TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Facebook

Facebook Paper får bra kritik – så laddar du ner från Sverige

Skribent:
Publicerad: , 20:19
Respons: 1 kommentar

Facebook Paper - Så testar du i SverigeDu har förmodligen inte missat att Facebook fyller tio år idag. Ett sätt man firar detta på, är genom att lansera sin nya iOS-applikation Paper. Jag ska erkänna att jag själv ännu inte hunnit titta på appen, utan få förlita mig på vad andra säger. Och de flesta verkar vara väldigt positiva.

Paper är ett nytt sätt att presentera ditt Facebook-flöde på, och utvecklarna har tveklöst hämtat en hel del inspiration från Flipboard och liknande tjänster. Tanken är att man på ett snyggt och intuitivt sätt ska presentera nyheterna från ditt flöde. För säga vad man vill om Facebooks ordinära mobilapplikation, men speciellt bra är den inte… Med Paper verkar man ha hittat rätt.

Facebooks applikation för smartphones, alternativt den mobila webbsajten, är i ärlighetens namn inte så bra. Man har bara skalat ner webbversionen till att passa på mobilernas mindre skärmar.

Det är rätt svårt att få en bra överblick, och gränssnittet är – precis som den vanliga webbsajten – designat som en gammal programvara (läs: designat av programmerare, vilka sällan är bra på att göra lättförståeliga gränssnitt – jag vet av erfarenhet eftersom jag själv programmerat en hel del verktyg som ingen förstått hur man använder).

Med Paper, än så länge bara tillgänglig för iOS och i USA:s App Store, gör man något helt annat. Här fokuserar man på det väsentliga; de mest intressanta posterna som gjorts av dina vänner.

Facebook Paper till iOS

Mikael Zackrisson har på sin blogg Ziggy Says publicerat en bra och läsvärd analys av Paper. Zackrisson sammanfattar gränssnittet så här:

Designmässigt visar Paper en tydlig vägen in i framtiden. Det är stora bilder, navigering genom att svepa uppåt, nedåt, åt sidan, allt är väldigt intuitivt. Jag fattar principerna på några minuter. Designen med varje post som en “lapp” eller bricka känns igen från appar som Jelly. Och sätter att “vika upp” en post man vill läsa i sin helhet känns föga förvånande väldigt mycket Flipboard. Sättet bläddra igenom nyheter känns också igen från Circa. [Källa: Ziggy Says]

Zackrisson avrundar sin analys med att konstatera att Facebook är fragmenterat, men att det inte är ett socialt nätverk utan en plattform. Jag kan bara hålla med. Under juli 2007 publicerade jag en bloggpost där jag ställde frågan om Facebook (notera gärna min, idag, omedvetet komiska beskrivning av Facebook) arbetade för att bli ett webbaserade operativsystem (i likhet med Xcerion). Facebook hade då köpt upp ett företag som utvecklade just ett webb-OS.

Idag är jag väldigt tveksam till att Facebook kommer gå vidare inom webb-OS. Visst har de en omfattande plattform för utvecklare där många byggt appar som körs i Facebook, men det finns en del andra frågetecken.

Om de hade gjort tjänsten till ett webb-OS, vilket skulle kunna manifestera sig i Facebook-datorer á la Chromebooks, hade det inneburit att användare skulle spara väldigt mycket privat data hos Facebook; dokument och liknande. Jag är tveksam till att Facebook har tillräckligt med förtroende vad gäller integritetsfrågor för att detta ska vara genomförbart.

Det här är i och för sig en fråga som platsar bättre i en egen artikel…

Så testar du Paper i Sverige

Hur gör du då för att testa Facebook Paper om du bor i Sverige, och därmed använder dig av den svenska versionen av App Store? Det är egentligen inget komplicerat, och knappast någon nyhet.

Vad du behöver göra är att ändra dina inställningar för ditt App Store-konto till att påstå att du bor i USA. Förmodligen är det här i en legal gråzon så av princip rekommenderar jag det inte.

 1. Öppna App Store i din iPhone, och välj I blickfånget. Skrolla ner på sidan och tryck på knappen Apple-ID: [email protected].
 2. I rutan som visas trycker du Visa Apple-ID. Du ombeds fylla i ditt lösenord.
 3. Nu kommer du till sidan Konto. Här finns knappen Land/region, tryck på den och därefter på Ändra land eller region.
 4. Ändra land till Förenta staterna, USA.
 5. Slutligen kommer du att bli ombedd att åter fylla i dina betalningsuppgifter. Du kan välja att inte skriva in några sådana, eftersom Paper är gratis att ladda ner.
 6. När detta är klart kan du installera Paper. Därefter ändrar du tillbaka till Sverige.

Notera dock, som TechCruch skriver i sin guide, att dina inställningar för konto/kreditkort kommer att nollställas. Du behöver sålunda fylla i dem igen när du ändrar tillbaka till Sverige. Om du har innestående pengar från presentkort på ditt konto, kräver Apple att du spenderar dessa innan du byter land, för annars brinner pengarna inne.

Ladda ner iOS-app från App Store

Fler artiklar om Facebook Paper:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Apple iPhone!: Sponsrade länkar

Tillbehör för iPhone 8 Här hittar du massor av tillbehör; headset, skal och så vidare…

Kommentarer

En kommentar

 1. kronfonster AB2014-02-12 at 06:17Reply

  This is nice. I will share this with my Swedish friends..

  Matta

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.