TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Mobilt bredband

Att strömma en film via 4G kan kosta 200 kr i bandbredd

Skribent:
Publicerad: , 23:28
Uppdaterad: 2018-10-10, 08:21
Respons: 11 kommentarer

4G via Telia och Telenor är skitdyrtMobilt bredband via 4G har blivit populärt. Jag har det själv och det fungerar faktiskt riktigt bra, med bra stabilitet och hög hastighet. Problemet är dock att, som jag skrev förra veckan, några av de stora operatörerna har satt extremt låga tak på hur mycket datatrafik du får använda per månad.

Förr erbjöd operatörerna fri trafik om du hade mobilt bredband via 3G. Nu när vi övergått till 4G/LTE så har den fria trafiken försvunnit. Ett trafiktak bestämmer hur mycket datatrafik du får förbruka per månad. Och de här taken är så sjukt låga att det inte går att utnyttja vanliga Internettjänster.

Bredbandsabonnemang via 4G har alltså fasta gränser för hur mycket data du får överföra per månad. Dessa gränser skiljer sig mycket mellan operatörerna. Telia har till exempel ett abonnemang som innehåller 2 GB trafik per månad, något som räcker till att läsa nyheterna och kolla mejlen.

I och med trafiktaket går det rätt enkelt att räkna ut kostnaden för bandbredden. För att först ta Telia som exempel kan du köpa ett abonnemang som ger dig 6 GB data per månad för 299 kronor. 6 GB är cirka 6000 MB, vilket ger 299/6000 = cirka 5 öre per MB.

Det låter kanske inte så mycket. 5 öre?

Men då får man tänka på att 1 MB är väldigt lite. Att hämta en sida på Aftonbladet kostar ett par MB. Fortfarande inte så farligt.

Fast om du nu vill använda en Internettjänst för att kolla på strömmande film – till exempel Netflix, Headweb, Viaplay, SVT Play, HBO Nordic eller någon annan tjänst – blir det värre. Att strömma video i hyfsat bra upplösning tar mellan 1-2 GB (1000-2000 MB) data per timme, enligt Viaplays FAQ.

En film eller TV-sändning på två timmar drar alltså 2-4 GB. Räknar vi då på 5 öre per MB så blir kostnaden för bandbredden för två timmars TV mellan 100-200 kronor.

Billigare att gå på bio

Och då har du inte räknat med kostnaden för att hyra filmen. Använder du Headweb kanske du betalar 39 kronor för en film. I värsta fall kostar det dig 240 spänn att strömma en film på fredagskvällen. Om filmen är på två timmar alltså. Ska du kolla på Sagan om Ringen, eller någon annan 3-4-timmarsfilm, kan du själv räkna på kostnaden… Det blir billigare att gå på bio.

Spotify kräver betydligt mindre, bara 90 MB per timme enligt Swedroids test. 90 MB kostar 4:50 kronor. Lyssnar du på Spotify två timmar per dag, blir det 1260 MB per vecka och en trafikkostnad på runt 270 kronor per månad. Din kostad för Spotify Premium hoppar sålunda upp från 99 kronor i månaden till 369 kronor. Plus att du har bränt så gott som all din bandbredd på 6 GB.

Tekniskt sett är jag väldigt nöjd med 4G, men en del av abonnemangens trafiktak är absurda.

Telenor säljer ett paket som heter Surf Large, avsett för dig som ”Surfar mycket [och] strömmar musik och filmer ofta”. Det kostar 399 kronor i månaden (3,3 öre per MB).

Surf Large har ett trafiktak på 12 GB, vilket betyder 6-12 timmars film (om du inte använder ditt Internet till något annat). 6-12 timmar video är 3-6 långfilmer, och en bredbandskostnad på 66-133 kronor per film. Är en film i veckan verkligen att se på film ”ofta”?

Håller du med? Tipsa gärna dina kompisar om den här artikeln genom att rekommendera den på Facebook! Då blir jag väldigt glad. :-) Tack!

 

Tre har bra gräns!

Operatören Tre sticker dock ut genom att erbjuda upp till 100 GB för 299 kronor i månaden. 100 GB är en vettig gräns på ett abonnemang för användare som utnyttjar Internet mycket. Tele2 har gräns på 60 GB, och det är hyfsat. Men de övriga två stora operatörerna – Telia och Telenor – borde lära sig av detta.

