TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Fildelning: Din guide till att komma igång med fildelning

Skribent:
Publicerad: , 19:37
Uppdaterad: 2011-09-01, 08:19
Respons: 6 kommentarer

Fildelning, vad är det? I den här artikeln förklarar jag hur det fungerar med program och lösningar som BitTorrent, Direct Connect, Soulseek, LimeWire, BitComet, uTorrent och så vidare.

Ända sedan Napster drog igång på 90-talet har fildelning varit på tapeten. Idag handlar de flesta rapportering i media om The Pirate Bay. Det verkar som om det händer mycket, men i grund och botten handlar det inte om någon raketforskning precis.

FildelningP2P, Peer to Peer – handlar om att användare delar filer mellan varandra. Det kan vara film, TV-serier, musik, bilder, program och så vidare. Det finns olika så kallade nätverk och program att använda sig av. Idag är BitTorrent den mest använda lösningen, men det finns också flera andra stora P2P-nätverk som fungerar annorlunda.

BitTorrent – så fungerar torrent-nerladdning

BitTorrent är en väldigt smart lösning som går ut på att användare delar ut hela eller delar av en fil, som andra kan ladda ner. För att kunna ladda ner via torrent behöver du ett BitTorrent-program (också kallad för BitTorrent-klient) samt en torrent-sajt. Jag rekommenderar programvaran uTorrent, som är gratis samt lätt att använda och installera. Det finns många torrent-sajter, där The Pirate Bay är väldigt omtalade. Mininova är dock större.

När du har installerat uTorrent går du till en torrent-sajt och letar upp det du vill ladda hem. Genom att öppna torrent-nerladdningen börjar din klient att automatiskt ladda ner och dela ut filen. Du behöver alltså inte göra något själv. Det finns många inställningar som du kan justera för bättre prestanda, men du behöver inte.

Artiklar om BitTorrent

P2P-nätverk; Direct Connect, LimeWire, SoulSeek etc

Ett P2P-nätverk låter dig dels dela ut filer till andra, och dels ladda ner filer från andra användare. När du är uppkopplad mot ett P2P-nätverk kan du söka bland alla de filer som andra anslutna användare har delat ut. Dessa kan du sedan ladda ner.

Direct Connect använder sig av så kallade hubbar (DC-hubbar) som du ansluter till. För att komma in på hubbar måste du oftast uppfylla vissa kriterier, exempelvis att du delar ut minst 5 GB. De åtal som har skett i Sverige har riktat sig mot användare av Direct Connect, vilket gör att många lämnat det här. Den bästa Direct Connect-klienten är DC++.

LimeWire, SoulSeek och liknande P2P-program är lättare att använda. När du installerat programmet och hittat på ett användarnamn, ansluter du automatiskt till det stora nätverket där du kan söka bland utdelade filer att ladda ner. Det är väldigt enkelt.

Problemet med P2P-nätverk, jämfört med BitTorrent, är att du laddar ner från enskilda användare. Med BitTorrent laddar du fragment från olika användare, vilket drar upp hastigheten. Ofta går det segt via P2P-nätverk, då personen du laddar ner ifrån kan ha en överbelastad anslutning eller segt bredband. Kopplar personen ner så bryts nerladdningen.

Bra program inom P2P

Lagligt att ladda ner film och musik?

Att ladda ner film, TV-serier, musik och annat så kallad piratkopierat material, är i sig inte olagligt. Däremot är det olagligt att distribuera kopieringsskyddat material. Det betyder att du bryter mot lagen när du delar ut filer.

De åtal som skett i Sverige har riktat sig mot personer som delat ut stora mängder filer via P2P-nätverk som Direct Connect. När det gäller BitTorrent är det i det närmaste omöjligt att spåra användare, och det är också därför som aktörer som Antipiratbyrån inte ägnar någon tid åt att jaga torrent-nerladdare.

Det finns dock mycket material som inte är skyddat av upphovsrättslagen. Linuxdistributioner och programvaror inom Open Source distribueras ofta via BitTorrent. Därför är det bra att ha en torrent-klient. Det går mycket snabbare att ladda ner stora filer om denna lösning erbjuds, istället för att ladda hem från exempelvis en FTP-server.

