TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Photoshop

Förhandstitt: Photoshop CS5 på svenska

Skribent:
Publicerad: , 08:02
Respons: 11 kommentarer

CS5 Master CollectionJag postade för ett litet tag sedan en tweet där jag berättade att jag fått hem Adobe CS5 Master Collection. CS5 innefattar givetvis betydligt fler applikationer än Photoshop CS5, men det är trots allt Photoshop som är det mest intressanta för de flesta av oss.

Igår installerade jag programpaketet, som kommer på fem DVD-skivor. Det tog 97 minuter att installera allt. Jag körde faktiskt en tävling på Twitter där man fick gissa hur lång tid det skulle ta, och @_tobbe kom närmast med sina 120 minuter.

Som vanligt vill jag understryka att det här blogginlägget är en förhandstitt och inte en test eller recension. Jag kommer fördjupa mig i Photoshop CS5 och skriva en riktig test framöver. Så spring inte iväg och köp CS5 enbart baserat på vad jag skriver just nu.

Det här är enbart mitt första intryck…

Photoshop CS5 Rendera 3D-kub

Den första nya funktionen jag kastade mig över var 3D-ciselering. Om man bortser från det skitnödiga namnet var den riktigt välfungerande och kul. Du kan väldigt enkelt skapa exempelvis kuber, koner och annat, och låta en bild passas in på objektets sidor.

Uppdatering: Nu har jag börjat läsa på mer inför ett test, och lärt mig att nyheten i CS5 Photoshop Extended är att 3D-funktionen är mycket snabbare. Möjligheten att skapa 3D-objekt har funnits i tidigare versioner av Photoshop Extended… Det visste jag inte – min Photoshop CS4 är inte Extended-versionen. Det här är problemet med att testa Photoshop; det är så sinnessjukt omfattande. :-)

En annan funktion som dock har funnits tidigare, men nu förbättrats, är möjligheten att ta bort objekt från foton. Det går till så att du markerar ett objekt och sedan väljer du Redigera -> Fyllning -> Innehållsmedveten. Photoshop räknar därefter ut hur bakgrunden ser ut och ersätter objektet med detta mönster. För att det ska fungera behöver bakgrunden vara relativt abstrakt och jämn. En tegelmur är ett utmärkt exempel.

Photoshop CS5 Innehållsmedveten

En funktion jag tycker att Photoshop har saknat, är möjligheten att måla med ”riktiga” penslar. Det har tillkommit nu i CS5. Ännu är det inte i kapp Painter, men det kanske det är nästa version? Det är en bra start i alla fall.

CS5 Blandpensel, måla i Photoshop

Första intryck av Photoshop CS5

Så hur var första intrycket? Jag körde Photoshop CS5 under hela gårdagen och gjorde alla mina vanliga grafiska uppgifter i det. Det rör sig både om lågupplösta småbilder till bloggen, som högupplösta bilder till tryck, samt digitalfoton i upplösningarna 6 megapixlar.

Jag upplevde CS5 lika snabbt som CS4 – som jag anser vara en ovanligt snabb version av Photoshop. Jag kör 64-bitarsversionerna och har installerat det på min bärbara HP Pavilion dm3 – knappast någon supermaskin; Intel Duo Core på 1,3 GHz och 4 GB internminne samt Windows 7 Ultimate 64-bit.

Redan i CS4 tyckte jag att min skärm började kännas lite för liten. CS5 tar upp ännu mer av skärmytan. Å andra sidan är det numera ännu enklare att justera och spara din egen arbetsyta, med hur stora dina paletter är och var de ligger. Min skärm har upplösningen 1366×768 pixlar. Det är i ärlighetens namn för lite. Du bör har högre upplösning för att jobba med CS5 – vilket du har om du är professionell. Att köra på mindre än min är lönlöst.

Åh – förresten! En liten finess som jag lade märke till: om du har många bilder uppe och vill stänga alla, så trycker du som kanske bekant snabbkommandon Alt+Ctrl+[W] för att stänga alla fönster. Sedan får du som regel svara Nej eller Ja på frågan om du vill spara för varje respektive bild. Fram tills nu. CS5 har nämligen lagt till kryssrutan Använd för alla i dialogrutan. Äntligen! Det har jag väntat på sedan jag använde Photoshop för första gången (vilket var 1994).

