TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Digitalfoto

Snart kan du tjäna pengar på att fota olyckor

Skribent:
Publicerad: , 23:26
Uppdaterad: 2012-05-17, 10:18
Respons: 19 kommentarer

FoapFör ett tag sedan skedde en bilolycka, en krock, en bit hemifrån. Det fanns barn i ena bilen, som skadades och chockades. Min fru, som är sjuksköterska, råkade komma dit precis strax efter och kunde därför hjälpa till.

Under tiden hon sprang mellan de skadade för att hjälpa dem i väntan på ambulans, stannade ett par andra bilar. Några av förarna stannade bara för att fotografera händelsen med sina mobiler, och sedan köra vidare. Nu kan dessa typer, tack vare ett Malmöföretag, snart tjäna pengar på sin morbida hobby.

Det är IDG som skriver om Malmöföretaget Foap som håller på att utveckla en app, där du enkelt kan skicka upp dina foton från aktuella händelser, och media kan därefter köpa bilderna via webben. På så sätt hoppas man bland annat kunna locka medier med väldigt aktuella bilder, plus att man vill göra alla med mobilkameror till en slags amatörpaparazzis.

Idén till Foap föddes när grundarna tänkte att bilder på olycksscener, där det ofta finns många med mobiler på plats, inte publiceras förrän efter det har kommit dit en fotograf. De tänkte att det skulle vara smidigare om någon med mobil kunde skicka en bild direkt, via en app.

Betalningar sker via PayPal och medierna betalar 250 kronor för att få publicera ett foto. Foap tar hälften i provision och resten går till fotografen (alltså 125 kronor före skatt). Om fotografen hade försökt sälja bilden själv till media, hade prislappen snarare legat på minst ett par tusenlappar – bara för att ta en jämförelse.

Att uppmuntra folk till att fotografera olycksplatser, är så sjukt att jag inte ens tänker ödsla en förolämpning på vad jag anser om det.

Foap skulle kunna ha blivit något intressant, vilket framgår av deras pressmeddelande. Men väljer man att marknadsföra det så här, så får det vara.

Vad jag, för att förtydliga, starkt misstycker mot är att det finns folk som stannar vid olyckor bara för att fotografera tragedierna, för att sedan gå/köra därifrån utan att hjälpa till. Att Foap nu lanserar en tjänst som de marknadsför som ett sätt att premiera den här typen av beteende är enormt osmakligt. Att media redan visar bilder från olyckor har inte med saken att göra. Det är deras jobb.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

19 kommentarer

 1. Matsu2012-03-13 at 22:10Reply

  Mitt råd är att sluta läsa kvällsstidningar, det gjorde jag för många år sen, jag helt enkelt tog bort Aftonbladet och Expressen från mina bokmärken.
  Lätt som en plätt och själen mår bättre ..

  • TkJ2012-03-14 at 09:54Reply

   Matsu: Fast nu var det ju inte kvällstidningar som var problemet… :)

 2. Elin2012-03-12 at 19:24Reply

  Gud så osmakligt, vissa företag har ingen stil eller moral eller någonting i den vägen.
  Samtidigt kommer väl bara idioter att gå på idén om de betalar 125 kronor före skatt – täcker väl inte ens bensinen om man ska hålla på och åka runt och leta olyckor?
  Önskar jag kunde skratta, fast det är lite för allvarligt för det.

 3. Gunilla2012-03-11 at 13:32Reply

  Jag håller med dig till 100 % Tkj, det är vidrigt att uppmuntra folk att bete sig på det sättet.
  Har själv sett och upprörts av sådant beteende vid trafikolycka. Är uppfostrad att den som kan hjälpa till gör allt den kan, den som inte kan göra nytta bör hålla sig undan för att inte försvåra för räddningspersonal etc.

 4. Ingalill2012-03-10 at 08:07Reply

  De flessta tidningar får gratis bilder från räddningstjänsten idag så varför ska de betala för nått de får gratis?

