TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Webbläsare

Feedly – Nytt försök med annan RSS-läsare

Skribent:
Publicerad: , 17:16
Respons: 6 kommentarer

FeedlyDet har varit lite dystra månader för oss som är beroende av en bra och kompetent RSS-läsare för att hålla koll på nyhetsflödet från tidningar, bloggar och andra sajter. Först meddelande Google att de tänkte lägga ner Google Reader från och med 1 juli. Många av oss bytte till The Old Reader, som drabbades av en sådan överbelastning att de valde att slänga ut alla nya användare och återgå till en liten kontrollerbar webbtjänst.

Så nu är det dags att byta igen och den här gången satsar jag på ett mer säkert kort – nämligen populära Feedly, som funnits sedan 2008 och är uppe i version 16. Feedly har visat sig klara av det tryck som uppstod när Google Reader la ner, så det känns som ett bra alternativ.

Feedly är lätt att komma igång med och har ett snyggt och enkelt gränssnitt. Som med alla verktyg där det finns en uppsjö av val, handlar ditt val till sist om smak. Prova dig fram för att se vilken tjänst som passar dig bäst. En av fördelarna med Feedly är att det går att designen är väldigt rakt på. Har du kört Google Reader och The Old Reader känner du igen dig.

Feedly RSS-läsare

Själv föredrar jag att skumma igenom nyhetsflödet genom att lista alla nya rubriker från alla RSS-prenumerationer jag har. När du registrerat dig – gratis, naturligtvis – och kommit igång, får du fram en komplett lista över de senaste posterna genom att klicka All i vänsterspalten.

Först behöver du dock importera alla dina RSS-prenumerationer. Det gör du enklast via sidan Import OPML. Klicka på Välj fil och leta upp den OPML-fil som du fick när du exporterade dina prenumerationer från Google Reader. Markera filen och klicka OK. Därefter klickar du Import-knappen hos Feedly.

Chrome och prenumerera på nya RSS

Om du surfar med Google Chrome, finns det en smart lösning för att enkelt prenumerera på nya RSS-filer. Börja med att installera Googles egna Tillägget RSS-prenumeration. Det är ett Chrome-tillägg som visar en RSS-ikon i adressfältet på de sajter som erbjuder RSS-feed.

RSS-prenumeration

Tidigare var det här tillägget avsett för att enkelt spara nya RSS-prenumerationer till Google Reader, men efter att det tjänsten lades ner går det utmärkt att koppla tillägget till en annan RSS-läsare – förslagsvis Feedly.

RSS-läsare

I Chrome öppnar du verktygsmenyn och väljer Verktyg -> Tillägg, för att lista alla dina installerade tillägg. Leta upp Tillägget RSS-prenumeration, och klicka på Alternativ. Nu visas en ruta i vilken du lägger in olika RSS-läsare. Klicka på Lägg till och i dialogrutan anger du ”Feedly” som Beskrivning, och i fältet för Webbadress kopierar och klistrar du in följande adress:

http://www.feedly.com/home#subscription/feed/%s

Ny RSS-läsare

Klicka sedan på Spara. Markera Feedly i listan och klicka Ange som standard. Passa på att kryssa i Använd alltid min standardläsare för feedprenumerationer. När du nu besöker en webbsida som har RSS-fil, och du vill prenumerera på denna, klickar du bara på RSS-ikonen i adressfältet. Då kommer RSS-filen automatiskt att postas till Feedly, där du kan välja att börja prenumerera på den genom att klicka Add to my feedly.

Prenumerera på RSS-feed i Feedly

Det finns rätt många olika inställningar i Feedly, som låter dig anpassa hur din RSS-läsare ska se ut och hur nyhetsrubrikerna ska presenteras.

Feedly på din smartphone

En viktig faktor i valet av RSS-läsare, är att det finns bra lösningar för mobilen och surfplattan. Det måste gå att läsa sina nyheter på mobilen. Feedly har bra appar för iOS och Android:

Och om du inte vill använda vanliga applikationer utan hellre kör webbappar, så går det också fint eftersom Feedlys webbsida fungerar bra även på mindre skärmar.

Nu har jag kört Feedly i någon vecka och jag är väldigt nöjd med den. Det är helt klart en värdig ersättare av Google Reader.

Tidigare artiklar:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

6 kommentarer

 1. Johan Lingvall2013-08-25 at 11:47Reply

  Skulle verkligen rekommendera AOL Reader. Jag älskade Google Reader och har som så många andra letat alternativ. Har testat Old reader, Feedly, Digg reader och några fler men ändå fastnat för AOL. Den har alla funktioner man vill ha och är upplagd på ett liknande sätt som Google Reader. Ingen app dock men en väl fungerande mobilan-passad version. Testa! =)

 2. Johan2013-08-24 at 21:42Reply

  Jag hade problem med att lästa inlägg ”kom tillbaka” som olästa nästa gång jag loggade in. Det fixade sig när jag började trycka på ”all” efter varje gång jag läst nya inlägg, innan jag stänger ner Feedly. Då förblir de inlägg som är markerade som lästa det nästa gång jag loggar in.

 3. Karl Eriksson2013-08-24 at 15:22Reply

  Jag har kört feedly ända sedan Google Reader lade ner. Helt fantastiskt hur man kan missa en sådan chans som The Old Reader gjorde..

 4. klipspringer2013-08-23 at 22:35Reply

  The Old Reader har ju tagits över av ett nytt team och flyttats till nya servers så nu fungerar den igen. Problemet är dock att den är oacceptabelt långsam vad det nu kan bero på. Sen finns här ingen ”index” för de feeds man prenumererat på.

  Parallellt har jag kört Feedly. Det stora problemet här är ju att det inte verkar finnas något sätt att bara få fram uppdaterade feeds. Här får man fram alla poster från alla feeds. Inte bra.

  Har man litet tålamod (men det har man ju inte) skulle jag nog rekommendera TOR trots allt.

 5. Lena2013-08-23 at 18:17Reply

  Jag bytte också till Feedly direkt, och hade behövt det här inlägget då. Det var ett helvete att lägga till nya prenumerationen innan jag hittade den där strängen man skulle skriva in för att få det till Feedly… Ett varningens ord dock: Om du har den vyn uppe där alla dina kategorier syns så är det VÄLDIGT lätt att radera en hel kategori. Ingen ”är du säker-fråga” utan bara OOPS där försvann 50 bloggar från din lista (gjorde just detta för 2 veckor sen). Readers data finns inte kvar så det var bara att bita i det sura äpplet… Ca 20 av dem fick jag tillbaka för jag kunde gå tillbaka på tidigare lästa inlägg, där låg de kvar, och så fick jag lägga till dem manuellt, men de andra är borta. Å andra sidan hade de inte skrivit något på 50 dagar, det är så långt tidigare lästa sträcker sig, så det kanske inte spelar någon roll.. Bortsett från detta så trivs jag mycket bra med Feedly!

 6. Stefan Nilsson2013-08-23 at 18:10Reply

  Jag gick över till Feedly direkt men hade stora problem med att lästa artiklar inte markerades som lästa. Löste det genom att koppla Feedly till ReadKit.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.