Vill du veta mer om CS5 kommer jag som sagt att skriva mer om det framöver. Om du inte redan prenumererar på mitt RSS-flöde, gör det nu genom att klicka här (för er som inte vet, så är det naturligtvis helt gratis). Följ mig även på Twitter, där jag säkert postar information.

PS. På grund av att jag slarvat med installation av gd2 på webbservern, blev bilderna oklickbara till stora versioner. Detta kommer jag ordna till testet, så du får större skärmdumpar.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

SNABBARE DATOR: Sponsrade länkar

Vill du ha en snabbare dator? Ladda ner SLOW-PCfighter för en gratis skanning efter problem i datorn! Läs mitt test om hur bra det är!

Advanced SystemCare Kraftfullt program för att städa din dator kontinuerligt och automatiskt! Det fungerar faktiskt.

Kommentarer

11 kommentarer

 1. Adobeveckan, vecka 28 « Adobebloggen2010-07-19 at 13:45Reply

  […] Förhandstitt: Photoshop CS5 på svenska “Den första nya funktionen jag kastade mig över var 3D-ciselering. Om man bortser från det skitnödiga namnet var den riktigt välfungerande och kul. Du kan väldigt enkelt skapa exempelvis kuber, koner och annat, och låta en bild passas in på objektets sidor.” […]

 2. Bo2010-06-28 at 23:29Reply

  Jag vill nog tycka att CS5 är snabbare att installera än tidigare versioner, det kan vara ren inbillning dock.

  Adobeprodukter tar annars lätt hem segern över program som tar längst tid att installera. CAD-program från Autodesk är god tvåa.

 3. Updt.se2010-06-24 at 20:53Reply

  PXLEyes.com har en cheat sheet til CS5 som kanske intresserar er som precis gått över till nya Photoshop CS5. Ni hittar länk i mitt inlägg här: http://updt.se/2010/06/23/cheat-sheet-till-photoshop-cs5/

 4. Trevlig midsommar på er – vi serverar några länkar « Uppdragsmedia – kundtidningar och redaktionell kommunikation2010-06-24 at 13:55Reply

  […] Tommy K Johansson har kollat in svenska versionen av Photoshop CS5. […]

 5. Henrik Andersson2010-06-24 at 10:16Reply

  @tkj från CS4 samt när jag installerade PS cs5 and ID cs5 dom tog alla över 1timmer per program

 6. TkJ2010-06-23 at 23:05Reply

  Mattias: Nej, tekniskt sett är det inte konstigt – det går inte att göra något åt med dagens teknik. Men det tar inte bort faktumet att 97 minuter är jäkligt drygt, och det var det jag syftade på… :)

 7. Mattias2010-06-23 at 20:15Reply

  Det är väl inte så konstigt att det tar 97 minuter att installera en programsvit som på disk väger över 10gb. Dessutom från 5 DVD skivor. Under installationen skall data dekomprimeras, kopieras och en hel del annat. Det tar tid. Samma operation i CS4 (eller för att inte tala om CS3) tog betydligt längre tid. 97 minuter är bra i sammanhanget!

 8. TkJ2010-06-23 at 15:54Reply

  97 minuter är mycket för att installera program, oavsett vad referenserna är. Vad har du fått snittvärdet ifrån?

 9. Henrik Andersson2010-06-23 at 15:01Reply

  du gnällde över att det tog 97min det är ju kort tid när det gäller adobe produkter deras snitt ligger på 45-55min per program så 97min för hela paketet är kort tid

 10. GustafE2010-06-23 at 13:16Reply

  Redigera -> Fyllning -> Innehållsmedveten…
  Verkar vara något man kan dricka nu till midsommar!

  Fasligt mycket programm man får med CS5…
  GustafE

 11. Få en snabb överblick av Photoshop CS5 i Tommys korta förhandstitt | Carlbom Foto2010-06-23 at 09:26Reply

  […] såg  att Tommy har hunnit testa den svenska versionen av Photoshop CS5 och även om det bara är en kort förhandstitt och inte en recension så är det helt klart […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.