 5. TkJ2012-03-10 at 02:50Reply

  Peter: Jo, jag tycker det är upprörande. Att uppmuntra alla privatpersoner med mobilkameror att ta bilder på andra människors personliga tragedier med löften om möjligheten att tjäna 125 kronor, är fullkomligt vidrigt. Det går inte att jämföra med professionella pressfotografer, som följer etiska regler. Och nu menar jag inte paparazzis, som världen definitivt inte behöver fler av. Det har inte med foton i kvällspressen att göra. Det handlar om hur man marknadsför konceptet.

 6. Peter2012-03-10 at 00:04Reply

  Och sen är det väl inte fotografens jobb att tex blurra nummerskyltar , det är väl ändå den som publicerar bilden sen som ska följa dom reglerna !

 7. Peter2012-03-09 at 23:55Reply

  Hoppsan Tommy ! Jag upprör mig inte så mycket över det här . Läs vilken löpsedel från kvällstidningarna som helst . Är det inte en prinsessfödelse som inträffar vart tionde år så är det bara elände med BILDER därifrån . Vad är det för fel att en privatperson ska kunna tjäna nån krona på det som råkar passera med sin mobilkamera . Platsen kommer snart att krylla av pressfotografer i alla fall . Det här är väl inget att uppröra sig över .

 8. TkJ2012-03-09 at 12:06Reply

  Daniel: Bara för att det redan finns, gör det inte rätt… Att vi fokuserat på olyckor i diskussionen, beror – som jag skrev i bloggposten – på artikeln i IDG där man marknadsför tjänsten som ett sätt för privatpersoner att tjäna pengar på att fotografera olyckor. Hade det inte varit för det här sättet att lansera tjänsten, hade den varit spännande, vilket jag också skrev. Nu blir det bara grisigt.

 9. Alexandra2012-03-09 at 09:10Reply

  Idén med Foap är att vi vill bli världens största marknadsplats för kommersiella bilder tagna med mobilen. Ursprungsidén kom dock från när vi såg en ganska spännande (helt utan personskador) olycka, men som sagt vi vill fokusera på kommersiella bilder i första hand. När jag tänker olycka tänker jag på de saker som jag har sett under mitt liv: 1. Ett flygplan som halkade av landningsbanan och slirade omkring på gräset. Ganska rolig syn och högst odramatiskt. (Jag satt själv i planet). 2. En båt som gick på grund 1 meter från land. Också högst odramatiskt men ett jäkla pådrag som det så klart skrevs om. 3. Jag stötte en gång på en grävling MITT i stan. Nån annan hade visst också gjort det och fotade den och sålde bilden. 4. Extremt långa flygförseningar eller stora magsjukeutbrott på turisthotell. Ja, listan på helt odramatiska olyckor/ händelser skulle kunna göras hur lång som helst. Och hur det än är – nyheter läser vi om varje dag i tidningar och bilder tas varje dag. Den enda skillnaden nu är att vi försöker förenkla processen. Ja, ungefär så tänker vi och som sagt: Vi vill bli världens största marknadsplats för kommersiella bilder. Trevlig helg :) /Alexandra, Foap

 10. Daniel Juzovitskij2012-03-09 at 08:59Reply

  Nu måste jag tyvärr avbryta er med att säga att detta redan finns nu och har funnits ett tag. Namnet är: http://www.scoopshot.com/ Och används bl a av Metro.

  Att ni fokuserar så mycket på olyckor är konstigt för det handlar om att nyhetsflödet skall skyndas på med inte bara text som man ex tar från polisens sida utan bilder och behöver inte bara vara olyckor. Kan även vara allt från roliga händelser till att man sett kungafamiljen eller en kändis som man lyckas fota. Förstår inte den negativa inställningen till utvecklingen. Det ni diskuterar som en negativ sak är tyvärr verkligheten och är bara en liten procent av hela affärsidén.

