TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Internet-bedrägerier

Varning för Facebook-bedragare som lurar till sig bankinloggning!

Skribent:
Publicerad: , 23:46
Uppdaterad: 2016-02-05, 12:40
Respons: 10 kommentarer

Facebook-bedrägeri - Swedank Sverige säkerhetsavdelningBedragare på Facebook är ingenting nytt, men sedan ett tag tillbaka har en ny metod blivit allt mer populär bland kriminella. Genom att utge sig för att vara banker försöker de lura privatpersoner till att lämna ifrån sig inloggningsuppgifter till Internetbanken, så att de kan tömma dina konton.

Enligt Bedrägeriroteln i Stockholm känner rättsväsendet till metoden, och att det handlar om mycket pengar. Lyckas en bedragare få dig att lämna över dina inloggningsuppgifter till Internetbanken, kan personen tömma dina konton på pengarna, och eftersom du har skyldighet att hålla dina inloggningsuppgifter skyddade är det inte säkert att banken ersätter dig.

Det är Aftonbladet som idag skriver om det här nya Facebook-bedrägeriet. En privatperson de talat med förklarar hur de gick tillväga. Han berättar att han fick en vänförfrågan från någon med namnet ”Swedbank Sverige säkerhetsavdelning”, och att han accepterade förfrågan.

När han gjort detta dök det upp ett direktmeddelanden från den nya ”vännen” där de påstod att Swedbank dragits med tekniska problem och undrade om han kunde logga in med sitt mobila BankID. Privatpersonen blev i det här fallet misstänksam och gick inte på det.

Varna dina vänner! Tipsa gärna om den här varningen på Facebook, så att dina vänner också får reda på hur de ska undvika att bli lurade av bedragare. Klicka bara på knappen nedan för att rekommendera artikeln.

 

Dosa för InternetbankExakt hur bedrägeriet hade gått till om det fortsatt är inte klart. Men av vad vi lärt oss från tidigare bedrägerier försöker de säkert få personen att lämna ifrån sig koder skapade med Swedbanks koddosa. Och med hjälp av sådana koder och ett personnummer kan de då komma åt offrets Internetbank och börja tömma dess konton.

Att bedragare flockas runt sociala nätverk som Facebook beror dels på att det är så fruktansvärt många som använder det, och dels för att vi överlag är relativt naiva när det gäller Facebook. Eftersom vi luras att tro att det är vänner eller bekanta som sitter i andra ändan, försvinner mycket av de misstankar som skulle infalla om det skett via andra kanaler.

Jag har skrivit om liknande Facebook-bedrägerier där tjuvarna använt sig av kapade Facebook-konton och sedan kontaktat den kapade personens vänner i jakt på koder. De utger sig för att vara personen vars Facebook-konto de kapat och kontaktar vänner, och till exempel påstår att de slarvat bort sin bankdosa och frågar om du kan använda din åt dem.

Dina inloggningsuppgifter och din koddosa är personliga. Det går inte att använda någon annans koddosa, så om någon efterfrågar detta så är de med största säkerhet ute efter att logga in på ditt konto, inte sitt eget.

Och eftersom du har skyldighet att hålla din dosa och dina koder hemliga, är det krasst sett ditt eget fel om du släpper in tjuvar på din Internetbank. Därför har banken inte någon skyldighet att återbetala pengar du blivit bestulen på; läs om att banker inte ersätter dig om du drabbas av Internetbedragare.

Lär dig mer om bedrägerier på Internet

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

10 kommentarer

 1. Susanna Sari2016-02-05 at 19:42Reply

  Uppenbart lurendrejeri……

 2. Carin Bengtsson2016-02-05 at 10:21Reply

  Sant att kunskap är lösningen! Bra att du skriver om det du vet så vi följare lär oss och i vår tur kan dela med oss! Hankar mig fram med mina datorer på så vis, har lärt mig massor…!
  Vill påpeka ett felaktigt ord i den här bloggposten, nämligen ” påstådde”. Påstod heter det! Sen vill jag protestera mot ett påhopp från dig i en tidigare blogg mot dem som har en kristen tro. Det förvånade mig att du inte respekterar dem utan måste raljera i denna blogg av alla ställen! Vi behöver nog alla ha lite ödmjukhet för det vi inte förstår! Datorer är komplexa, men skapelsen vi lever i är än mer komplex. Söker vi kunskap finns den att få!

  • blogg.tkj.se2016-02-05 at 13:09Reply

   Hej Carin! Ibland – framför allt sent på kvällen – bryter småländskan igenom även i det skrivna ordet… :) Tack för tipset! Har ändrat till svenska.

   Jag är inte säker på vilken bloggpost du syftar på gällande påhoppet mot kristna. Jag hittade en post där jag kritiserade fanatiker. Men jag kan mycket väl ha skrivit något som uppfattas som ett påhopp – ibland publicerar jag för fort och ogenomtänkt.

   Att sådant inte har någon plats i en IT-blogg har du helt rätt i. Oavsett vad det nu var för dumheter jag skrivit, så respekterar jag andras åsikter och tro. Jag är rätt säker på att vad det än var jag skrivit, så var det något jag skrev snabbt, sent en kväll och satt och fnissade åt för mig själv.

   Det är naturligtvis ingen ursäkt, bara en förklaring.

   Det här är däremot en sådan: Jag ber verkligen om ursäkt för att ha varit oförskämd mot dig och andra kristna. Sådant har absolut inget i en IT-blogg att göra. Det är onödigt och omoget. Förlåt mig!

   Mvh, Tommy

  • Carin Bengtsson2016-02-05 at 15:24Reply

   Jag tar emot din ursäkt och gläder mig åt att du svarat som du gjort.
   Har inte lagt på minnet när detta var men just då blev jag illa berörd då jag som sagt gärna läser din blogg. Tycker att du verkar som en reko prick annars!
   Så var förlåten och välsignad! 😊

  • blogg.tkj.se2016-02-06 at 01:20Reply

   Skönt att höra! :) Jag är egentligen rätt trevlig och snäll – om jag får säga det själv – men även snälla personer kan uppenbarligen uttrycka sig dumt ibland… När det händer måste man ta ansvar för det.

   Tacksam för att du faktiskt sa till, för jag kommer inte göra om det. :)

   Trevlig helg!

  • Carin Bengtsson2016-02-06 at 15:32Reply

   Detsamma!

 3. Anders Grubb2016-02-05 at 09:45Reply

  Enkelt problem, lämna ALDRIG ut några koder till andra. Går att gå till banken för betalning av räkningar.

 4. Sickan Henni Evelyn Silvander2016-02-05 at 09:18Reply

  Dem där sidorna poppa upp på FB många gånger och de blir anmälda också.

 5. Lobuz2016-02-05 at 05:30Reply

  klart man ska hjälpa ;-) eller finns det folk som går på bluffen?

 6. Nathalie Crespo Carreira2016-02-05 at 00:02Reply

  Non-issue för någon utan internetbank. :3

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.