Fildelning: Din guide till att komma igång med fildelning | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.

Feedburner

TkJ RSS

Fildelning: Din guide till att komma igång med fildelning

Skribent:
Publicerad: , 19:37
Uppdaterad: 2011-09-01, 08:19
Respons: 6 kommentarer

Fildelning, vad är det? I den här artikeln förklarar jag hur det fungerar med program och lösningar som BitTorrent, Direct Connect, Soulseek, LimeWire, BitComet, uTorrent och så vidare.

Ända sedan Napster drog igång på 90-talet har fildelning varit på tapeten. Idag handlar de flesta rapportering i media om The Pirate Bay. Det verkar som om det händer mycket, men i grund och botten handlar det inte om någon raketforskning precis.

FildelningP2P, Peer to Peer – handlar om att användare delar filer mellan varandra. Det kan vara film, TV-serier, musik, bilder, program och så vidare. Det finns olika så kallade nätverk och program att använda sig av. Idag är BitTorrent den mest använda lösningen, men det finns också flera andra stora P2P-nätverk som fungerar annorlunda.

BitTorrent – så fungerar torrent-nerladdning

BitTorrent är en väldigt smart lösning som går ut på att användare delar ut hela eller delar av en fil, som andra kan ladda ner. För att kunna ladda ner via torrent behöver du ett BitTorrent-program (också kallad för BitTorrent-klient) samt en torrent-sajt. Jag rekommenderar programvaran uTorrent, som är gratis samt lätt att använda och installera. Det finns många torrent-sajter, där The Pirate Bay är väldigt omtalade. Mininova är dock större.

När du har installerat uTorrent går du till en torrent-sajt och letar upp det du vill ladda hem. Genom att öppna torrent-nerladdningen börjar din klient att automatiskt ladda ner och dela ut filen. Du behöver alltså inte göra något själv. Det finns många inställningar som du kan justera för bättre prestanda, men du behöver inte.

Artiklar om BitTorrent

P2P-nätverk; Direct Connect, LimeWire, SoulSeek etc

Ett P2P-nätverk låter dig dels dela ut filer till andra, och dels ladda ner filer från andra användare. När du är uppkopplad mot ett P2P-nätverk kan du söka bland alla de filer som andra anslutna användare har delat ut. Dessa kan du sedan ladda ner.

Direct Connect använder sig av så kallade hubbar (DC-hubbar) som du ansluter till. För att komma in på hubbar måste du oftast uppfylla vissa kriterier, exempelvis att du delar ut minst 5 GB. De åtal som har skett i Sverige har riktat sig mot användare av Direct Connect, vilket gör att många lämnat det här. Den bästa Direct Connect-klienten är DC++.

LimeWire, SoulSeek och liknande P2P-program är lättare att använda. När du installerat programmet och hittat på ett användarnamn, ansluter du automatiskt till det stora nätverket där du kan söka bland utdelade filer att ladda ner. Det är väldigt enkelt.

Problemet med P2P-nätverk, jämfört med BitTorrent, är att du laddar ner från enskilda användare. Med BitTorrent laddar du fragment från olika användare, vilket drar upp hastigheten. Ofta går det segt via P2P-nätverk, då personen du laddar ner ifrån kan ha en överbelastad anslutning eller segt bredband. Kopplar personen ner så bryts nerladdningen.

Bra program inom P2P

Lagligt att ladda ner film och musik?

Att ladda ner film, TV-serier, musik och annat så kallad piratkopierat material, är i sig inte olagligt. Däremot är det olagligt att distribuera kopieringsskyddat material. Det betyder att du bryter mot lagen när du delar ut filer.

De åtal som skett i Sverige har riktat sig mot personer som delat ut stora mängder filer via P2P-nätverk som Direct Connect. När det gäller BitTorrent är det i det närmaste omöjligt att spåra användare, och det är också därför som aktörer som Antipiratbyrån inte ägnar någon tid åt att jaga torrent-nerladdare.