  Med vänliga hälsningar
  Daniel

 11. Kim2012-03-09 at 04:04Reply

  jag håller med dig till fullo att detta stinker. Det är även en medveten strategi från Foaps sida att få deras affärsmodell att bli en ”snackis” , ja i bästa fall får de ett omnämnande från Sveriges största nättroll, Aftonbladet. Snart ser vi nog Aftonbladet basunera ut (i form av vårt kollektiva samvete) ”Företaget tjänar pengar på andras olycka ”, vilket säkert skulle göra Foap hur nöjda som helst för tyvärr så stämmer nog påståendet att all PR är bra PR.

 12. TkJ2012-03-09 at 02:14Reply

  Vem ska då sätta gränsen för vad som räknas som ”legitim” olycka att fotografera? Vilka olyckor är okej att som privatperson fotografera och sälja vidare? Går gränsen vid bilolycka? Vandalism? Mord? Har alla samma moraliska kompass och spärr? Jag tror inte det.

  Vad gäller Aftonbladets bildinsändare, och professionella fotografer, så har man pressetiska regler att följa innan publicering. Insända bilder publiceras inte rakt av. Kommer alla privatpersoner som använder den här tjänsten att följa de pressetiska reglerna? Känner de ens till dem? Är inte risken rätt stor att misstänkta hamnar på bild som omedelbart publiceras i databasen?

  Det kanske är så att Foap manuellt kommer att gå igenom alla publicerade foton, godkänna eller radera och redigera bort bindande detaljer som ansikten, nummerskyltar, adresser etc. Men det har jag svårt att tro.

  Jag tycker att det finns allt för många etiska frågetecken vad gäller den här typen av tjänster.

 13. Michaek2012-03-09 at 00:26Reply

  En olycka behöver ju inte innebära personskador och sjöar av blod utan det kan ju vara att en lastbil med farlig last vält och en bild där kan ge bara nyhetsvärde eller samhällsnytta.

  Tanken är nog mer allmänna nyhetsbilder än att gotta sig åt andras olycka. Lite som Aftonbladets läsarbilder med den skillnaden att chansen till betalning för fotografen är större.

  Jag personligen skulle aldrig stanna vid en personskada och knäppa bilder.

 14. TkJ2012-03-09 at 00:13Reply

  Ja, naturligtvis har det alltid gått att tjäna pengar på bilder på olyckor. Det nya här är att det är en app som gör det väldigt enkelt att syssla med sådant här.

  Man marknadsför den här tjänsten på ett sätt i sitt pressmeddelande – ett sätt som faktiskt lät bra och intressant, som jag skrev – men att man sedan till IDG lyfter fram olyckor som den stora grejen är sjukt fult.

  Jag tycker det är skrämmande apatiskt känslokallt att stanna vid olyckor bara för att fota, vilket tyvärr är väldigt vanligt. Att starta ett företag för att profitera på det här beteendet är grisigt. Att det varit möjligt tidigare gör det inte mindre så.

 15. Michaek2012-03-09 at 00:11Reply

  Nu är det ju inte olyckor som är tanken utan allt mellan himmel och jord. Som jag förstår det så kan man fota vad som helst och försöka sälja det.

  Jag gillar att fotta bilar så det tänker jag rikta in mig på iallafall.

 16. Sebastian2012-03-08 at 23:42Reply

  Precis som Kalle skriver så är det ju något som funnits länge…

  Nu hör ju till saken att detta marknadsförs på ett annat vis, och dessutom uppmanar folk till att ”leta” saker att skicka, snarare än att publicera någonting man råkat se/fota.

 17. Kalle2012-03-08 at 23:37Reply

  Detta har väl funnits hur länge som helst på Aftonbladet med 27 000. Man får pengar om man tipsar om saker som händer, mycket ofta det kommer upp en olycka där..

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.