TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bloggar

10 minuter som ger massor av nya bloggbesökare!

Skribent:
Publicerad: , 07:56
Respons: 29 kommentarer

Nu ska jag ge dig ett riktigt bra tips om hur du kan öka trafiken till din blogg! Det tar inte speciellt lång tid och det är inget fult knep, utan handlar bara om sökmotoroptimering. Vänta! Jag hörde hur du suckade, men stanna kvar! Det är inget tekniskt komplicerat – jag lovar.

För att det här ska fungera behöver du tre saker:

 • En blogg som varit igång ett tag, och har ett gäng äldre bloggposter.
 • Google Analytics – eller annat liknande statistikverktyg.
 • Tålamod, för sökmotoroptimering slår inte igenom över en natt.

När du har det är det bara att sätta igång. Det här är som sagt inga svåra grejor, och jag använder det själv för att förbättra mina positioner i Google och andra sökmotorer. Det här ger mig väldigt mycket besökare. Och om du inte redan vet det, så ligger jag på ungefär 10000 besökare om dagen – jag vet alltså någorlunda vad jag pratar om.

Bortglömda gamla guldkorn

Om du har bloggat i ett år, eller något sådant, har du massor av gamla poster i arkivet. De allra flesta bloggare bryr sig inte om dessa. Inläggen är postade och arkiverade.

Det här är dock ett tänk som hör hemma i tidningsvärlden, inte på webben! Jag står yrkesmässigt med ena foten i tidningsvärlden och den andra i bloggvärlden, och en av de stora fördelarna med bloggvärlden är att alla mina tidigare publicerade texter är lika mycket värda som de nya. Så är det inte i tidningar.

Det finns alltså massor av guldkorn bland dina tidigare publicerade blogginlägg. De driver en ständig ström av trafik från sökmotorerna till din blogg. Dessa besökare är väldigt viktiga, för som regel är de nya. Du kan snappa upp dem som prenumeranter på RSS eller nyhetsbrev, eller bara hoppas att de kommer ihåg din blogg, och stannar kvar för att läsa mer. Men det får bli en annan artikel…

Nu ska vi hitta guldkornen!

Kolla ditt statistikverktyg

Du har säkert ett statistikverktyg, såsom Google Analytics. Om inte så ska du skaffa det omedelbart. Google Analytics rekommenderas och det är helt gratis.

Fler besökare till din blogg

Logga in på ditt konto och kontrollera statistiken på din blogg. Klicka på Visa rapport under Innehållsöversikt. Skrolla sedan ner till Bästa innehållet och klicka Fullständig rapport. Här hittar du de sidor som har flest besökare. Det är kanske en del gamla poster här, inte sant?

Leta upp ett par guldkorn som du vill jobba med. Se till att det är sidor som har en jämn ström besökare, så att det inte är några som fått tillfälliga uppsving på grund av att någon länkat till dem en viss dag. Välj ut fem sidor.

Nu behöver du ta reda på vilket sökord som är väsentligt för varje respektivt sida. Det gör du genom att klicka på sidans länk i listan  i Analytics rapport. Då kommer du till en rapport för den enskilda sidan, och här klickar du vidare till Ingångssökord. Överst i denna listan hittar du det sökord (eller sökfras) som ger flest besökare.

Hur ligger sidorna i Google?

Syftet är att förbättra din placering i Google på detta sökord. Till att börja med behöver du ta reda på den aktuella positionen. Att göra en manuell sökning på Google fungerar inte, eftersom Google håller koll på dig och anpassar dina sökträffar efter din aktivitet, och därför hamnar din egna blogg ibland högre upp hos dig själv än hos andra.

google-position-tool

Gå istället till Google Position Tool. I fältet för URL skriver du in adressen till sidan, och i Keyword(s) fyller du i sökordet. Välj Swedish i rullgardinsmenyn och klicka Search. Nu får du reda på din placering i Google. Är du topplacerad, det vill säga att du får träff nummer 1, kan du vara nöjd. Men det skadar inte att fixa till sidan ändå, vilket du får lära dig nu…

Sökmotoroptimera din bloggpost

Grunderna inom sökmotoroptimering handlar om att du med hjälp av vissa tips underlättar för Google att förstå vad din sida handlar om.

