TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Webbläsare

Firefox Quantum: En snabb webbläsare värd att prova!

Skribent:
Publicerad: , 08:00
Respons: 5 kommentarer

Ladda ner Firefox Quantum gratisFirefox Quantum lanserades i slutet av förra året, så det här är ingen nyhet i den bemärkelsen. Men om du ännu inte provat den här gratis webbläsaren, så blir det en nyhet för dig. Och för mig.

Sedan Google lanserade Chrome, har Firefox – som tidigare var nära att krossa Internet Explorer – levt ett tynande liv i skuggan av Chrome och Microsofts Internet Explorer respektive Edge. Med Quantum kan Firefox ha en chans att komma tillbaka!

Det kan hända stora förändringar snabbt på marknaden för webbläsare. Om det kommer en ny webbläsare som visar sig vara snabbare och bättre än den befintliga ledaren, är Internetanvändare kvicka på att byta.

Det var precis vad som hände när Google lanserade sin egna webbläsare Chrome. Det tog inte speciellt lång tid för Chrome att gå förbi både Firefox och Internet Explorer, och bli störst.

Firefox Quantum

Hur håller sig Firefox gentemot Chrome idag?

Chrome krossade Firefox

Idag är Chrome som sagt ledande. När Google presenterade Chrome, fanns det i princip två webbläsare (Safari och Opera hade också någon procent) som slogs; Internet Explorer och Firefox. Hade kampen fått fortsätta utan Chrome, hade Firefox förmodligen gått förbi och blivit ledande.

Att Chrome krossade Firefox beror dock inte på att Chrome var så mycket bättre. Problemet var att Firefox blev så mycket sämre, och att Mozilla inte gjorde något åt det. När man till slut uppgraderade den döende Firefox 3 till version Firefox 4, var det försent.

Idag använder Firefox samma versionsuppgradering som Chrome, och i skrivande stund är man uppe i Firefox Quantum 58. För att vara exakt så testkör jag OS X-versionen av Firefox Quantum 58.0.2 (64-bitarsversion).

Firefox är värd att testa idag

Den mer konkreta anledningen till att Firefox förlorade sina användare, var att webbläsaren blivit långsam och överfull av funktioner. Man hade helt enkelt tryckt in en massa grejor i programmet så att det blivit tungt för systemet. Och en webbläsare ska aldrig vara tung.

Google Chrome

Att surfare bytte från Firefox till Chrome var inte så konstigt vid tillfället – Firefox 3 var på tok för tungt.

Det tog alldeles för lång tid för Mozilla att släppa Firefox 4. Användare med den förgående versionen gick en efter en över till Google Chrome, på grund av hur dålig Firefox 3 var.

Sen kom Firefox 4 till slut och den var många gånger bättre än 3:an. Mozillas nya webbläsare var snabb och nerskalad, och påminde en hel del om Google Chrome. Men nu hade det tagit så lång tid att surfarna vant sig vid Chrome och brydde sig inte om att gå tillbaka till Firefox.

Du bör testa Firefox Quantum!

I november förra året presenterade Mozilla en ny generation av sin webbläsare, som jag redan nämnt flera gånger: Firefox Quantum. Med den har man velat göra en riktigt snabb webbläsare som dessutom tar lite minne. Och i det stora hela har de lyckats.

Firefox Quantum är en riktigt bra, snabb och imponerande webbläsare.

Men kan den ta över Google Chromes plats som mest använda webbläsare? Det återstår att se. Firefox Quantum har det som krävs för att accepteras av dagens Internetanvändare. Det räcker dock inte, då användarna dessutom måste ha ett bra skäl till att lämna Chrome.

Det här kan sänka Chrome…

Och faktum är att det finns ett sådant skäl. Google verkar ha blivit lite slappa däruppe på toppen, och Chrome lider numera en smula av samma problem som Firefox 3 gjorde. Chrome käkar datorkraft, i form av internminne.

Ju fler flikar och ju fler webbsidor med avancerad kod, desto mer minne kräver Chrome. Och det blir snabbt mycket. Håller du koll på användningen med Windows Aktivitetshanteraren eller Mac OS X Aktivitetskontroll, kommer du se vilka nivåer det rör sig om.

Chrome och internminne

Chrome är duktig på att käka upp en massa internminne.

