TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Internet-bedrägerier

Guide: Undvik bedrägerier och farlig kod på Facebook!

Skribent:
Publicerad: , 10:20
Uppdaterad: 2018-10-31, 00:50
Respons: Skriv en kommentar!

Facebook, bedrägerier occh andra farorFacebook är något de flesta av oss använder i princip dagligen. Det är en utmärkt tjänst för att hålla kontakt med dina vänner och släktingar på. Men Facebook används också som ett forum för att diskutera olika ämnen med likasinnade, eller för att hålla kontakten med ett företag.

Idag har Facebook drygt 2,2 miljarder användare världen över. Dessa enorma mängder användare lockar även till sig nätbrottslingar, och därför behöver du veta hur du undviker bedrägerier och andra hot som finns på det sociala nätverket. I den här guiden får du lära dig att bli säker på Facebook!

Nätkriminella gillar att utnyttja sociala nätverk, eftersom de ger sina användare en falsk känsla av trygghet. Eftersom saker som skrivs och delas på sociala medier ser ut att komma från personer och företag vi känner till, så är vi mer benägna att lita på det – till skillnad mot sådant som kommer via exempelvis e-post.

Genom att utnyttja kapade konton, vilka är relativt enkla att komma över, så gömmer sig nätkriminella bakom andra personers namn.

1. Länkar till sajter med nätfiske

Bland de mer vanliga formerna av bedrägerier som sprids via Facebook, är nätfiske. Det är webbsidor som försöker lura dig att lämna ifrån personliga uppgifter – allt från adress till kreditkortsnummer, men för det mesta är det inloggningsnamn och lösenord.

Bedragarna kopierar en känd sajts inloggningssida, exempelvis Facebooks egna eller Google, Microsoft, Instagram eller Twitter. Sedan försöker man lura dig till att tro att det är en legitim inloggningssida. När du fyller i dina uppgifter, har du direkt givit dem till bedragarna.

Ett vanligt exempel är att sidan påstår sig ge dig en lista över vänner eller följare som tagit bort dig. Eller så försöker man lura dig att tro att du vunnit något. Vanligt är också att spela på användares rädsla, eftersom det är lätt att få folk att reagera impulsivt om de blir oroliga för att de ska förlora pengar.

Genom att påstå sig erbjuda något lockande, får man inte bara användare att lämna ifrån sig sina personliga uppgifter utan även att dela länkarna till sina vänner. En del sidor för nätfiske försöker också lura dig att dela länken för att offer själva ska sprida bedrägeriet till sina kompisar.

Håll alltid koll på adressen till webbsidan. Om det är en inloggningssida för Facebook, ska domännamnet vara facebook.com. Klicka på hänglåset jämte adressen för att ta reda på om du verkligen är på en sida med verifikat för rätt tjänst.

Skydda dig med SiteAdvisor

Skydda dig mot sajter med nätfiske genom att använda SiteAdvisor.

Ett sätt att få hjälp med att undvika sidor med nätfiske, är att använda SiteAdvisor eller WOT. Detta är verktyg som varnar dig om du besöker en olämplig webbsida. Många kommersiella antivirusprogram har funktioner för att skydda mot farliga webbsidor.

2. Skydda mot farlig kod på webbsidor

Skadlig kod – virus, trojaner och annat – sprids idag allra mest via infekterade webbsidor. Nätbrottslingar lägger på något sätt in en bit kod på webbsidor, som när den körs skannar besökarens system efter säkerhetshål i olika tillägg i webbläsaren.

Om ett säkerhetshål hittas, i Adobe Reader eller Flash till exempel, exekveras kod på datorn som ladda ner och kör igång farlig kod i form av ett virus. Detta kan ske helt i bakgrunden utan att användaren märker av det.

Det finns två sätt att undvika att smittas av farlig kod på det här sättet. Dels måste du ha ett antivirus installerat, och dels behöver du se till att din webbläsare och tillägg hålls uppdaterade. Eftersom säkerhetshål ofta utnyttjas redan innan utvecklarna täpper till hålet, är ett antivirus alltid ett måste.

