TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bärbara datorer

Förhandstitt: HP Envy 17 3D – bärbar med bra kräm

Skribent:
Publicerad: , 15:06
Respons: 4 kommentarer

HP Envy 17 3DIgår kom ett recensionsexemplar av HP Envy 17 3D till redaktionen, och idag har jag lekt med datorn för att få en känsla av hur den är. Det är en rejäl maskin med 17-tumsskärm och aluminiumchassi som väger in på nästan 3,5 kilo.

Prestandan är imponerande, och det känns som en gediget byggd och genomtänkt dator. Jag vill understryka att den här texten inte är en slutgiltlig test av HP Envy 17 3D, utan som sagt en förhandstitt.

Det första jag reagerade över när jag packade upp datorn, var att den kändes tung som bly. Jag är visserligen tokförkyld och ur gängorna idag, så jag är klenare än vanligt, men 3,5 kilo för en bärbar dator gör att den inte lämpar sig för portabelt bruk.

Med det sagt, är detta inte heller syftet. HP Envy 17 3D är inte avsedd att bäras runt. Det här är ingen klen ultraportabel PC, utan erbjuder riktigt bra prestanda. Mer om prestandan senare…

Snygg och funktionsrik

Efter att ha konstaterat vikten och att osedvanligt stor bärbar dator, slås jag av två andra punkter; datorn är snygg, och den bootar upp snabbt. Chassit är en i borstat och mönstrat aluminium, tangentbordet är fullstort med numeriskt tangentbord, musplattan är stor för att vara PC, och skärmen är kristallklar.

Musplattan var tyvärr ingen höjdare. Jag vet inte om jag inte använder den rätt, men den beter sig väldigt besynnerligt. Huruvida ett klick på plattan resulterar i ett vänsterklick är i det närmaste slumpmässigt, och skrollfunktionen med två fingrar fungerar också bara då och då. Jag vet inte varför, men musplattor på PC är så gott som alltid helt efterblivna jämfört med på Mac. Jag är definitivt ingen Mackille, men musplattan på min MacBook Pro är överlägsen musplattorna på alla PC jag har.

Portar finns det gott om på HP Envy 17 3D; 3 stycken USB 2.0 och en USB 3.0, eSATA, minneskortsläsare för SD/MMC/MS Pro/xD, Ethernet, HDMI och Mini-Display Port, ljud och mikrofon (där mic-utgången är kombinerad stereo- och mikrofon för de headset som har stöd för dessa kontakter). Det finns också en VGA-port för dig som vill ansluta en projektor eller en monitor från stenåldern.

Prestandan under skalet

Med portarna och utsidan avklarad kan vi titta på insidan. HP Envy 17 3D har som sagt bra prestanda, och under skalet gömmer sig en Intel Core i7-processor på 1,6 GHz med Turbo Boost upp till 2,8 GHz. Internminnet i testmaskinen var på 8 GB DDR3, och enligt specifikationerna klarar datorn inte mer än 8 GB.

Grafikkortet är ett ATI Mobility Radeon HD 5850, och skärmen visar Full HD (1920×1080 pixlar). LED-skärmen är på 17,3 tum och det finns, som namnet säkert avslöjat, stöd för 3D.

Det medföljer ett par ruggigt fula 3D-glasögon, och på hårddisken finns en trailer av en animerad 3D-film, som demonstrerar effekten. Eftersom jag har lite synfel och skelar en smula på ena ögat, är jag inte lämpad till att testa 3D. Så när jag säger att jag inte imponerades, tolka inte in speciellt mycket i det – 3D-möjligheten kan vara grymt tuff för andra ögon. Glasögonen, däremot, kan inte vara tuffa i någons ögon.

Datorn har två hårddiskar på vardera 500 GB, som snurrar i 7200 RPM – vilket kan jämföras med 5400 RPM som de flesta hårddiskar i bärbara datorer har. HP Envy 17 3D har även en snygg Bluray-läsare av typen slotin (det vill säga där skivan åker in i datorn utan släde). Den optiska enheten klarar av att läsa Bluray-skivor, och kan läsa och skriva DVD/CD.

Ljudet kallas för Beats Audio med HP Triple Bass Reflex Subwoofer. Det ser bra ut på pappret, men jag har aldrig sett en bärbar dator som har bra högtalare och HP Envy 17 3D är inget undantag. Jämfört med en ordinär bärbar dator låter det bättre, men jämfört med ett par externa högtalare för 300 spänn låter det skit.

Snabb och kraftfull bärbar

HP Envy 17 3D är som sagt ingen bärbar dator för dig som vill ta med dig datorn överallt. Den är alldeles för klumpig för det. Däremot tror jag att den passar finfint för dig som vill ha en kraftfull laptop som klarar det mesta.

Prestandan är riktigt bra och det märks när man använder datorn. Det flyter på väldigt smidigt. HP har visserligen lagt in Stardocks verktyg för att hantera teman i Windows, för att göra gränssnittet lite tuffare i Windows 7, men i övrigt ska de ha en eloge för att inte ha packat hela systemet fullt av bloatware. Det finns några autostartande program från Google och Adobe, men i övrigt är det rent och fint. Systemet använder till och med Microsoft Security Essentials, istället för en tidsbegränsad version av ett kommersiellt säkerhetspaket.

Bilden ovan är HP Envy 17 3D underst, HP Pavilion dm3 med 13-tumsskärm i mitten och överst en minidator i form av Asus Eee PC 901.

Jag ska testa datorn mer under den kommande veckan, så lämna en kommentar om det är något speciellt du vill att jag ska prova!

625400

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

4 kommentarer

 1. Jörgen2011-02-15 at 16:49Reply

  Ser ut som en klassisk sminkspegel eller ser jag fel?

 2. Kent Vilhelmsson2011-02-09 at 08:42Reply

  Hahaha.. :-) Vilka brillor TkJ :)

 3. K-E Brunstedt2011-02-08 at 21:50Reply

  – Eftersom datorn är relativt dyr undrar jag om skärmen är av typ IPS eller är det en vanlig TN?
  – Kan den interna resp. den externa skärmen kalibreras var för sig?
  -8 bitars färgupplösning?
  -Stödjer det inbyggda grafikkortet DDC/CI?
  Vill m.a.o. veta om hårdvaran lämpar sig för bildbehandling.

 4. Bizzniz Hosting2011-02-07 at 16:26Reply

  Ja prestanda och räcker ju till. Men jag tror ju inte det skulle vara något för mig. rätt mycket för tung bla och en ganska höftig prislapp.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.