Med ett par flikar äter Chrome lugnt upp 1 GB av ditt internminne. Varje öppen flik brukar ta runt 100-300 MB internminne. Det blir en hel del, om du liksom jag gärna har massor av flikar uppe för research.

En mindre minneshungrig webbläsare

Jag gjorde ett snabbt test mellan Chrome 64 och Firefox Quantum 58 (bägge i 64-bitarsversion), genom att öppna tio flikar i vardera webbläsare, och sedan kolla minnesanvändningen. Notera dock att det här definitivt inte är vetenskapligt! Det är ett enda simpelt test, som inte får tas på stort allvar.

I det här enkla testet klarade Firefox sig bra. Google Chrome allokerade ungefär dubbelt så mycket internminne än Firefox, och det fortsatte när jag öppnade ännu fler flikar.

Firefox är snabb

Ofta märks skillnaden i hastighet mellan Firefox och Chrome, vilket är bra för ens standardsajter.

Om du har 8 GB internminne eller mer, märker du förmodligen inte av Chromes minneshunger – såvida du inte öppnar 50 flikar… Men har du under 8 GB, kanske bara 4 GB eller till och med 2 GB, då kommer du med största sannolikhet att märka av det.

Att byta till Firefox Quantum kan för dessa användare vara en god idé. Webbläsaren kan käka betydligt mindre internminne än Chrome, och det är välkommet för alla med 4 GB minne eller mindre. Jag skriver ”kan”, eftersom jag inte bevisat att Firefox äter mindre minne än Chrome.

Prova att surfa snabbare

Mozilla säger att Firefox Quantum är dubbelt så snabb som tidigare Firefox, och att webbläsaren utnyttjar 30 procent mindre minne än Chrome. Firefox ska hantera många flikar smidigare utan att det laggar.

Oavsett vilken typ av surfare du är, rekommenderar jag att du provar Firefox Quantum. Programmet är naturligtvis gratis och skulle du inte gilla det kan du lätt avinstallera. Ge webbläsaren en dag eller två, där du använder den istället för Chrome eller Internet Explorer (Windows Edge).

Importera bokmärken från andra webbläsare

Du kan enkelt importera dina bokmärken från Chrome eller Edge.

Firefox kan likt Chrome synkronisera dina bokmärken, och annat, mellan datorer och mobila enheter som också kör Firefox.

Det finns också ett välfungerande import-verktyg som hämtar alla dina bokmärken från bland annat Chrome. Tyvärr läggs alla bokmärken i en speciell ”Chrome”-katalog, vilket ställer till det lite för oss som använder bokmärkesfält. Tacksamt nog går det att flytta alltihop ut till fältet i efterhand.

Det är med andra ord rätt enkelt att hoppa från Chrome till Firefox. Du får med alla dina bokmärken – till och med surfhistorik och kakor om du vill.

Som sagt: testa Firefox Quantum!

Huruvida du, eller jag, kommer att byta till Firefox som vår favorit bland webbläsare återstår att se. Men den ligger rätt bra till, i alla fall hos mig.

Programinformation

Firefox Quantum

 • Hemsida: Firefox Quantum
 • Utvecklare: Mozilla
 • Pris: Gratis (Open Source)
 • Plattform: Android, iOS, Linux, Mac OS X, Windows
 • Betyg: (9/10)
 • Kategori: Webbläsare
 • Testat av:
 • Antal nedladdningar: 203

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

5 kommentarer

 1. Stellan Skoog2018-02-21 at 04:53Reply

  Har testat Firefox ett antal gånger och det slutar alltid med att jag avinstallerar. Kör Opera nu sen ett bra tag och är nöjd men kan väl ge FF en chans till 👍

 2. Roy Paulsson2018-02-20 at 13:43Reply

  kör win10 och hämtade hem firefox enl ovan. Fungerar klockrent och är dessutom väldans snabbt jämnfört med Chrome och Edge/Explorer…..Firefox Quantum är på mina datorer för att stanna!!

 3. Lars Olsson2018-02-19 at 21:32Reply

  Har provat Firefox ett par dagar nu,verkar betydligt snabbare än Chrome.

 4. Björn Fredrik Johansson2018-02-19 at 17:29Reply

  På vissa datorer så fungerar inte Firefox på grund av Windows 10.

 5. Kent Svensk2018-02-19 at 15:41Reply

  Varje gång jag testar firefox får jag blåa döden.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.