TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Facebook

Så blir du säker mot olika hot på Facebook

Skribent:
Publicerad: , 17:13
Respons: Skriv en kommentar!

Facebook och säkerhetVarje månad har Facebook, enligt offentliga siffror i mars 2013, över 1,1 miljarder aktiva användare. Antalet dagliga användare ligger på 665 miljoner. När så otroligt många individer samlas på ett och samma ställe, drar det naturligtvis till sig en hel del bedragare och andra cyberkriminella.

Bedragarna använder sig av en rad olika metoder för att stjäla dina pengar och personlig information. Enligt en undersökning gjord av Datainspektionen i början av året, har nästan hälften av alla ungdomar fått sina konton kapade på ett eller annat sätt. Och det finns många som blivit utsatta för bedrägerier. I de flesta fall hade detta kunnat undvikas. Här har jag samlat ihop artiklar som handlar om hur du blir en säkrare Facebook-användare!

Man kan enkelt dela in bedrägerierna i två kategorier; en där man försöker lura dig till att lämna ifrån dig dina inloggningsuppgifter. Det här görs som regel via så kallade phishingsajter. Den andra kategorin handlar om att brottslingarna har lyckats kapa ett konto tillhörande en av dina vänner, och sedan försöker de lura dig på pengar och information genom att få dig att tro att du har kontakt med din vän.

Ur brottslingarnas perspektiv finns det en stor fördel med att arbeta på sociala nätverk som Facebook, och det är att vi är betydligt mer naiva och benägna att lämna ifrån oss information och klicka på länkar om vi tror att det är en av våra vänner som du kommunicerar med. Om din barndomsvän frågar om han får låna ett par tusenlappar på grund av att han blivit av med sin plånbok, befinner sig i Spanien och vill åka hem, är det väldigt lätt att falla för bedrägeriet.

Eftersom det är så vanligt med kapade Facebook-konton, kan man aldrig vara helt säker på vem det är som sitter på andra sidan när du exempelvis chattar med personen. Facebook är ingen frizon – precis som på resten av Internet gäller det att vara kritisk. Vill en kompis låna pengar, ring upp honom. Samma sak gäller alla andra frågor du kan få rörande din privata information eller pengar.

Artiklar om Facebook och säkerhet

Jag har skrivit en hel del artiklar som handlar om säkerhet och Facebook – samt andra sociala nätverk. De flesta tipsen går att applicera på alla andra sociala nätverk, så de är lika väsentliga om du hellre använder Twitter och Google+ än Facebook.

Säkrare Facebook: Så försvårar du intrång på ditt konto!

Sedan ett tag tillbaka erbjuder Facebook en utmärkt funktion vid namn Inloggningsgodkännanden. Det är ett sätt att förbättra säkerheten, genom att kräva att du utöver ditt vanliga lösenord behöver ange en annan kod som hela tiden förändras. Du behöver inte fylla i den här koden varje gång, utan det räcker att du gör det en gång per dator.

Den speciella koden genererar du via Facebooks mobilapplikation. Har du ingen smartphone med Facebook-app, kan du få koden via SMS. Inloggningsgodkännanden innebär att bedragare inte kan logga in på ditt konto även om de har användarnamn och lösenord. Aktivera den här funktionen, om du inte redan gjort det!

Använder du Google+ eller andra Google-tjänster, har de en liknande funktion som kallas Tvåstegsverifiering: Så skyddar ditt Google/Gmail-konto från intrång!

Skydda dig mot Facebook-bedrägerier

9 tips för att skydda dig mot Facebook-bedrägerier

I skrivande stund har min artikel om 9 tips på hur du skyddar dig mot bedrägerier på Facebook, gillats av 415 personer. Det är en rätt talande siffra på hur populär den artikeln är. Jag tycker själv att det blev en riktigt bra artikel, så jag hoppas att du också gillar den!

Kaspersky stoppar farliga länkar på Facebook

Facebook ingick i slutet av förra året i ett samarbete med säkerhetsföretaget Kaspersky, för att införa en slags filter på länkar som postas på Facebook. Klickar du på en länk som av Kaspersky klassificerats som farlig, kommer du att få upp en varningsruta.

Det här är inget program du behöver installeras, utan det körs på Facebooks servrar. För att skydda dig mot farliga webbsidor även utanför Facebook, kan jag rekommendera programmet SiteAdvisor. Det varnar dig genom att färgmarkera länkar, och på så sätt varna dig innan du klickar.

Så stjäls ditt lösenord för Facebook och Twitter

En fara på Internet, som tyvärr är rätt vanlig idag, är bedragare som försöker lura användare till att lämna ifrån sig inloggningsuppgifter – e-post, användarnamn och lösenord – till kända sajter. Så hur gör du då för att undvika att få ditt lösenord stulet?

Bedrägeri: Låna aldrig ut dosan till Internetbanken

I april publicerade Smålandsposten en artikel om en kvinna som fått sin Facebook-konto kapat. Kaparna utnyttjade kontot till att kontakta personens vänner på Facebook och chatta med dem. De berättade att man tappat sin dosa till Internetbanken. Eftersom de utsatta vännerna trodde att de chattade med kvinnan var det flera som föll för bedrägeriet. Sammanlagt lyckades bedragarna stjäla 40000 kronor från kvinnans vänner.

Facebook, vem kan se mitt innehåll

Så här använder du Facebook säkert och smart under semestern

Den här långa artikeln är publicerad på PCOnline – min datortidning på webben. Artikeln tar avstamp i faktumet att många nu går på semester, och det finns en del du bör tänka på när du exempelvis checkar in på en camping och därmed gör det offentligt att ditt hem står tomt… Så gott som alla tips i artikeln är relevanta året runt och inte bara på din semester.

Säkerhetstips som inte enbart handlar om Facebook

Jag har valt att ta med ett par andra artiklar som visserligen inte utgår från Facebook, men ändå kan vara av intresse. De handlar om olika former av bedrägerier och hur du skyddar dig mot dem. Om du är nybörjare inom säkerhet, kommer du med största sannolikhet att lära dig en hel del som du även har nytta av på Facebook.

11 bedrägerier på Internet och hur du undviker fällorna

Egentligen har den här artikeln inte med Facebook att göra. Det är en genomgång av olika bedrägerier på nätet, hur de fungerar och hur du skyddar dig. Det är kunskap som är bra att känna till – även om det som sagt inte handlar specifikt om Facebook.

Bedragare lurar till sig pengar online – Så skyddar du dig

Internetbrottslingar hittar hela tiden på nya sätt att försöka lura dig som använder nätet. Syftet är att få dig att lämna ifrån personlig information; allt från inloggningsuppgifter till Facebook till kontokortsnummer så att de kan handla eller tömma kontot på pengar. Hur skyddar du dig?

Om du driver en egen blogg, kanske du har fler tips att tillföra? Posta i så fall länkar till dina bloggposter som en kommentar här nedan! I vanliga fall är det kutym inte att posta kommentarer bara med länkar till sin egen sajt, men i det här fallet är det helt okej – posta på bara!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.