TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Säkerhetsguiden

Facebook-säkerhet: Vänner med kapade konton är inte vänner

Skribent:
Publicerad: , 13:10
Respons: Skriv en kommentar!

Facebook, kapade kontonDu har säkert hört talas om kapade konton. Det är betydligt vanligare än vad man kan tro, och det är inte speciellt svårt för cyberbrottslingar att komma över kontouppgifter. En missuppfattning är att brottslingarna sysslar med hacking eller andra typer av intrång för att stjäla lösenord. Det är betydligt enklare än så.

Det stora problemet med kapade konton är att potentiella offer är betydligt lättare att lura om de tror att bedragaren egentligen är en vän. Ute på webben är surfare betydligt mer kritiska och misstänksamma, jämfört med när de är inloggade på ett socialt nätverk. Inloggad på Facebook finns en falsk trygghet i att man rör sig bland vänner och bekanta. Det kan bli en dyr oförsiktighet.

Det finns två sätt som brottslingarna främst använder sig av för att komma över inloggningsuppgifter. Det första är phishing, som innebär att man lurar användare till att lämna ifrån sig uppgifterna. Man bygger en webbsida som ser ut som Facebooks inloggningssida och sedan försöker man lura folk att ”logga in”. När någon loggar in sparas uppgifter och brottslingarna kan använda dem för att logga in på användarens riktiga Facebook-konto.

En annan metod är att titta i listor över inloggningsuppgifter från hackade sajter. Traditionell hacking där brottslingen tar sig in på en server med hjälp av bakdörrar och annat, gör att de kan komma åt listor över inloggningsuppgifter på andra sajter. Du har säkert läst om hur hackare har kommit över uppgifter från kända företag som Sony – så det går bara att föreställa sig hur många lyckade hack som sker mot mindre sajter som aldrig omnämns i media, eller hur många hack som sker utan att de upptäcks.

Eftersom väldigt många användare har samma lösenord på olika sajter, är det bara att testa uppgifterna på Facebook. Ofta fungerar det. Därför är det väldigt viktigt att ha unika lösenord på alla sajter – något du enkelt hanterar med gratisprogrammet LastPass.

LastPass hanterar säkra lösenord

Lurar användare på pengar

När bedragarna väl har kapat ett konto kan man strida till verket och försöka lura användarens vänner. Det finns en del vanliga metoder du bör vara misstänksam emot.

Vänner som vill låna pengar. Av något skäl – som att de är fast i ett annat land efter att ha fått sin plånbok stulen – är vännen i behov av pengar snabbt. Det här löser du enklast genom att ringa upp vännen och kontrollera. Låna aldrig ut pengar till dina vänner bara efter en diskussion på Facebook.

Tips om länkar som är svåra att ignorera. Om du får en konstig länk från en kompis, till exempel videoklipp eller bilder som påstås innehålla dig, undvik att klicka på den. Andra saker som bedragare lockar med är nakenbilder på kändisar, läckta videoklipp, eller något väldigt speciellt som har med en aktuell nyhet att göra. Kändisar som påstås ha dött är också vanligt. Fler än en Hollywood-kändis har tvingats gå ut och dementera sin egen död. Länkarna kan vara farliga på olika sätt:

  • Drive-by-downloads. Genom att utnyttja säkerhetshål i framför allt tillägg för webbläsare, kan webbsidor infekterade med skadlig kod smitta en dator bara genom att användaren besöker en webbsida. Läs mer om drive-by-downloads.
  • Phishing-sajter. Webbsidor som försöker lura användare att lämna ifrån sig sina inloggningsuppgifter eller annan information. Som jag skrev här ovan är det här ett populärt sätt för att komma över inloggningsuppgifter för att kapa Facebook-konton, men det används även för andra kontouppgifter, bankinloggningar och kortuppgifter för VISA och MasterCard.
  • Nerladdningsbara trojaner. Ett annat sätt att infektera datorer med trojaner och annan skadlig kod, är att lura användaren till att själv ladda ner och installera ett program som infekterar datorn. En vanlig metod är att påstå att du behöver ett program för att spela upp videoklipp (vilket man gör om man lurat användaren till sajten genom att säga att man till exempel har ett videoklipp på nakna kändisar).

Dosa för InternetbankLån av bankdosa. Ett bedrägeri som uppmärksammades i april 2013, berättade om Facebook-användare som fått sina konton länsade efter att en bedragare kapat deras konto, och sedan övertalat dem till att generera en kod med sin dosa för en av de ledande bankernas Internetbank.

Bedragaren, som uppträdde i en väns namn, övertygade om att han/hon slarvat bort sin dosa till Internetbanken. Sedan lurade man offret att det går att använda någon annans dosa, gav en kod och bad om returkoden.

Offret föll för lögnen, och några minuter senare hade bedragarna loggat in på offrets Internetbank och tömt kontona. Bankdosan är personlig och som kund hos Internetbanken har man skyldighet att se till att ingen annan kommer åt dosan. Därför kan offrena inte räkna med att få tillbaka några pengar via försäkring eller liknande.

Du hittar fler exempel på olika bedrägerier på Facebook i artikeln Bedrägerier på Facebook – Så undviker du dem.

Försiktighet, inte paranoia

När man läser om olika former av hot och säkerhet, är det lätt att bli nojig. Men som jag brukar försöka att understryka, är det viktigt att försiktigheten inte övergår till ren paranoia. Det är inte meningen att man ska vara rädd när man använder Internet, eller misstänka att alla är kriminella.

Genom att lära dig om hur bedrägerier fungerar och hur du är säker på Internet, kommer du att veta hur du undviker farorna. Och när du vet det, behöver du inte vara orolig. Då kan du vara trygg i att du inte kommer falla för bedrägerierna.

Slutligen, se till att aktivera Inloggningsgodkännande på Facebook. Det gör att man inte kan logga in på ditt konto, även om man har tillgång till användarnamn och lösenord.

Läs mer om säkerhet på Internet:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.