Som det är idag är mobilt bredband hos Telia och Telenor sinnessjukt dyrt. Hur bra tekniken än fungerar på mitt 4G-abonnemang hos Telenor, skulle jag idag inte rekommendera varken Telenor eller Telia till någon på grund av trafiktaken. De måste ta efter Tre och Tele2.

Så här sänker du datatrafiken på ditt mobila Internet

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

SURFA MOBILT!: Sponsrade länkar

Mobilt bredband hos Tre Upp till 64 Mbit och 200 GB trafik i månaden – betydligt mer än vad konkurrenterna erbjuder!

Kommentarer

11 kommentarer

 1. Wille2013-11-29 at 23:52Reply

  En säljare från Tele2 sålde deras 80Gig paket till mig. Det funkar bra men Gigabyten räcker inte till. Vi surfar, spelar och streamar. Det sa jag till säljaren men han sa att det skulle räcka. Jag kan inte bevisa vad han sagt, så jag sitter nu med detta i 24mån.

 2. hemskasven2013-11-07 at 01:16Reply

  Nu när det närmast är gratis att ringa så behöver alla bolagen få in pengar på något sätt. Det värsta är om de lägger ner alla kablar för adsl, då är alla i händerna på dessa mobilavtal?

 3. Bytorpet2013-11-04 at 12:57Reply

  I Arvika kommun har 3 förstås dålig täckning och låg kapacitet för mobilt bredband, så det höga surftaket glädjer inte någon.

  • Tommy k Johansson2013-11-04 at 15:47Reply

   Nej, det är nackdelen med Tre – deras täckning är inte lika bra som konkurrenterna. Telia har väl bäst täckning, och därför är det sorgligt att de satt sina tak så fruktansvärt lågt.

 4. Chris2013-11-04 at 12:38Reply

  Jag har faktiskt Telenor och tecknade ett 4G-abonnemang innan de begränsade sina abonnemang grovt. Jag tecknade då turligt nog fri surf (vilket i marknadsföringstexten INTE innehöll en fotnot som innebär att om man överskred 100 GB på en månad skulle man få strypt hastighet pga att andra användare ska kunna utnyttja nätet lika bra som alla andra). Så det innebar teoretiskt att jag har fri hastighet och ingen databegränsning. Och jag är av den typen som utnyttjar sitt surf till max och jag har inte märkt att dom har strypt den. Snarare har dom lyssnat på mina krav på förbättrad signal på glesbygden där jag bor. Så innan jag klagade hade jag ungefär 0.5 – 3 Mbit/s max på blandat 3G/4G. Nu har jag över 10 Mbit/s+, men det är på 3G! 4G är inte så bra här ute, det funkade bra i början men har helt tappat signalen nu. Ingen aning varför, har de tagit bort en basstation? Man kan ju undra. Men jag ska installera en 4G-antenn på skorstenen i framtiden för bättre signalstyrka på 900-bandet.

  • Tommy k Johansson2013-11-04 at 15:44Reply

   Jag tecknade också 4G hos Telenor innan de införde gränserna, så jag har cirka 80 GB per månad enligt dem. Tack och lov. Med mitt jobb hade 12 GB varit ganska jobbigt… :P Men jag utgår från att de kommer ändra avtalet så att de stryper ner mig till 12 GB snart. Fast jag tänker fortsätta kritisera Telia och Telenor tills de höjer sina gränser, för nu är det absurt dåligt.

   Jag bor i Klavreström ute i de småländska skogarna, och jag blev förvånad över hur bra Telenor 4G fungerar här. Var tveksam till att det skulle funka eftersom 3G är väldigt svajigt (ibland går det inte ens att ha ett vanligt telesamtal inomhus). Men 4G ligger på runt 10-20 Mbit.

   Tekniskt sett fungerar alltså Telenor väldigt bra för mig. Deras nivåer på trafiktaket är dock under all kritik.

 5. Magnus Liljeqvist2013-11-04 at 10:16Reply

  Jag ska maila 3 i Danmark och fråga om jag som svensk kan skaffa deras abb. 100gb i mobilen eller 1tb via mobiltbredband är ju rätt mkt bättre än vi har.

 6. Mikael Nilsson2013-11-04 at 07:55Reply

  Vart kan man hitta det erbjudandet från 3? På deras hemsida är det 50Gb som man får för 299kr/mån, och fri surf för 399kr/mån

  • Magnus Liljeqvist2013-11-04 at 10:13Reply

   Bla under hemmalösningar

 7. Magnus Liljeqvist2013-11-04 at 00:04Reply

  Märkligt att TRE i Danmark kan ha så mkt bättre maxtak när dom använder vårat nät.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.