AVG gratis antivirus
image-20206

AVG är ett av de mest populära grati antivirusprogrammen på marknaden.

Du kan antingen använda ett gratis antivirusprogram eller ett kommersiellt säkerhetspaket. Det sistnämnda ger bäst och snabbast skydd, men hellre ett gratis antivirus än ingenting alls.

Varna dina vänner! Hjälp dina vänner att skydda sig mot bedrägerier på Facebook – tipsa om den här artikeln…

 

3. Håll koll på rättigheter som appar vill ha

Du känner säkert till att det finns mängder av Facebook-applikationer. Förmodligen har du någon gång gjort olika kul tester och annat, och dessa installeras som regel som Facebook-applikationer. På den här fronten har Facebooks säkerhet varit minst sagt bristande.

Skandalen med Cambridge Analytica, där ett analysföretag köpt och missbrukat en massa insamlade uppgifter, handlade om att man via appar kunnat samla information om användare och deras vänner.

En del tycker att man helt och hållet ska undvika att installera Facebook-appar. Men idag har säkerheten blivit bättre och det finns trots allt en del rätt roliga appar. Jag och min syster hade väldigt roligt åt speciellt en app som gjorde om porträttbilder på oss som tjej respektive kille – hennes foto på sig själv som kille blev en bild på mig…

Därmed inte sagt att det är helt riskfritt. När du kör en applikation kommer du att få upp en ruta som talar om för dig vad appen vill ha för rättigheter. Ofta så önskas bara appen komma åt din mejladress. I andra fall vill den ha tillgång till allt möjligt plus ha rättigheter att posta statusuppdateringar. Sådant bör du vara tveksam till.

Dessutom gör du rätt i att kontinuerligt avinstallera och ta bort appar som du inte längre använder dig av. Appar kan också beskrivas som en koppling mellan ditt Facebook-konto och en tredjepartstjänst. Har du slutat använda en tjänst, ta bort deras app.

Facebook-appar
image-20207

Många Facebook-appar som du har godkänt genom åren finns fortkvarande kvar som godkända att göra allt möjligt på din sida. Här kan det vara värt att rensa bort sådant du inte använder.

4. Är din vän verkligen din vän?

Det är inte speciellt svårt att för nätkriminella att kapa konton. Och om de inte skulle vilja kapa själva, så finns det alltid massor att köpa på dark web.

Du kan aldrig riktigt veta vem det är som döljer sig bakom ett namn på sociala medier, även om det är din bästa kompis namn. Men tyvärr vaggas vi in i en övertygelse om trygghet inom Facebook, så att vi litar alldeles på mycket vad som skrivs från vänner.

Faktum är dock att du inte kan vara säker på att det verkligen är användarens riktiga ägare som skriver till dig. Därför ska du alltid vara kritisk när den här personen ber dig göra något konstigt – till exempel försöker låna pengar av dig eller ber dig använda din koddosa till banken för att hen själv slarvat bort den.

Om din kompis verkligen frågar on hen kan låna pengar, svara inte via Messenger eller Facebook. Använd istället din mobil för att ringa upp personen och kontrollera om hen verkligen är i behov av pengar. Kanske skriver hen att mobilen är stulen, urladdad eller på annat sätt ur funktion – men tro inte på det. Då får du be kompisen att leta upp en telefon och ringa dig.

Facebook vänner
image-20208

Det kan vara en god idé att ändra så att det bara är dina vänner som kan se vad du postar på Facebook, istället för vem som helst online.

5. Visa dina poster bara för dina vänner

Såvida du inte är en offentlig person, finns det inga bra skäl till varför allt du postar på Facebook och Instagram ska synas för allt och alla. Det är bättre om du stoppar offentliga poster och istället bara låter dina godkända vänner får möjlighet att se dina statusuppdateringar och fotografier.

