TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Allmänt

Så får jag mina bloggläsare att gilla inlägg på Facebook

Skribent:
Publicerad: , 07:36
Uppdaterad: 2011-07-24, 18:00
Respons: 8 kommentarer

Facebook Gilla-knapp på din bloggSom bloggare vill man att läsarna sprider länkarna till ens inlägg i sociala nätverk. Jag har haft en rad olika ikoner och länkar för att sprida vidare, men nu har jag skalat ner antalet. Less is more, var min tanke. Och det verkar funka!

Tidigare har jag längst ner i varje bloggpost haft flera länkar för att putta ut bloggposten i olika sociala nätverk. Problemet är att det har sett rörigt ut och det har varit svårt att få läsarna att verkligen posta vidare. För några dagar sedan tog jag bort alla utom Twitter och Facebook. Det har visar sig fungera fint!

Det finns väldigt många sociala nätverk och helst vill man som bloggare att ens läsare ska sprida länkarna till så många nätverk som möjligt. Men problemet är att om man har för många alternativ tenderar läsarna att inte bry sig. Det blir för många val.

Det här var min tanke när jag rensade upp i mitt WordPress-tema för att istället fokusera helt på Twitter och framför allt Facebook. Jag gissar på att så gott som alla mina bloggläsare är medlemmar hos Facebook, och många använder också Twitter. Genom att bara ha dessa två alternativ gissade jag på att läsarna skulle vara mer benägna att sprida bloggposterna.

Som det ser ut nu, verkar det ha fungerat fint. Jag har fokuserat mycket på Facebooks Gilla-knapp, och har lagt in en sådan över och under varje bloggpost. Jag har tidigare haft Facebooks Gilla-knapp, men den har förlorat sin fokus i mängden av andra knappar.

Lätt att Gilla på Facebook

Nu när jag istället lyft fram Gilla-knappen är det uppenbart att många läsare faktiskt klickar Gilla när det tycker om det jag har skrivit. Före jag gjorde den här justeringen var det ibland en handfull läsare som klickade på Gilla-knappen, men oftast blev det inga klick alls.

För att ta ett exempel kan vi titta på min bloggpost Varning: Scam via telefon, indier om problem med din dator. I skrivande stund har 63 personer gillat bloggposten på Facebook. Och när något klickar på Gilla-knappen kommer länken att publiceras på personens Facebook-sida. Det här är en bra marknadsföringsmetod, och antalet besökare från Facebook har ökat avsevärt.

Tjäna pengar på din bloggÄven äldre bloggposter som fortfarande drar en hel del besökare från sökmotorer har fått en hel del Gilla-klickningar. Min bloggpost om gratis antivirusprogram är uppe i 92 personer, och min artikel om hur du tjänar pengar på din blogg ligger på 41.

Så lägger du in en Gilla-knapp

Att lägga in i en Gilla-knapp på dina bloggsidor är enkelt. Det du behöver göra är att lägga in en bit kod i din WordPress-mall. Det gör du via WordPress administrationspanel, vidare till Utseende -> Redigerare. Det finns två dokument koden ska läggas in i; single.php (som är mallsidan för bloggposter) och page.php (mallen för sidor).

Öppna respektive sida och leta upp en rad med koden <?php the_content(); ?> eller liknande. Vill du att din Gilla-knapp ska ligga över brödtexten lägger du in nedan kod över the-content-koden. Annars lägger du den under.

<div>
<iframe src=”http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=<?php echo urlencode(get_permalink($post->ID)) ?>” scrolling=”no” frameborder=”0″ style=”height: 62px; width: 100%” allowTransparency=”true”></iframe>
</div>

Koden öppnar en sida hos Facebook i en iframe och den innefattar även länken till aktuell sida – detta sköter PHP-koden urlencode(etc). Klicka därefter Uppdatera fil för att spara din ändring.

För att länken som postas till Facebook ska vara korrekt med rubrik, inledande text och bild behöver du också lägga in en rad kod i filen header.php. Du kopierar koden nedan och klistrar in den inom head-taggarna i header.php, alltså före </head>.

Den här koden innehåller två delar; dels en funktion som plockar ut den första bilden ur artikeln – skulle bloggposten sakna en bild används en dummy-bild. En sådan kan du skapa själv i Photoshop och ladda upp via WordPress administrationspanel under Media.

<?php
function catch_that_image() {
global $post, $posts;
$first_img = ”;
ob_start();
ob_end_clean();
$output = preg_match_all(’/<img.+src=[\'”]([^\'”]+)[\'”].*>/i’, $post->post_content, $matches);
$first_img = $matches [1] [0];

if(empty($first_img)){
$first_img = ”http://dinblogg.se/dindummybild.jpg”;
}
return $first_img;
}

if(!is_home ()) {
$temptitle = get_the_title();
$tempurl = get_permalink();
$tempbild = catch_that_image();
?>
<meta property=”og:title” content=”<?php echo $temptitle; ?>”/>
<meta property=”og:type” content=”article”/>
<meta property=”og:url” content=”<?php echo $tempurl; ?>”/>
<meta property=”og:image” content=”<?php echo $tempbild; ?>”/>
<meta property=”og:site_name” content=”Din bloggs namn”/>
<?php
}
?>

Den andra delen av koden innefattar ett par meta-taggar avsedda för Facebook. Här bestäms rubrik, länk, bild, typ av innehåll (article) samt namnet på din sajt (site_name).

Svårare än så är det inte att fixa en schysst Gilla-knapp på din blogg!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

8 kommentarer

 1. a Lady & a Tramp2011-10-15 at 20:11Reply

  skulle gärna göra detta, men fungerar det bara när man har egen hosting på wp?

 2. Johanna2011-09-29 at 07:38Reply

  Hej!
  tack för bra inlägg! speciellt denna skulle jag vilja ha, men funderar om du vet om/varför det inte går med alla wp-konton?
  det måste vara egen ägt?
  räcker det isåfall att bara köpa ett domännamn av wp?

  mvh /Johanna

 3. Rasmus2011-08-01 at 13:50Reply

  Jag har också funderat på just det du skriver, har alltid tänkt ”ju fler jag har desto mer sprider folk det” men folk använder nog nästan bara Twitter och Facebook i Sverige.

  Så driver man en svensk sajt så räcker det nog med Twitter och Facebook :)

 4. Forgman2011-07-28 at 10:45Reply

  Låter som en bra idé! Jag ska följa ditt råd och dra ner på alternativen. Får se om det gör någon skillnad för mig med. Tack!

 5. Nils2011-07-28 at 00:12Reply

  Tack för infon. Har länge haft alla tänkbara knappar på en av mina bloggar men det har liksom inte fungerat som jag hade tänkt mig. Ska genast justera detta i hopp på lyckat resultat!

 6. Johan / City Network2011-07-27 at 19:53Reply

  Något att tänka på för svenska bloggare är pusha. Har sett att de som når förstasidan på pusha kan få 500 besökare extra den dagen.

 7. Internetblogg2011-07-27 at 14:19Reply

  Robert har ju en poäng, en knapp för Google+ kan ju vara effektivt om det sociala mediet tar fart (eller mer fart.) men jag tycker ju att det definitivt ser bättre ut med bara två knappar som du har det nu.

 8. Robert Andersson2011-07-27 at 08:21Reply

  Tack för ett intressant blogginlägg!
  Har du testat en Google+ knapp också?`
  Har Facebook, Twitter och Google+ på vår hemsida men funderar på ifall det kan vara en knapp för mycket.
  Vänliga hälsningar / Robert

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.