TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

E-post

Facebook ska revolutionera e-posten

Skribent:
Publicerad: , 06:39
Respons: 6 kommentarer

facebook-logo
image-11166
Igår höll Facebook ett pressmöte i San Francisco där Mark Zuckerberg presenterade deras nya “modern messaging system”. Jag vet inte hur jag ska översätta frasen till svenska, men kortfattat handlar det om att de har utvecklat ett system för att samla ihop all din kommunikation under ett tak.

Du ska kunna kommunicera med dina vänner, och andra, via Facebook, oavsett om du använder e-post, SMS, chatt eller något annat. Dessutom ska lösningen innefatta konversationshistorik och en “social inbox”.

Svenska Dagbladet beskriver lösningen som en utmanare till befintliga e-posttjänster; Gmail, Hotmail och Yahoo, för att nämna de stora. SvD:s fånigt korta notis skriver också:

Grundaren Mark Zuckerberg beskrev det på måndagen som att tjänsten, kallad Titan, blandar chattar och annat realtidsutbyte med e-post, i samma brevlåda.

Även Dagens Nyheter har skrivit om det, fast de verkar ha snöat in lite för mycket på att tjänsten kommer att innefatta en @facebook.com-adress och att det rör sig om e-post.

E-post bara för oss gamla näträvar?

Enligt artikeln på TechCrunch konstaterar Zuckerberg att yngre Internetanvändare sällan använder sig av ordinär e-post, eftersom det anses för formellt. Istället är det meddelanden på Facebook, SMS och chatt som gäller. Det tror jag är en helt korrekt analys.

E-post är väldigt effektivt men det har sina stora problem. Visst är det mer formellt än ett meddelande på Facebook, även om jag är tillräckligt gammal för att uppskatta ett “Hej” och “Med vänlig hälsning”

Fast främst är e-post helt dränkt i skräppost. Filtrena tar mycket av skräpet, men hur många av de brev du får är massutskick som du egentligen inte alltid är intresserad av? Jag får själv hundratals e-post varje dag, vilket gör det väldigt svårt att överblicka för att hitta det jag måste svara på. Speciellt om jag är offline i två dagar…

Och vad gäller tekniken som hanterar e-post, don’t get me started…

Social inbox sorterar dina meddelanden

Spam kommer att dyka upp även i Facebooks lösning. Det krävs inte speciellt komplicerade trojaner för att lösa det. Men det är inte lika enkelt som via vanlig e-post, där vem som helst kan skicka till vem som helst.

facebook-social-inbox

I Facebooks lösning sorteras inkommande meddelanden efter huruvida du är vän med dem på Facebook, eller om de finns på Facebook, eller om de inte har Facebook över huvud taget. Detta kallas för Social inbox, och beskrivs i en bloggpost hos Facebook:

It seems wrong that an email message from your best friend gets sandwiched between a bill and a bank statement. It’s not that those other messages aren’t important, but one of them is more meaningful. With new Messages, your Inbox will only contain messages from your friends and their friends. All other messages will go into an Other folder where you can look at them separately.

Bloggposten beskriver också att alla meddelanden kommer att samlas i din sociala inbox hos Facebook, och du kan kommunicera med andra oavsett hur de väljer att ta emot meddelandet.

Messages is built for communicating with your friends, so it made sense to organize primarily around people.  All of your messages with someone will be together in one place, whether they are sent over chat, email or SMS. You can see everything you’ve discussed with each friend as a single conversation.

TechCrunch förklarar hur tonåringar ser på e-post:

He noted that email is too cumbersome. There’s a subject field, a formal greeting, a closing. Teens are using SMS and IM because it’s much simpler. And that’s what Facebook is trying to add to everyone’s life, using email as the gateway drug, of sorts.

Det här ska bli intressant att följa upp. Som det är idag har jag personligen konversationer utspridda över flera datorer och i programvaror som Outlook, Thunderbird, Skype, Messenger och i appar på min iPhone och iPad, och på webbtjänster som Facebook, Twitter och Gmail. Det är helt absurt och om Facebook är på gång med ett första steg på rätt väg, lyfter jag på hatten.

Källor: TechCrunch, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, IDG, SVT

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

6 kommentarer

 1. Facebook introducerar en ny meddelandetjänst (e-post)2010-11-16 at 15:52Reply

  […] mer: TkJ, SVD, DN, ComputerSweden, M3, SVT, […]

 2. Sebastian2010-11-16 at 07:59Reply

  Du glömde skriva om att de gäller att bege sig till facebook.com/username så snabbt som möjligt för att lägga vantarna på så bra användarnamn som möjligt.

  Det jag märkt är att den verkar först försöka ta ditt namn+efternamn, och om det finns så blir det så. Om det INTE finns kan du välja… som jag gjorde… testa:
  http://www.facebook.com/seabaz

 3. Websimon2010-11-16 at 07:38Reply

  Iofs tänker man direkt på haveriet wave men detta tror jag mer på än det. Kanske detta kan lyckas…

 4. Kenny2010-11-16 at 07:35Reply

  Är det verkligen så svårt att hitta en bra balans mellan alla olika medier? Jag kör själv med en balans som innebär att ett program/sida/media har ett distinkt användningsområde och även om vissa undantag kan ske (för att underlätta kommunicerande med vissa människor) så har det överlag hållits likadant i flera år, och det gör det lätt för mig att hålla reda på mina konversationer.

  FBs variant på e-posten är intressant, men känns alldeles överflödig. Jag kan tänka mig att använda den i de mest samhällsnära situationerna IRL då jag typ kontaktar ett företag eller en kommun eller är tvungen att kommunicera med en person via e-post, etcetera, så att e-posten blir enbart till webbrelaterade syften. Men att det skulle helt ta över mina e-post behov kommer inte att ske.

  • TkJ2010-11-16 at 14:28Reply

   Kenny: Jag tycker det, men jag får som sagt hundratals och åter hundratals meddelanden varje dag.

 5. Tweets that mention Facebook ska revolutionera e-posten -- Topsy.com2010-11-16 at 06:59Reply

  […] This post was mentioned on Twitter by Tommy k Johansson, Mattias Aspelund. Mattias Aspelund said: RT @tkj: Nybloggat: Facebook ska revolutionera e-posten http://bit.ly/cJEoOL #svpt […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.