TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Ergonomi

Farlig soffsurfning skadar även datorn

Skribent:
Publicerad: , 17:50
Respons: 8 kommentarer

IDG har publicerat en artikel om soffsurfning och hur skadligt det för rygg, nacke och armar att sitta illa i soffan. Det är bra läsning, för det är rätt vanligt att användare halvligger i soffan med datorn på magen eller i knät. Men däremot är det en detalj som man glömmer bort – och det är att datorn också skadas.

Med en bild illustrerar artikeln hur man inte ska sitta och hur man ska sitta. Problemet är att bilden som visar den rätt sittställningen visar en tjej som låter datorn vila på en vanlig kudde. Det är urdumt.

Med risk för att IDG skickar advokaterna på mig, så återpublicerar jag bilden härunder. Bilden är nämligen bara med på förstasidan och inte i själva artikeln:

ergonomi-laptop-soffa
image-11963

Bilden tillhör PC för Alla, och jag hoppas det är okej att återpublicera den.

Att låta datorn vila på en vanlig kudde är inte bra. Jag har skrivit om det här tidigare när jag nämnd så kallade laptopkuddar. Det finns ett brett utbud av sådana och de enklaste kostar inte många kronor, så det är en billig investering.

Om man låter datorn vila på en kudde, kommer kudden att täppa till fläktar. Många bärbara datorer har lufthål på undersidan av datorn och fläktar som blåser ut luft på sidorna eller baksidan. Samtidigt som luft blåses ut, dras ny luft in genom lufthål. Om dessa är tilltäppta kommer det inte in någon kallluft och den luft som sugs in är dessutom full av fibrer från tyget i kudden.

Varken värmen eller dammet är bra för din dator. Det är snarare ett väldigt enkelt sätt att förstöra datorn. Det är också den här typen av användning som resulterar i brinnande datorer. Då och då läser jag om villabränder som startats på grund av att en dator lämnats i sängen eller soffan. Visst, det är inte vanligt, men det händer och när det är så lätt att undvika det är det onödigt att riskera att bli en del av statistiken…

Jag har två laptopskydd som jag använder – dels en väldigt billig variant från IKEA (den heter Bräda, men den verkar ha ersatts med en plastigare modell – min har en kudde på undersidan) och dels en dyrare modell från Logitech (Logitech N700) som innehåller såväl fläkt som schyssta högtalare.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

8 kommentarer

 1. ingo2011-01-11 at 22:32Reply

  Bräda finns fortfarande kvar i den variant du skrivit om tidigare, jag köpte nyligen en ny efter att ha haft en vit i 2 års tid.
  Bättre stoppning och ny yta på den hårda delen.
  http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/10086654

  Visst det finns en 39 kronors variant också, köpte den mest för att testa, men den vill jag ej ha i knät.
  Däremot fungerar den utmärkt på skrivbordet om man ansluter tangentbord och mus. Du får då upp laptopens skärm på en bekvämare höjd.

 2. Inlägg som berör – 11 januari 2011 « Nattens bibliotek2011-01-11 at 08:39Reply

  […] Jag har förstört två bärbara datorer för att jag har haft dem i miljöer med tyg istället för på kala skrivbord. Nu tipsar TKJ om specialkuddar som hjälper mot problemet. […]

 3. Wedholm2011-01-09 at 18:39Reply

  Häpnadsväckande att de rekommenderar en (vanlig) kudde under laptopen. Jag trodde det var kompetent folk som jobbade på IDG.

 4. Tomas2011-01-09 at 06:06Reply

  Jag sitter ofta I soffan och surfar, men här har värme och damm problemet lösts med ett glasögonfodral och en uppochner vänd Tupperware bricka. (Båda delarna var tidigare oanvändbara). Detta har flera fördelar: Jag behöver inte manuellt kyla ner datorn, tangentbordet hamnar i rätt lutning och skärmen kommer lite högre upp. Med andra ord, återanvändning lönar sig.

 5. Michel2011-01-08 at 21:47Reply

  Håller helt med inte nog med att datorn kvävs! den slaggar igen av allt damm från kuddar mm; dvs att kyl elementen kilas igen med ludd!

 6. Jonas Lindblom2011-01-08 at 19:37Reply

  Hej

  Precis bytt moderkortet och fick en bastning från teknikern om att jag måste låta datorn andas och inte täppa till fläkten, så nu har jag ett litet arbetsbord i sängen istället för för att ha datorn i knät.

 7. Kenny2011-01-08 at 18:40Reply

  Eller så köper man en dator som inte har lufthålet på undersidan. Min egen G73:a är perfekt eftersom den skjuter ut luften rakt bakåt, och eftersom komponenterna även sitter längst bak känner jag inte ens av värmen när jag skriver på tangentbordet eller sitter med datorn i knät.

  • TkJ2011-01-09 at 13:06Reply

   Kenny: Fast det är ju trots allt billigare att köpa ett knäskydd för 39 kronor än att byta dator…

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.