Det finns massor av knep för detta. Några sätt är att ha en rubrik som inleds med ditt sökord, och att använda sökordet flitigt i din bloggpost och helst i första meningen. Här kommer webbtjänsten Hur mår din sajt? in i bilden.

sökmotoroptimering

Företaget Sökmotorkonsult har utvecklat ett utmärkt litet verktyg som ger dig handfasta tips om hur du förbättrar en specifik sida. Fyll i adressen till sidan tillsammans med sökordet och låt tjänsten analysera sidan. Det tar några sekunder och sedan får du en lista med saker du kan fixa för att förbättra bloggposten.

När du nu har ett par riktiga tips om hur du kan justera ditt inlägg till att bli mer sökmotoroptimerat, är det bara att redigera bloggposten! Fixa till den och gör sedan en ny test av Sökmotorkonsults webbtjänst. Blir poängen bättre? Då ligger du bra till!

Slutligen kommer då tålamod in i bilden. Bara för att du sökmotoroptimerat din sida kommer den inte att automatiskt flyga upp till förstaplatsen i Google. Sådant tar tid. Det kan ta ett par dagar, eller flera veckor. Håll lite koll på positionen med Google Position Tool. Och se gärna till att länka till din bloggpost från relaterade inlägg, både nya och gamla.

Läs vidare:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

29 kommentarer

 1. Mediamänniskan2012-12-15 at 12:11Reply

  Google Position Tool verkar ha gått i graven. Har du tips på något annat, liknande?

 2. Mattias2012-04-25 at 21:02Reply

  Mycket bra tips. Jag har precis gått igenom flera av mina sidor och ökat upp poängen. Hoppas att det kommer märkas på besöksstatistiken.
  /Mattias

 3. zerounu2012-01-21 at 13:34Reply

  Hej det finns en ny tjänst som ger dig fler besökare vid surf http://www.bloggbesokare.se

 4. eva2010-12-20 at 20:35Reply

  Intressant och nyttig information.

 5. Olivia2010-09-15 at 10:18Reply

  Fattar inte ett skit.

 6. Magnus2010-05-17 at 14:36Reply

  Otroligt bra tips, jättefin tjänst av sökmotorkonsult. Jag har med sökmotorkosults hjälp ökat mina poäng med tipsen man får. Tack till dig Tommy för en bra blogg.

 7. A;2010-02-20 at 19:40Reply

  otroligt bra artikel tycker jag …

 8. Med Sökmotorkonsult klättar du i sökmotorerna och få fler besökare |2010-01-06 at 03:16Reply

  […] sidan för att hamna högre upp i resultatlistorna hos bland annat Google, Yahoo!, Bing osv. Hos Tkj hittar du inlägget som tipsar om hur du ökar bloggens trafik genom att använda bland annat […]

 9. Adam Steen2009-12-17 at 02:19Reply

  Grymma tips! Tack. Bra blogg också!

 10. Kim2009-12-07 at 12:34Reply

  Roligt att du delar med dej av dina tips!

 11. Hittabloggen.se2009-12-04 at 11:04Reply

  Ett annat tips om man som bloggare vill ha fler besökare är att registrera sin blogg på http://www.hittabloggen.se/user/new

  Det är en ny sökmotor för bloggar, och den genererar massa nya besökare till alla bloggar, oavsett om du är proffs bloggare eller ”amatör”!

  Lycka till!

 12. Andreas Johansson2009-12-03 at 21:53Reply

  Bra artikel! Lite om artiklar om seo vore inte fel :)

 13. Kim Lovo2009-12-03 at 02:01Reply

  Toppenbra, tack killen! Tror du att det fungerar även på en pokerblogg som min? Hoppas det, ska testa. God jul, Tommy!

 14. 10 minuter som ger dig ökat antal besökare till bloggen | Teknikbrunnen.se2009-12-02 at 05:40Reply

  […] 10 minuter som ger massor av nya bloggbesökare! heter artikeln och jag rekommenderar den för alla bloggare och siteägare. Sök gärna runt på Tkj’s blogg, där finns mycket matnyttigt i samma kategori. Posted by admin   @   2 December 2009 0 comments Tags : tkj […]

 15. Mary2009-12-02 at 00:14Reply

  Trevliga tips! Google position tool fungerar inte för mig, det står bara ”search completed” men jag får inte upp några resultat… För er som vill använda Google Analytics på egenhostade WordPress-bloggar kan jag tipsa om denna artikel: http://borjablogga.se/2009/sa-installerar-du-google-analytics-pa-din-blogg/

