Så formaterar du extern disk med Windowsstöd i Mac OS X | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Feedburner

TkJ RSS

Mac OS

Så formaterar du extern disk med Windowsstöd i Mac OS X

Formatera en hårddisk i OS XOm du använder både Mac och PC och vill formatera en extern hårddisk, är det relativt enkelt i Windows. Du behöver bara högerklicka på enheten i Utforskaren och välja att formatera.

I Mac OS X är det lite mer omständligt men inte speciellt svårt. Du behöver bara använda ett program som heter Skivverktyg och vet vilket filsystem du ska välja. Följer du stegen i den här guiden kommer du ha en hårddisk som fungerar på bägge dina enheter.

Till att börja med ska vi ta det med filsystem. Windows använder NTFS som standard, medan Mac OS X har sitt APFS (eller det gamla HFS+ som APFS ersatte). Men om du vill kunna använda din externa hårddisk på alla datorer utan problem behöver du använda FAT32 eller exFAT.

FAT32 kan vi egentligen stryka direkt eftersom det bara fungerar på diskar med maximalt 4 GB, vilket idag bara gäller små minneskort eller USB-minnen. En extern hårddisk är betydligt större. Har du en ny extern hårddisk har den förmodligen absolut minst 500 GB, troligtvis snarare minst 1 TB (1000 GB).

Så istället för FAT32 använder du uppföljaren exFAT som hanterar större kapaciteter, samtidigt som det behåller stor del av kompatibiliteten. Det vill du göra för att kunna använda din disk på både Mac och Windows.

Formatera hårddisk för OS X och Windows

Du använder som sagt programmet Skivverktyg i OS X. Det enklaste sättet att starta detta är att trycka [Command] och [Mellanslag]. Då öppnas Spotlight-sökning, ett suveränt enkelt sätt att hitta filer och program på. Skriv ”skivverktyg” (förmodligen autokompletteras ordet så att det dyker upp när du skrivit några bokstäver). Tryck [Enter].

Formatera hårddisk Mac

Använd Skivverktyg för att formatera hårddiskar i Mac OS X.

I Skivverktyg dyker din externa hårddisk upp i vänsterspalten där alla enheter listas. Klicka på den för att markera enheten. Därefter klickar du ikonen Radera.

Nu öppnas en ruta där du kan skriva in namnet på enheten, samt välja filsystem i en rullgardinsmeny. Här väljer du sålunda exFAT och sen klickar du Radera. Enheten kommer att formateras och därmed tömmas på allt innehåll. Så har du filer du vill spara, ska du kopiera över dem någon annanstans först.

Via Skivverktyg kan du även partitionera din hårddisk om du vill ha fler än en lagringsenhet. Det är egentligen sällan aktuellt när det gäller externa hårddisk. Men vill du göra det klickar du på Partitionera.

Radera en hårddisk genom att formatera

När du formaterar en disk raderas allt innehåll.

Koppla ifrån din disk korrekt

Efter att du har raderat din disk med exFAT som filsystem kan du börja använda den i både Mac och Windows. Tänk på att välja att Mata ut externa enheter innan du drar ut sladden. Det gör du via exempelvis Finder; klicka på utmatningsikonen jämte diskens namn för att mata ut.

Om du bara rycker ut sladden så kommer OS X skälla på dig. Det är för att det alltid finns en risk att du förstör filer när du bara drar ut USB-sladden, om operativsystemet håller på att skriva till den. I Windows högerklickar du på USB-ikonen nere i statusfältet och väljer din enhet härifrån för att avmontera den.

Läs fler tips för OS X

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.