Läsarfråga: Hur fixar jag enklast dålig mottagning via WiFi? | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Feedburner

TkJ RSS

Läsarfrågor

Läsarfråga: Hur fixar jag enklast dålig mottagning via WiFi?

Så får du bättre mottagning för trådlöst nätverkDe flesta har idag trådlöst nätverk, WiFi, hemma och i lägenheter och mindre hus fungerar det här oftast utan några problem. Men om du bor i en stor lägenhet eller ett större hus, speciellt om det är två våningar eller källare, och inte minst om du har betongväggar, blir signalen ofta rätt svajig.

Det här märks kanske inte främst när du surfar, utan när du börjar strömma video eller spelar online. Kollar du på film via Internet kommer bilden att hacka, och uppspelningen låser sig. Att gå över till kabelburet är en lösning men anledningen till att du skaffade WiFi var ju för att slippa kablarna… Så vad gör du?

En av de frågor som är återkommande kommer från läsare som har ett modem och trådlös router i hallen, och sedan en Smart-TV eller mediabox i vardagsrummet. Strömmande film fungerar inget vidare och skälet till det är att den trådlösa signalen inte fungerar bra mellan hall och vardagsrum.

Det är inte bara avståndet mellan router och mottagare som spelar in. Andra faktorer är väggarna – betong är ren katastrof för WiFi – och andra saker som stör signalerna; mikrovågsugn, trådlösa telefoner och inte minst grannar som också har WiFi.

Ett vanligt scenario är att du bor i en villa med två våningar, där routern står på nedervåningen. Då blir signalen sällan bra på ovanvåningen. Och källare ska vi inte ens prata om – det är hopplöst att få en bra signal ner dit om inte routern står i trappan.

Bor du i lägenhet är det betongväggar som oftast ställer till det. Signalen kan inte gå igenom väggarna och är inte så bra på att böja sig runt hörn.

WiFi-repeater är en enkel lösning

WiFi-repeaterSå hur löser du det här smidigast? Det finns flera alternativ. Om vi inte bryr oss om att tweaka mjukvaran i routern genom att ändra kanaler och sådant, eftersom det i ovan fall inte kommer påverka jättemycket, kan du flytta din router till ett mer centralt ställe. Det är dock inte ofta det är praktiskt möjligt.

Det enklaste sättet är att skaffa en så kallad WiFi-repeater. Det är en dosa som du placerar på ett bra ställe med fri sikt till router respektive mottagare (mediaspelare, dator, spelkonsol etc). Repeatern snappar upp WiFi-signalen och skickar vidare den med bättre styrka.

Du kan sätta en repeater i trappan till källaren eller ovanvåningen, eller på ett ställe där betongväggar utgör ett problem för signalen från routern. En repeater kostar några hundralappar och det finns flera modeller som du helt enkelt sätter direkt i ett vägguttag.

Ofta kan de konfigureras via Plug-and-play och WPS – du trycker på WPS-knappen på routern och sedan på din repeater, så installeras den automatiskt. Väldigt många repeaters har en nätverksport, till vilken du kan ansluta spelkonsoler som saknar WiFi eller skrivare som du vill koppla till ditt nätverk utan att behöva ställa dem jämte routern.

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

SURFA SNABBARE: Sponsrade länkar

Går det segt att surfa? Läs den här lätta guiden till hur du ökar hastigheten på ditt surfande genom att trimma rätt saker!

 • googla på youtube och där är tusen lösningar

  • Mats Fagerberg

   Och om man googlar hittar man en massa trams med tesilar, samt den här artikeln, som visar hur det görs ”på riktigt”. Hemma har vi tre Asus-routrar, varav två sitter som repeatrar. På så sätt får man LAN var som helst, om man vill placera ut en stationär dator.

   • Så kan man också göra – med en router som fungerar som repeater. Principen är densamma som den jag beskriver. Fast förmodligen dyrare eftersom routrar kostar mer… :)

    • Mats Fagerberg

     Vi betalade nog 300 kr.styck för våra ASUS RT-N12. Nu kostar de 249 på Inet. Den enda nackdelen är att det bara finns 2,4 GHz-nätverk och att hastigheten (trådlöst och med sladd) begränsas till 30-35 Mb/s. Ska man ha full spruta (100 Mb/s i vårt fall) får man lägga en större slant och satsa på flera ASUS RT-N66U för 990 kr./st

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.