 16. Jag provar på 10 minuters optimering från TkJ2009-12-01 at 23:22Reply

  […] Men, nu tänkte jag faktiskt följa ett av de tusentals tips som har publicerats, nämligen ”10 minuter som ger massor av nya bloggbesökare!” av […]

 17. Josefine - Mamma till en ängel2009-12-01 at 22:00Reply

  Tack för ditt svar. :) Jag tycker nog att tipsen funkar för vardagsbloggare också, iallafall några av dem. Men många vardagsbloggare har ingen aning om t ex sökoptimering och liknande. Men det är såklart kul när man hittar någon som då tänkt till. =)

 18. TkJ2009-12-01 at 21:12Reply

  Josefine: Jodå, vardagsbloggar har alltid en plats på marknaden. :) Men det är klart svårare att tjäna pengar på dem (om man nu vill det). Besökare kan man dock få. Grejen med mina tips är nog att jag helt enkelt har för lite erfarenhet av vardagsbloggar för att komma med bra tips till dessa. :)

 19. Josefine - Mamma till en ängel2009-12-01 at 18:55Reply

  Jättebra artikel!
  Men jag funderar på samma sak som Peter C. Kör med wordpress som plattform och vet inte riktigt var jag ska lägga analytics-koden.

  Gillar dina tips, ibland tycker jag dock det verkar som att alla (och ja många är dem) vardagsbloggar som min egen t ex inte har en chans på dagens bloggmarknad att få besökare.

  Men fortsätt med tipsen, de är suveräna. =)

 20. Magnus2009-12-01 at 16:34Reply

  Tackar för omnämnandet, fint sällskap att hamna bland.

 21. Sundream Estate2009-12-01 at 16:20Reply

  Det går alldeles utmärkt att testa .net adresser i ”Hur mår din sajt”.

  Tommy – jag har vidarebefodrat denna utmärkta artikeln till våran vän Susanne i Mammas pojkar som behöver all hjälp hon kan få med sin blogg; http://susannerydestrom.blogg.se/

 22. Laffe2009-12-01 at 15:46Reply

  Hej!

  Jag har en blogg hos WordPress. Men jag har ingen egen domän eller liknande, kör bara genom WordPress vanliga gränssnitt.
  Men hur får man Google Analytics till WordPress? Man ska ju klista in en kod i bloggen, men vart?

  Mvh
  Laffe

 23. FHC-Snacket2009-12-01 at 15:34Reply

  Det är flera bra tips som du har på din blogg. Kanske lite väl mycket reklam totalt sett men så länge jag läser den på RSS så stör det inte speciellt mycket.

  Hur som helst har jag kollat på de tipsen du har och för mig som bloggar om något som mer är en färskvara – Frölundas göranden och havanden i Elitserien – så stämmer vissa saker dåligt. Till exempel fungerar det inte så bra med gamla inlägg även om vissa är mer hållbara än andra.

  Vidare undrar jag lite över hur du ser tidpunkten för nya inlägg. Jag märker att vissa dagar är bättre än andra, men att det även borde påverka när man publicerar något.

 24. Peter Carlberg2009-12-01 at 14:22Reply

  Hej

  jag undrar vart man skall lägga koden man får när man registrerar sig via Google Analytics om man har en WordPress blogg , är det i header.php eller något annat…

 25. Micke2009-12-01 at 11:07Reply

  Jag lyfter på hatten för dina tips Tommy (som vanligt). Mycket intressant och matnyttig läsning. Synd bara att ”Hur mår din sajt” inte funkar att testa .net-adresser på vilket givetvis hade vara intressantast för mig.

  /Micke, hyrhusbil.net

 26. igor2009-12-01 at 10:04Reply

  mycket bra artikel…

 27. Webbdo2009-12-01 at 09:19Reply

  Precis Tommy! Man ska tänka som en bloggare för att pusha upp sina äldre artiklar. De ska inte sluta att leva för att en nyare artikel kommer upp på bloggen.

 28. Patopp.se2009-12-01 at 08:32Reply

  10 minuter som ger massor av nya bloggbesökare!…

  Om du har en blogg och vill ha fler besökare har TKJ.se bra tips om du på ett enkelt sätt kan kartlägga dina mest intressanta blogginlägg och hålla dem vid liv….

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.