10 minuter som ger massor av nya bloggbesökare! | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Bjud på en kaffe!

Topplista appar

Radannonser

Surfa SÄKERT: PrivateVPN! En av världens största och snabbaste VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning.

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Hitta RÄTT banklån! Behöver du låna pengar, använd Lendo för att hitta den bank med bäst villkor för just dig!

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bloggar

10 minuter som ger massor av nya bloggbesökare!

Nu ska jag ge dig ett riktigt bra tips om hur du kan öka trafiken till din blogg! Det tar inte speciellt lång tid och det är inget fult knep, utan handlar bara om sökmotoroptimering. Vänta! Jag hörde hur du suckade, men stanna kvar! Det är inget tekniskt komplicerat – jag lovar.

För att det här ska fungera behöver du tre saker:

 • En blogg som varit igång ett tag, och har ett gäng äldre bloggposter.
 • Google Analytics – eller annat liknande statistikverktyg.
 • Tålamod, för sökmotoroptimering slår inte igenom över en natt.

När du har det är det bara att sätta igång. Det här är som sagt inga svåra grejor, och jag använder det själv för att förbättra mina positioner i Google och andra sökmotorer. Det här ger mig väldigt mycket besökare. Och om du inte redan vet det, så ligger jag på ungefär 10000 besökare om dagen – jag vet alltså någorlunda vad jag pratar om.

Bortglömda gamla guldkorn

Om du har bloggat i ett år, eller något sådant, har du massor av gamla poster i arkivet. De allra flesta bloggare bryr sig inte om dessa. Inläggen är postade och arkiverade.

Det här är dock ett tänk som hör hemma i tidningsvärlden, inte på webben! Jag står yrkesmässigt med ena foten i tidningsvärlden och den andra i bloggvärlden, och en av de stora fördelarna med bloggvärlden är att alla mina tidigare publicerade texter är lika mycket värda som de nya. Så är det inte i tidningar.

Det finns alltså massor av guldkorn bland dina tidigare publicerade blogginlägg. De driver en ständig ström av trafik från sökmotorerna till din blogg. Dessa besökare är väldigt viktiga, för som regel är de nya. Du kan snappa upp dem som prenumeranter på RSS eller nyhetsbrev, eller bara hoppas att de kommer ihåg din blogg, och stannar kvar för att läsa mer. Men det får bli en annan artikel…

Nu ska vi hitta guldkornen!

Kolla ditt statistikverktyg

Du har säkert ett statistikverktyg, såsom Google Analytics. Om inte så ska du skaffa det omedelbart. Google Analytics rekommenderas och det är helt gratis.

Fler besökare till din blogg

Logga in på ditt konto och kontrollera statistiken på din blogg. Klicka på Visa rapport under Innehållsöversikt. Skrolla sedan ner till Bästa innehållet och klicka Fullständig rapport. Här hittar du de sidor som har flest besökare. Det är kanske en del gamla poster här, inte sant?

Leta upp ett par guldkorn som du vill jobba med. Se till att det är sidor som har en jämn ström besökare, så att det inte är några som fått tillfälliga uppsving på grund av att någon länkat till dem en viss dag. Välj ut fem sidor.

Nu behöver du ta reda på vilket sökord som är väsentligt för varje respektivt sida. Det gör du genom att klicka på sidans länk i listan  i Analytics rapport. Då kommer du till en rapport för den enskilda sidan, och här klickar du vidare till Ingångssökord. Överst i denna listan hittar du det sökord (eller sökfras) som ger flest besökare.

Hur ligger sidorna i Google?

Syftet är att förbättra din placering i Google på detta sökord. Till att börja med behöver du ta reda på den aktuella positionen. Att göra en manuell sökning på Google fungerar inte, eftersom Google håller koll på dig och anpassar dina sökträffar efter din aktivitet, och därför hamnar din egna blogg ibland högre upp hos dig själv än hos andra.

google-position-tool

Gå istället till Google Position Tool. I fältet för URL skriver du in adressen till sidan, och i Keyword(s) fyller du i sökordet. Välj Swedish i rullgardinsmenyn och klicka Search. Nu får du reda på din placering i Google. Är du topplacerad, det vill säga att du får träff nummer 1, kan du vara nöjd. Men det skadar inte att fixa till sidan ändå, vilket du får lära dig nu…

Sökmotoroptimera din bloggpost

Grunderna inom sökmotoroptimering handlar om att du med hjälp av vissa tips underlättar för Google att förstå vad din sida handlar om.

Det finns massor av knep för detta. Några sätt är att ha en rubrik som inleds med ditt sökord, och att använda sökordet flitigt i din bloggpost och helst i första meningen. Här kommer webbtjänsten Hur mår din sajt? in i bilden.

sökmotoroptimering

Företaget Sökmotorkonsult har utvecklat ett utmärkt litet verktyg som ger dig handfasta tips om hur du förbättrar en specifik sida. Fyll i adressen till sidan tillsammans med sökordet och låt tjänsten analysera sidan. Det tar några sekunder och sedan får du en lista med saker du kan fixa för att förbättra bloggposten.

När du nu har ett par riktiga tips om hur du kan justera ditt inlägg till att bli mer sökmotoroptimerat, är det bara att redigera bloggposten! Fixa till den och gör sedan en ny test av Sökmotorkonsults webbtjänst. Blir poängen bättre? Då ligger du bra till!

Slutligen kommer då tålamod in i bilden. Bara för att du sökmotoroptimerat din sida kommer den inte att automatiskt flyga upp till förstaplatsen i Google. Sådant tar tid. Det kan ta ett par dagar, eller flera veckor. Håll lite koll på positionen med Google Position Tool. Och se gärna till att länka till din bloggpost från relaterade inlägg, både nya och gamla.

Läs vidare:

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

 

29 kommentarer

 1. Mediamänniskan2012-12-15 at 12:11Reply

  Google Position Tool verkar ha gått i graven. Har du tips på något annat, liknande?

 2. Mattias2012-04-25 at 21:02Reply

  Mycket bra tips. Jag har precis gått igenom flera av mina sidor och ökat upp poängen. Hoppas att det kommer märkas på besöksstatistiken.
  /Mattias

 3. zerounu2012-01-21 at 13:34Reply

  Hej det finns en ny tjänst som ger dig fler besökare vid surf http://www.bloggbesokare.se

 4. eva2010-12-20 at 20:35Reply

  Intressant och nyttig information.

 5. Olivia2010-09-15 at 10:18Reply

  Fattar inte ett skit.

 6. Magnus2010-05-17 at 14:36Reply

  Otroligt bra tips, jättefin tjänst av sökmotorkonsult. Jag har med sökmotorkosults hjälp ökat mina poäng med tipsen man får. Tack till dig Tommy för en bra blogg.

 7. A;2010-02-20 at 19:40Reply

  otroligt bra artikel tycker jag …

 8. Med Sökmotorkonsult klättar du i sökmotorerna och få fler besökare |2010-01-06 at 03:16Reply

  […] sidan för att hamna högre upp i resultatlistorna hos bland annat Google, Yahoo!, Bing osv. Hos Tkj hittar du inlägget som tipsar om hur du ökar bloggens trafik genom att använda bland annat […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.