TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 7

Så fäster du Gmail och andra appar till aktivitetsfältet för snabbstart

Skribent:
Publicerad: , 18:19
Respons: 4 kommentarer

Pinna sajt till aktivitetsfältet i Windows 7 och 8I Windows 7 lanserades en smart finess som många ännu inte känner till. Det fungerar lika bra i Windows 8 – och Windows 10 om du kör Preview-versionen. Funktionen låter dig fästa – pinna – webbappar till aktivitetsfältet för snabbare start. Exempel på sajter som är smarta att pinna är Gmail och Outlook.com, men du kan i princip fästa vilka sajter du vill.

Förutom att en länk i aktivitetsfältet gör att det går snabbare att besöka webbsidan, är det många sajter som har implementerat speciellt stöd för just den här funktionen. Det innebär att man erbjuder snabblänkar om du högerklickar på din ikon i aktivitetsfältet. När du klickar upp en länk kommer Internet Explorer dessutom att anpassa färgerna för sajten, för att få det att mer ser ut som en applikation.

För att det ska fungera använder du Internet Explorer för att surfa in på sajten du vill pinna till aktivitetsfältet. Om du använder Gmail eller Outlook.com som mejlklient är det smart att lägga till en snabblänk. Outlook.com har, eftersom det är Microsofts tjänst, lagt in en högerklicksmeny till ikonen du pinnar.

Du kan förresten gärna testa att pinna TkJ.se. Då kan du också testa hur högerklicksmenyn fungerar, för sådana har jag implementerat.

Pinna sajt till aktivitetsfältet
image-23056

För att pinna (fästa) en webbtjänst till aktivitetsfältet, drar du helt enkelt ikonen från adressfältet i Internet Explorer och släpper den på aktivitetsfältet.

Börja med att dra sajtens ikon från adressfältet i Internet Explorer, och släpp ikonen på aktivitetsfältet där du vill ha den. Internet Explorer kommer automatiskt att släcka ner sajten och direkt efter starta om den.

När du startar en pinnad sajt genom att klicka på länken i aktivitetsfältet, kommer webbläsarens fönster att öppnas nedskalat och utan verktygsfält, och färgskalan har även automatiskt anpassats efter färgerna på sajten.

Prova nu att högerklicka på din nya ikon i aktivitetsfältet. Om webbsajten har stöd för den här typen av Windows-specifika menyer (något som kräver lite extra kod på hemsidan) kommer menyn att innehålla snabblänkar – också kallade hopplistor (jumplists) – till olika sidor. Har du pinnat Outlook.com visas en meny där du kan gå direkt till Inkorgen, Kalendern, Kontakter och OneDrive, samt börja skriva ett nytt mejl.

Högerklicksmeny med snabblänkar
image-23057

När du högerklickar på en pinnad sajts ikon i aktivtetsfältet, visas det en meny som ibland innehåller snabblänkar – så kallade hopplistor (jumplists).

Det här med att pinna webbtjänster till aktivitetsfältet i Windows 7, och senare utgåvor, är inget nytt. Men det är en funktion som inte är speciellt känd. Om du använder dig av många webbtjänster är det här en smidigt sätt att snabbt nå funktioner.

Utöver TkJ.se och Hotmail, kan du prova att pinna Facebook och kolla deras högerklicksmeny. Hos Microsoft hittar du fler sajter att pinna.

Uppdatering: Ett förtydligande – den här funktionen fungerar bara i Internet Explorer. Det är en Microsoft-specifik funktion som inte använder någon spikad standard. Därför går det, i alla fall inte idag, att göra samma sak med Chrome, Firefox eller någon annan webbläsare.

Här hittar du fler tips för Windows

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

4 kommentarer

 1. Magnus Öberg2015-03-20 at 09:46Reply

  Det går ju att göra något liknande i Chrome via Anpassa – Fler verktyg – Skapa programgenvägar

 2. Tommy k Johansson2015-03-10 at 22:24Reply

  Jag har lagt till ett förtydligande i artikeln, för att understryka att det bara fungerar i Internet Explorer. Inser att jag inte var tillräckligt tydlig gällande detta. :)

 3. Lars2015-03-10 at 21:48Reply

  En bra funktion. Testade nyss med Firefox och Google Chrome, ingen av dom fungerade med det här. Det tycks vara så att det är bara i IE
  som det visas ikoner i sökrutan.

 4. Carl Persson2015-03-10 at 18:59Reply

  Det här har jag helt missat. MEN, är det bara internet Explorer som gäller för att kunna utnyttja funktionen?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.