TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Internet-bedrägerier

Facebook-hot: Så hindrar du falska släktingar att sno pengar

Skribent:
Publicerad: , 14:42
Respons: Skriv en kommentar!

Facebook-säkerhetFacebook är ett populärt tillhåll för bedragare. Vi har tidigare skrivit flera olika sätt som bedragare utnyttjar för att stjäla information och pengar, och nu har polisen gått ut med en varning om ett nytt bedrägeri. Bedragare utger sig för att vara din släkting och försöker stjäla pengar från ditt PayPal-konto.

I likhet med de flesta bedrägerier på Facebook, utnyttjar man faktumet att användare känner sig trygga på Facebook. I och med att bedragarna kan utge sig för att vara en person som du känner, är det lätt att falla för knepen. Men man får inte vara för naiv på sociala medier, för du vet aldrig vem som egentligen döljer sig bakom ett till synes bekant namn.

Det är SVT Nyheter som skriver om det nya Facebook-bedrägeriet, och IDG har också snappat upp nyheten. Polisen befarar att tusentals användare har fallit för bedrägeriet. Mörkertalet är stort eftersom många aldrig inser att de blivit lurade.

Metoden går ut på att bedragarna väljer ett offer som man tar reda på information om. Därefter skapar man ett falskt konto på Facebook med namnet på en släkting till offret. I och med att man kan utnyttja ett bekant namn är det lättare att lura personer.

Man väljer en person som redan har ett konto på Facebook, och kopierar bilder och annat från personens Facebook-profil. På så sätt ser det ut som om det verkligen är din släkting som kontaktar dig.

Tipsa gärna dina kompisar på Facebook om den här artikeln! Klicka bara på Rekommendera här under. Stort tack!

 

Stjäl 120 kronor i det tysta

När det är gjort skickar bedragarna ett meddelande på Facebook till det utvalda offret, där de säger att de tappat ditt mobilnummer. De flesta tänker nog aldrig på att det kan vara ett bedrägeri, utan skickar mobilnumret.

Bedragaren använder därefter PayPals system för mobila betalningar för att begära en betalning på 120 kronor från offret. För att den här betalningen ska godkännas skickar PayPal ut en fyrsiffrig kod till offrets mobilnummer. Denna kod ska anges på PayPal för att betalningen ska verifieras.

– Det kan låta som lite pengar men vänboken är oändligt stor och det blir väldigt många som luras att betala pengarna, säger Jan Olsson [utredare vid polisens nationella bedrägericentrum till SVT Nyheter]. (Källa: SVT)

Nu skickar bedragaren ett SMS till offret och säger att man av misstag råkat skicka en kod till denne istället för sig själv, och ber offret att vidarebefordra koden. När offret gör detta kan bedragaren godkänna överföringen och pengarna kommer att debiteras på offrets mobilräkning.

I och med att offret går i tron om att all kommunikation har skett med en släkting, är det lätt att bedrägeriet aldrig upptäcks. Man märker det om inte tidigare på mobilräkningen, men inte ens då är det säkert att offret lägger märke till det. Många betalar sina räkningar utan att studera specifikationerna.

Dölj dina Facebook-uppgifter offentligt

Skydda dig mot bedrägeriet

Det bästa sättet att skydda sig mot den här typen av bedrägerier, är att se till att din Facebook-profil inte är publik – det vill säga att inte vem som helst kan se din Facebook-sida för att få reda på vilka som är dina bekanta och släktingar.

Visa din Facebook-sida som den syns offentligt

Generellt sett finns det ingen anledning att publicera någonting offentligt på Facebook. Om du vill se hur din profilsida ser ut för någon som du inte är vän med, klickar du på Sekretess-ikonen upp till höger och i menyn väljer du Vem kan se mitt innehåll? -> Vad kan andra se på min tidslinje? (Visa som). Nu kommer du att se hur din Facebook-sida ser ut för någon du inte är vän med.

Här bör det inte finnas så mycket information. Om det gör det, bör du redigera dina sekretessinställningar.

Gå till din profilsida genom att klicka på ditt namn i menyn överst på sidan. Facebook saknar någon bra funktion för att enkelt stoppa allt för offentlig publicering. Istället behöver du justera saker var för sig, för vem som ska få se det.

Visa inte dina Facebook-vänner offentligt

För att dölja dina Vänner offentligt, klickar du på Vänner och sedan på ikonen med en penna uppe till höger i rutan med dina vänner. Välj Redigera sekretessinställningar i menyn. I rutan som visas finns tre kategorier; Vänlista, Följer och Följare. Varje respektive har en inställning för vem som kan se listorna. Står det Offentlig klickar du på den och väljer Vänner.

Det kräver en del jobb att se till att saker du publicerat blir dolda för offentlig visning. I framtiden ska du dock se till att allt du publicerar på Facebook inte postas Offentligt. Du kan ändra detta i rutan för publicering:

Posta inte offentligt på Facebook

Se till att du inte postar bilder och annat offentligt. Detta behöver du inte göra varje gång, eftersom Facebook kommer ihåg ditt senaste val.

Du kan ändra standardinställningen genom att klicka Sekretess-ikonen (uppe till höger) och välja Visa fler inställningar. I rutan Vem kan se mitt innehåll? klickar du Redigera och välj Vänner.

Ju mer personlig information bedragare kan få reda på dig, desto lättare har de att lura dig till att tro att personen som kontaktar dig verkligen är en vän och inte en bedragare.

Fler artiklar om Facebook-säkerhet

TkJ.se har genom åren publicerat en hel del artiklar om säkerhet på Facebook, och Internet i allmänhet. Här nedan kommer en lista över läsvärda artiklar. De mest populära artiklarna är markerade med fetstil:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.