TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Farlig kod

Så infekterar falska codecs för filmer din dator med skadlig kod

Skribent:
Publicerad: , 10:45
Respons: Skriv en kommentar!

Infekterade codecs smittar datornEtt populärt sätt för Internetkriminella att infektera datorer med trojaner, spyware, adware och annan skadlig kod, är att lura dig att ladda ner falska codecs för videofilmer. Detta görs genom att bland annat bygga en sajt som påstår sig ha en attraktiv video, alternativt ladda upp falska versioner av nya filmer på BitTorrent-sajter.

När du försöker titta på filmen kommer det upp ett meddelande om att du behöver ladda ner en ny videocodec, det vill säga den programvara som krävs för att dekomprimera filmen. Det går att lura bland annat Windows Media Player till att öppna ett fönster med meddelande om att ladda ner nya codecs. När du sedan installerar det här falska codecprogrammet infekteras datorn av skadlig kod.

Nätbrottslingarna utnyttjar aktuella och kända namn och händelser för att locka så många som möjligt. När det gäller BitTorrent-sajter, såsom Pirate Bay, ser man också till att det finns tusentals av seeders för att ge nedladdningen en falsk trovärdighet.

Något som ofta lockar surfare är videoklipp som påstår sig innehålla kändisar som på något sätt gör bort sig (nakenfilmer, vansinnigheter och så vidare) eller aktuella katastrofer (av samma skäl att bilister stannar för att titta på trafikolyckor).

Farliga filmer fildelas friskt

På BitTorrent-tjänster laddar de upp påstådda högkvalitativa versioner av nya filmer. Just nu dyker det till exempel upp en hel del skadliga upplagor av Batman vs Superman: Dawn of Justice. De flesta torrentsajter brukar vara hyfsat snabba på att ta bort fejkfiler, och andra användare är bra på att lämna varningar bland kommentarerna.

Hjälp dina vänner! Lär dina vänner hur de skyddar sina datorer mot farlig kod. Dela gärna den här artikeln på Facebook. Tack!

 

Om du, rent hypotetiskt eftersom det som bekant är olagligt, skulle ladda ner en falsk piratfilm kommer den inte att spelas upp automatiskt. Det kan följa med en Read Me-text som påstår att filmen är komprimerad med en ny version av DivX, Xvid eller något annat filmformat, och att du därför ska öppna filmen i Windows Media Player då det programmet låter dig ladda ner uppgraderingen.

Falska codecs infekterar din dator
image-24395

Genom att lura dig att du behöver nya codecs får nätkriminella dig att ladda ner och installera skadlig kod på egen hand.

Skadlig kod i fejkade codecs

Öppnar du den falska filmen i Windows Media Player, visas ett fönster med information om att din codec är gammal, och att du behöver ladda ner nya. Det här är väldigt lätt att bli lurad av. Tittar du på länken som visas överst i fönstret ser den suspekt ut, men om du ändå råkar klicka igång installationen ska du inte skämmas – det är ett vanligt misstag.

Utan att granska den här processen noggrant är det således lätt att falla för tricket. Det ser rätt legitimt ut, inte minst på grund av att det till synes är Microsofts egna Windows Media Player som påstår att codecen är gammal.

Infekterade codecs smittar datorn
image-24396

Så här kan det se ut när Windows Media Player påstår att du behöver ladda ner ”nya” codecs.

En installation innebär att din dator blir infekterad av alla möjliga former av skadlig kod. Trojaner, adware, spyware och annat. Din webbläsare får förmodligen en ny startsida och din standardsökmotor ändras.

Så skyddar du din dator

Det bästa skyddet är alltid kunskap. Som jag skrivit om tidigare är det också viktigt att inte använda administratörskonto i Windows, för att undvika oönskade installationer. Men i de här fallen hjälper inte det eftersom du som användare aktivt godkänner installationen av skadlig kod (i tron om att det är legala codecs).

Du behöver ett antivirusprogram som direkt ser när skadlig kod installeras, och då kan ta bort det. Ett problem är att antivirus i första hand arbetar proakivt, vilket innebär att de stoppar skadlig kod innan de installeras. När de väl installerats är det snäppet värre. Det är inte alltid självklart att det går att ta bort farlig kod om redan infekterat ditt system. Oftast går det naturligtvis, men det finns en viss risk med det.

Därför är det så viktigt att känna till farorna och undvika dem innan de får möjlighet att attackera din dator. Kunskap är det mest effektiva skyddet!

Fler artiklar om hur skadlig kod infekterar datorer

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.