Det finns dock mycket material som inte är skyddat av upphovsrättslagen. Linuxdistributioner och programvaror inom Open Source distribueras ofta via BitTorrent. Därför är det bra att ha en torrent-klient. Det går mycket snabbare att ladda ner stora filer om denna lösning erbjuds, istället för att ladda hem från exempelvis en FTP-server.

Läs också:

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Använd Internet anonymt!
Vill du kunna använda Internet utan att lämna ditt vanliga spårbara IP-nummer efter dig? Eller vill du kunna titta på filmklipp som är spärrade för exempelvis USA? Då ska du skaffa F-Secure Freedome, en riktigt bra lösning för att använda Internet anonymt!
Läs mer om hur du skyddar dig på nätet!

 • Pingback: iPhoneFeeds » Svenskar väljer värstingmodell vid iPad-köp (Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet)()

 • Pingback: uTorrent 1.8.1 – Ladda ner snabbt via torrent-sajter | Gratisprogram - hundratals tips!()

 • Stanley

  Ummmmm okeyyyy………. det var så att det kom fram under polisutredningen att de nämde DC++ (bland annat) men bara DC++ fanns med i åtalen för att protokollen var lättare att förklara i domstolen. Så är det.

  Om du utgår från artikeln så måste jag gå med att du har rätt. Men saker är inte svart och vit och mycket information som kom fram under polisutredningen är inte känt ach kan därför inte publiceras eller commenteras. Jag personligen tycker att det är fel att säga till nybörjare att torrents kan inte spåras. Både du och jag vet att så är inte fallet. (Hoppas jag i alla fall). Det är bara svårare att åtala någon för det…… men vem vet vad som händer i framtiden.

  Det är meningslös att vi fortsätter att diskutera det här. Jag önskar alla lycka till att använda det protokoll de väljar, men kom ihåg………. gör det på egen risk.

 • TkJ

  Stanley: Tack för tipsen om programmen!

  Angående att jag har fel om åtalen, se: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1213739.svd

  ”Hitills har ingen åtalats i Sverige för att ha lagt ut eller laddat ner filer via Bittorrent-nätverk som Pirate bay. Alla fällande domar gäller personer som använt Direct connect.”

  Fel har jag alltså inte.

 • Stanley

  Lite fakta fel om DC vs Torrents men annars var det bra skrivit.

  ”Problemet med P2P-nätverk, jämfört med BitTorrent, är att du laddar ner från enskilda användare. ”

  Det är helt fel. Den tiden är förbi. Numera så finns det så kallade ”multi source clients”. ApexDC är ett exempel. Den riktar sig till nybörjare. Med den så laddar du ner från alla källor du hittar samtidigt. (Som torrents). Desto fler hubbar du anslutar till, desto fler träffar får du. Fördelen med DC är att du delar inte ut annat än det du själv bestämmer, till skillnad mot torrents.

  Låt mig förklara. Med torrents så delar du automatisk ut den fil du laddar ner. Om du laddar ner piratkopierat material i torrents, delar du ut den samtidigt. Så….. när du laddar ner piratkopierat filer i torrents bryter du mot lagen genom att du automatisk delar ut den.

  Med DC delar du bara ut de filer du vill. INTE de filer du laddar ner för tillfälligt.

  Nästa punkt.

  ”De åtal som skett i Sverige har riktat sig mot personer som delat ut stora mängder filer via P2P-nätverk som Direct Connect. ”

  Du behöver kontrollera dina fakta bättre.

  Och slutligen.

  ”När det gäller BitTorrent är det i det närmaste omöjligt att spåra användare, och det är också därför som aktörer som Antipiratbyrån inte ägnar någon tid åt att jaga torrent-nerladdare.”

  Du har sååååååååå fel. Hur kan du skriva detta till nybörjare? Jag blev stum när jag såg vad du skrev.

  Skärpning krävs.

 • Pingback: Ladda ner filer via BitTorrent | Nyheter.Invalidoz.com()

Erbjudande april 2017

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Sponsorer

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick