TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Sökmotorer

Spännande sökmotor låter användarna vara servrar

Skribent:
Publicerad: , 06:34
Uppdaterad: 2008-12-20, 02:04
Respons: 4 kommentarer

Det råder ingen tvekan om att Faroo är ett intressant koncept. Jag hittade tjänsten via ReadWriteWebs topp 10-lista över alternativa sökmotorer, och när man läser om hur det fungerar blev i alla fall jag intresserad

Faroo har nämligen inga egna servrar. Som de skriver på sin hemsida är hårdvaran ett stort problem för sökmotorer som Google, eftersom det krävs helt sjuka mängder lagringskapacitet och datorprestanda. Istället arbetar Faroo med P2P och en klientprogramvara som man laddar ner gratis och installerar.

Väl installerad kommer klienten att kommunicera med andra användare, för att på så sätt tillsammans skapa en stor indexerad databas. Man lånar helt enkelt ut en liten del av sin dators prestanda och lagringsutrymme för att hjälpas åt att skapa en ny söktjänst. Själva sökmotorn körs lokalt på din dator, så du kommer åt den genom att knappa in http://127.0.0.1 – det vill säga ditt lokala IP-nummer.

Det här låter kanske komplicerat, men det är det inte. Programmet installerar sig själv och även om du kan göra ändringar i inställningarna så går det bra att köra igång med detsamma. Faroo är dock fortfarnade i betaversion och det märks att det är mycket som inte har indexerats.

Faroo - alternativ sökmotor

Som bilden ovan visar, sökte jag på metallica utan att få en enda träff. Det är ett ganska tydligt tecken på att Faroo har en bit kvar att gå innan sökmotorn fungerar ordentligt. Men det ska erkännas att jag fick många träffar när jag provade lite andra sökord.

Faroo kan knappast konkurrera med Google, men tanken är god och det är ett väldigt intressant koncept. Det är inte helt otroligt att det kommer att dyka upp någon ny söktjänst som slår Google på fingrarna framöver. Företaget har växt väldigt mycket och tiden då allt Google tog i blev till guld är förbi. Det är inga enade hyllningsvisor längre. En spännande konkurrent hade verkligen suttit fint idag.

Mer om sökmotorer:

Gillade du artikeln? ⇨ Bjud på kaffe – Swisha 25 kr till 070-3321680!

 

4 kommentarer

 1. Emil Freding2008-12-24 at 10:35Reply

  Som jag skrev till svar i en annan blogpost här, så tror jag du har helt fel när det kommer till att ”tiden då allt Google tog i blev till guld är förbi.” nej, Tvärtom tror jag bara vi sett början. Google’s nya webläsare Crome kommer stadigt plocka användare från de som inte redan bytt bort Internet Explorer för bättre alternativ, detta mest på grund av sin, inte unika snabbhet, utan kombinationen snabbhet och idiotsäkert användarvänligt och avskalat interface. Omlärningsprocessen är därför minimal, vilket är en väldigt viktig aspekt i realiteten för de stora massorna. Själv föredrar jag tillomed Chrome framför FireFox både i Windows- och Linux-miljö. Att Chrome har sin egen aktivitetshanterare/processhantrerare, precis som Explorer, har gett upphov till starka rykten om ett eget OperativSystem från Google. Jämför Explorer som såväl Internet Explorer, som hela Windowsmiljön bygger på… I och med Chrome försvinner mycket av poängen med websidor med sökmotorer, då man söker direkt i adressraden, i de få fall browsern inte ger ett passande förslag redan där. Nej, Google har inte tappat fart, om något så har dom omgrupperat sig och väntar på rätt tillfälle att ge proprietära utvecklare nådastöten. I och med sin överlägnsa serverkraft ligger konkurenterna tyvärr väldigt långt bort i fjärran i dagsläget. Bra ideér tar dig tyvärr inte ända fram, och trenden är att mer och mer funktionalitet finns direkt på webben. Fasta e-postklienter är på väg ut, att ha bokmärken och inställningar för sin favoritbrowser hemma i burken likaså. Lagring är i startgroparna ännu, och det finns tillomed siter med hela ”operativsystem” du kan logga in på idag. Det enkla faktum att faroo kräver en egen applikation gör tyvärr att åtminstone jag redan förkastat hela idén. Den dagen vår regering och/eller EU nedmonterat restan av vår integritet och åsiktsfrihet på nätet, kanske lösningar som faroo har en bättre chans. Den dagen vi användare måste bygga vårt eget underground-internet alltså. Förhoppningsvis har vi gjort revolution innan dess =)

 2. Ricky2008-12-22 at 04:35Reply

  Är det bara jag som ogillar att installera program på min dator? En sökmotor ”ska” vara webbaserad.
  Och förresten, är det bara jag som ser ett konstigt mönster där mer och mer läggs över på användarens dator, samtidigt som fler och fler köper minidatorer av olika slag, med prestanda som i stort sett bara räcker för att hämta hem e-post och småsurfa? :)

 3. Dennis Nilsson2008-12-22 at 01:44Reply

  Frågan är vem som är bakom “Faroo”?
  Det låter alldeles för bra för att vara sant.

  Eftersom “Faroo” består av stängd källkod kan inte vi Internet-användare ta reda på ifall “Faroo” verkligen gör det som den utger sig för att vara.

  Kan likaväl vara en gigantisk trojansk häst.

  Ifall motivet är att vill tjäna pengar på sin “uppfinning” så finns det andra sätt, än att ha stängd källkod.

 4. opassande » Blog Archive » Konsten att dela med sig både online och IRL2008-12-21 at 13:08Reply

  […] tipsar om en ny sökmotor som ännu bara finns som beta. Faroo heter den, och utgår från P2P-kulturen, dvs, inga centrala servrar utan man bidrar […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.