Läs också:

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

6 kommentarer

 1. uTorrent 1.8.1 – Ladda ner snabbt via torrent-sajter | Gratisprogram - hundratals tips!2009-07-09 at 19:19Reply

  […] uTorrent 1.8.1 [svenska, 236 kB, gratis] Du kan inte ha missat allt snack om torrent-sajter, BitTorrent, The Pirate Bay och så vidare. Möjligheten att ladda ner filer via torrent. BitTorrent är ett fildelningsnätverk som har växt sig till att bli det ledande fildelningssättet. Det är väldigt smart uppbyggt. Torrentnerladdningar handlar dock inte bara om piratkopierade filmer och musik, utan det finns många legitima program som idag använder torrents för att distribuera sina filer. OpenOffice till exempel. Det är bra, eftersom torrentnerladdningar oftast går mycket fortare än vanliga. uTorrent är det bästa programmet för syftet. Bland länkarna hittar du också en svenskspråkig skola till uTorrent. Hemsida: uTorrent Ladda hem uTorrent Svensk guide till att använda uTorrent Kom igång med fildelning, svensk artikel […]

 2. Stanley2008-10-15 at 00:26Reply

  Ummmmm okeyyyy………. det var så att det kom fram under polisutredningen att de nämde DC++ (bland annat) men bara DC++ fanns med i åtalen för att protokollen var lättare att förklara i domstolen. Så är det.

  Om du utgår från artikeln så måste jag gå med att du har rätt. Men saker är inte svart och vit och mycket information som kom fram under polisutredningen är inte känt ach kan därför inte publiceras eller commenteras. Jag personligen tycker att det är fel att säga till nybörjare att torrents kan inte spåras. Både du och jag vet att så är inte fallet. (Hoppas jag i alla fall). Det är bara svårare att åtala någon för det…… men vem vet vad som händer i framtiden.

  Det är meningslös att vi fortsätter att diskutera det här. Jag önskar alla lycka till att använda det protokoll de väljar, men kom ihåg………. gör det på egen risk.

 3. TkJ2008-10-03 at 16:22Reply

  Stanley: Tack för tipsen om programmen!

  Angående att jag har fel om åtalen, se: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1213739.svd

  ”Hitills har ingen åtalats i Sverige för att ha lagt ut eller laddat ner filer via Bittorrent-nätverk som Pirate bay. Alla fällande domar gäller personer som använt Direct connect.”

  Fel har jag alltså inte.

 4. Stanley2008-09-30 at 20:45Reply

  Lite fakta fel om DC vs Torrents men annars var det bra skrivit.

  ”Problemet med P2P-nätverk, jämfört med BitTorrent, är att du laddar ner från enskilda användare. ”

  Det är helt fel. Den tiden är förbi. Numera så finns det så kallade ”multi source clients”. ApexDC är ett exempel. Den riktar sig till nybörjare. Med den så laddar du ner från alla källor du hittar samtidigt. (Som torrents). Desto fler hubbar du anslutar till, desto fler träffar får du. Fördelen med DC är att du delar inte ut annat än det du själv bestämmer, till skillnad mot torrents.

  Låt mig förklara. Med torrents så delar du automatisk ut den fil du laddar ner. Om du laddar ner piratkopierat material i torrents, delar du ut den samtidigt. Så….. när du laddar ner piratkopierat filer i torrents bryter du mot lagen genom att du automatisk delar ut den.

  Med DC delar du bara ut de filer du vill. INTE de filer du laddar ner för tillfälligt.

  Nästa punkt.

  ”De åtal som skett i Sverige har riktat sig mot personer som delat ut stora mängder filer via P2P-nätverk som Direct Connect. ”

  Du behöver kontrollera dina fakta bättre.

  Och slutligen.

  ”När det gäller BitTorrent är det i det närmaste omöjligt att spåra användare, och det är också därför som aktörer som Antipiratbyrån inte ägnar någon tid åt att jaga torrent-nerladdare.”

  Du har sååååååååå fel. Hur kan du skriva detta till nybörjare? Jag blev stum när jag såg vad du skrev.

  Skärpning krävs.

 5. Ladda ner filer via BitTorrent | Nyheter.Invalidoz.com2008-09-29 at 20:14Reply

  […] Lär dig mer om fildelning och uTorrent Share and […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.