www.colourpicture.se

 2. Andreas2017-05-22 at 09:51Reply

  Är det en router som du rekommenderar Tommy?
  Jag är en som är teknisk men orkar inte hålla på och strula för mycket eller sätta in mig i exempelvis Linux enligt Bengts exempel. 24 timmar räcker tyvärr inte till allt. =)

 3. Bengt Samuelsson2017-05-20 at 13:17Reply

  En PC som kör Linux som är brandvägg, INPUT DROP, och router webbserver, mediaserver, filserver, mm……

  • GrinigGammalGubbe2017-05-21 at 05:52Reply

   Den lösningen är säkert kompetent och bra.
   Men inget som den stora breda massan klarar av att hantera.

   Eller finns det en bra distro som du kan rekomendera?

  • Bengt Samuelsson2017-05-21 at 21:03Reply

   Om jag kunde logga in skulle jag svarat ’@GrinigGammalGubbe’

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.