Det kan du göra genom att ställa in att alla nya inlägg ska postas enbart till dina vänner istället för offentligt, där alla kan läsa dem. För att göra detta, klicka frågetecknet längst upp till höger inne på Facebook. I menyn väljer du Sekretessgenvägar.

I rutan Sekretess hittar du alternativet Gå igenom några viktiga sekretessinställningar. Klicka på den länken, så öppnas en ny ruta. I rutan Inlägg finns valet Välj målgrupp. Här väljer du Vänner i rullgardinsmenyn. Klicka sedan Nästa.

Nu kan du ändra så att det bara är dina vänner som kan se dina olika uppgifter. I det här steget väljer du vem som ska se vilka appar du använder. Det kan vara bra att ändra till Bara jag här. Slutligen klickar du Nästa.

Facebook falskt erbjudande
image-20209

Sprid inte erbjudanden på Facebook utan att kolla huruvida de verkligen är legitima.

6. Erbjudanden för bra för att vara sant

Det sprids kontinuerligt erbjudanden på Facebook, som egentligen är för bra för att vara sant. Gemensamt för de flesta av dem är att de ner användare dela informationen.

H&M råkade ut för ett sådant för ett tag sedan, som jag skrev om då.

Det är ungefär som en väldigt enkelt, men effektiv, form av mask eller trojan. Erbjudandet sprider sig vidare som en löpeld över Internet, utan att de nätkriminella bakom det behöver göra någonting. Deras offren sköter det.

Polisens regel upprepas ofta. Om ett erbjudande verkar vara för bra, så är det förmodligen det.

7. Dela inte vad som helst – ha källkritik

Det råder ingen tvekan om att sociala medier och kanske framför allt Facebook har stor påverkan på olika val. Och även om man fortfarande inte verkar ha några konkreta bevis på vad som har hänt, verkar det som om alla falska nyheter som sprids har fått folk att rösta på partier och personer som annars kan tyckas vara extrema.

Ett vanligt exempel är att det sprids främlingsfientliga nyheter som inte alls stämmer, men som utnyttjar folks rädsla, impulsivitet och ilska för att bli delade och därmed få spridning.

En nyhetstjänst rapporterade för något åt sedan om att en svensk stad tagit ner julbelysningen för att inte provocera muslimer, eftersom de inte firar jul. Det stämde naturligtvis inte men nyheten fick ändå enorm spridning och folk världen över rasade mot muslimer. Det var en ren lögn vars enda syfte var att elda på främlingsfientligheten.

8. …och använd ett bra lösenord!

Det enklaste sättet att kapa konton, det vill säga kunna logga in på andraa konton på sociala nätverk, är att titta på vilka lösenord användaren brukar ha. Och sådana går att få tag på.

Det sprids hela tiden databaser över användare hos hackade sajter. Här hittar nätkriminella e-postadresser och ett lösenord kopplat till dessa. Och eftersom de flesta använder samma lösenord på alla sajter, så kan man utgå från att de använder samma inloggningsuppgifter på sajten som blivit hackad, som på Facebook…

Svårare än så är det inte att kapa ett Facebook-konto. Det krävs inget hackande av något slag. Eftersom det är så vanligt att man använder samma lösenord överallt, behövs inga kunskaper inom datorsäkerhet. Användarna har gjort ”hackandet” åt de kriminella.

Så byt lösenord på ditt Facebook-konto! Byt till något du aldrig använder någon annanstans!

LastPass
image-20210

LastPass är ett gratisprogram som hjälper dig att hantera alla dina lösenord på ett väldigt enkelt och effektivt sätt.

Och för att hålla koll på alla dina olika lösenord, rekommenderar jag programmet LastPass. Gratisversionen duger gott och väl, och det kommer inte bara hålla koll på dina lösenord utan även göra inloggningar automatiska.

LastPass, eller liknande programvara, är i princip nödvändig idag för att hålla koll på dina lösenord. Eftersom du alltid ska ha olika lösenord på alla tjänster du använder, hjälper ett program som LastPass dig att komma ihåg.

Fler artiklar om Facebook-säkerhet

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.