TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

App-utveckling

Få appar för Windows 8 – men Hyper Island bygger

Skribent:
Publicerad: , 15:28
Respons: 4 kommentarer

Windows 8Lanseringen av Windows 8 närmar sig snabbt, och med det kravet på ett brett utbud av appar i Windows Store. Windows 8 är som bekant ett nytt steg i evolutionen av operativsystemet och applikationer för det nya gränssnittet är väldigt viktigt. Men Microsoft får kritik för att det finns för få.

The Next Web skriver att det idag bara finns drygt 2000 appar i Windows Store, varav många inte är tillgänliga på alla marknader. För att Windows 8 ska lyckas tror man att det krävs ett stort utbud av appar. Eftersom Windows 8 släpps även på exempelvis surfplattor konkurrerar det med iOS och Android, där antalet appar är enormt.

Oavsett vad man har för andra bra egenskaper, råder det ingen tvekan om att antalet tillgängliga applikationer spelar stor roll när konsumenter ska välja operativsystem på sina mobila enheter. Utan apparna hade iPhone och iPad inte varit någonting. Därför ses det som ett problem att Windows 8 idag bara, som The Next Web skriver, har drygt 2000 appar.

Microsoft har styrkor i att Windows är ett så pass stort operativsystem. Det kommer per automatik locka massor av utvecklare, så vi kommer garanterat att få se massor av nya appar när systemet lanserats och surfplattor och andra enheter kommer ut i handeln. Men det är en väldigt lång väg att gå för att nå iOS och Android, där det finns hundratusentals appar.

Nu brukar man säga att kvantitet inte är så viktigt, utan att det handlar om kvalitet. Och det stämmer till viss det. Men för att det ska fungera krävs det att alla populära appar (Instagram och SongPop, för att nämna två populära idag) finns, och framför allt att nya blivande succéer kommer till Windows samtidigt som iOS och Android och inte månader efteråt.

Hackmaraton på Hyper Island

Idag drar ett 48 timmar långt hackermaraton igång hos Hyper Island, en utbildning inom media och ny teknik, där studenterna ska utveckla för Windows 8. Maratonet innefattar studenter vid programmet Mobile Design & Development.

Sammanlagt kommer ett 30-tal studenter samarbeta i mindre grupper med att ta fram nya spännande applikationer, som lanseras i Windows Store lagom till den 26 oktober då Windows 8 släpps.

Hackermaratonet livesänds via Bambuser, för dig som vill se en grynig video över aktiva studenter som bygger applikationer.

Windows 8 succé eller inte?

Windows 8 kan antingen bli en succé, eller inte. Men oavsett hur det går kommer Windows 8 att köras på miljontals datorer och surfplattor världen över, så även om det skulle gå trögt i början finns det en väldigt stor marknad för appar.

Att börja utveckla för Windows 8 kräver inte speciellt mycket. Du behöver Windows 8 (du kan fortfarande ladda ner en gratis testversion) och gratisprogrammet Visual Studio Express. Därefter behöver du registrera dig som utvecklare hos Microsoft.

Enkelheten tillsammans med faktumet att det finns ett stort nätverk av sajter med gratis artiklar, guider och tips om programmering, gör det lätt för i stort sett vem som helst att börja bygga appar. Jag hoppas och tror att vi kommer att få se rätt många och bra appar för den svenska marknaden.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

4 kommentarer

 1. Alfred Nilsson2012-10-02 at 08:35Reply

  2000 appar? Jag installerade W8 1/10, och jag ser 24 gratisappar, 18 ”mest populära”-appar (alla gratis) och 0 ”mest köpta”-appar.

  Var gömmer sig alla 2000 apparna? Och varför är vissa (i mitt fall ungefär 1976 stycken) endast tillgängliga på annan marknad än den svenska? Politiska, religiösa eller språkliga skäl?

 2. Anders Nordgren2012-09-26 at 21:24Reply

  Ja ultrabooks eller billigare hybrider lär ju köra win 8 och då använder man ja ju kansk huvudsakligen vanliga program/webbläsare.
  Även på en RT maskin använder man nog webbläsaren framför en app.
  På mobiler är det annorlunda. Fast jag föredrar oftast mobilsidan i en webbläsare framför appen.
  Samma med tidningsappar mm.

  Det jag var ute efter att Win 8 är en helt vanlig x86-dator. RT är ju annorlunda, dock med en fullstor webbläsare. Mede mobil WP 8 är det förstås mer appar.

 3. Tommy k Johansson2012-09-26 at 20:46Reply

  Anders: Håller med – det mesta går ju att bygga som webbappar. Men det har visat sig att det finns fördelar med vanliga appar – dels är de snabbare (det är därför Facebook dissade HTML5 och la ner sin webbapp för att istället ta fram plattformsberoende appar), och dels har det visat sig att användare föredrar appar.

  Apparna för Windows 8 är främst viktiga i den mobila världen, men om allt går Microsofts väg kommer vi alla att använda surfplattor med tangentbord istället för bärbara datorer (ultrabooks framför allt) framöver. Då är apparna väldigt viktiga.

 4. Anders Nordgren2012-09-26 at 15:57Reply

  Såklart är det viktigt med appar.
  Men man får ju skilja lite på det.
  Win 8 kör förvisso appar i ”Metro-gränssnittet” men med det vanliga skrivbordet så är det ju en helt vanlig PC som kör helt vanliga Windowsprogram.
  Med RT och Window Phone är det ju helt och hållet appar som gäller. Ja förutom vanlig webbläsare. Appar är bra till mycket men en hel del kan man ju undra vad de är till för när man istället kan använda webbläsaren.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.