TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Fildelning

Fildelare får böta 4,3 miljoner för delade filmer

Skribent:
Publicerad: , 21:06
Uppdaterad: 2013-12-19, 13:15
Respons: 3 kommentarer

Beck - Levande Begravd: 4,2 miljoner i skadestånd till fildelareTingsrätten i Sala har dömt en person som lagt upp filmer på sajten SweBits, till böter på sammanlagt 4,3 miljoner kronor. SweBits var en populär BitTorrent-sajt där man bland annat kunde ladda ner filmer, som efter polistillslag lades ner den 28 februari 2011.

Personen som dömts ska betala skadeståndet till Nordisk Film A/S, och en stor del av målet handlade om specifikt filmen Beck – Levande Begravd, skriver SvD. Fildelaren ska, enligt Rättighetsalliansen (tidigare Antipiratbyrån), under flera år delat ut 512 filmer och TV-serier via SweBits.

Det är Nordisk Film som har stämt personen och därför handlade målet främst om Beck-filmen Levande Begravd. BitTorrent-filen gjordes tillgänglig via SweBits cirka en månad före den officiella premiären.

Nordisk Film yrkade i stämningen på ersättning om 5,5 miljoner kronor för att fildelaren tillgängliggjort filmen för allmänheten. Bolaget ville dessutom ha 550 000 kronor i ersättning för annan skada, jämte ränta på hela beloppet, 7 050 000 kronor. [Källa: SvD]

Om du tycker summan låter hög kan du jämföra den med siffrorna från Svenska Filminstitutet, där det framgår att Beck – Levande Begravd drog in drygt 9,2 miljoner kronor via biointäkter. Man skulle kunna tolka det här som att Nordisk Film anser att om fildelaren inte lagt upp Beck-filmen på SweBits, hade nästan dubbelt så många personer betalat för att se filmen på bio.

Jag antar att domen mot The Pirate Bay, som hamnade på 30 miljoner kronor, har öppnat dörrarna för – i svenska mått mätt – absurda nivåer på böter för upphovssrättsbrott.

4,3 miljoner rimliga böter?

Jag tänker inte ta någon ställning till fildelning som brott här och nu, men jag måste ändå säga att jag tycker att straffnivån ligger väldigt skevt jämfört med andra brott. Speciellt med tanke på att det inom fildelning saknas konkreta bevis för ett specifikt offer. Förlorade intäkter och dylikt är trots allt rena spekulationer.

Visst kan jag förstå att Nordisk Film blir förbannade när deras film går att ladda ner gratis en månad före biopremiären. Men det är faktiskt helt omöjligt att bevisa huruvida de som laddat ner filmen hade betalat för att se den på bio. De förluster man pratar om är i praktiken inget annat än gissningar.

Det är ungefär som om Nordisk Film stämmer SF-biograferna över förluster för att SF inte marknadsfört deras filmer tillräckligt bra. Det hade inte heller gått att bevisa några ekonomiska siffror.

Som sagt, jag säger inget om själva brottet mot upphovsrätten i och med fildelning, men straffnivåerna är obegripliga.

Uppdatering: Computer Sweden ifrågasätter också skadeståndet, och har gjort betydligt bättre research än jag hann.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

3 kommentarer

 1. GormCh2013-12-19 at 08:43Reply

  Här har rättsväsendet verkligen satt ner foten. Domslutet visar att samhället både värnar om vår lagstadgade upphovsrätt och är beredda att lagföra de som bryter mot den.

  Vad beträffar fildelning är det en utmärkt teknik. Förutsättningen för dess rättfärdigande är emellertid att fildelning sker med upphovsrättsägarens tillstånd.

 2. Stefan Nilsson2013-12-18 at 21:35Reply

  Bör man egentligen inte jämföra det med andra digitala brott såsom t.ex. publicering av andras texter. Det är inte vad jag kunde ha tjänat på mina texter utan snarare vad det hade kostat att anlita mig + möjligtvis skadestånd för att undvika att man sätter det i system. På så vis blir skadeståndet snarare vad det skulle kostat för personen att köpa filmerna och dela ut istället för en hypotetisk summa kring uteblivna intäkter som är helt omöjlig att bevisa eller motbevisa.

 3. UddaNyheterse2013-12-18 at 14:22Reply

  Kan tycka att dessa skadestånd är väldigt överdrivna. Tänk på det glada 90-talet när Napster var som störst. Då var det inget snack om miljonböter. Tror man skulle kunna släppa detta fritt å bolagen skulle ändå få sina pengar.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.