TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Integritet

Dagens barn växer upp med offentlig ”fotografisk dokumentation”

Skribent:
Publicerad: , 15:06
Respons: 1 kommentar

Eric Schmidt”För första gången har vi nu en generation som tvingas växa upp med en fotografisk, digital dokumentation av det förflutna”. Så sa Google-chefen Eric Schmidt på en bok-festival i Wales i lördags. Han kritiserar också dagens ungdomar som han tycker lägger upp alldeles för mycket personliga bilder och uttalanden på sociala medier, som de kommer att ångra som vuxna.

I egenskap av småbarnsförälder som förpestar alla på Facebook, Instagram och Twitter med en massa bilder på mina barn, tycker jag att det här var väldigt tänkvärt. Vad kommer mina barn att tycka om att det finns hundratals bilder på deras uppväxt på Internet? Kommer det att vara helt okej i deras generation, eller förklarar de krig när de blivit tillräckligt gamla för att förstå?

Jag är knappast ensam om att posta en massa bilder på barn. Innan jag själv blev pappa störde jag mig förskräckligt mycket på andra som gjorde det, och svor att jag aldrig skulle göra så om jag fick barn. Men det sket sig fullständigt. När man får barn förändras man och man är så stolt över sina barn, som man tycker är de mest söta, intelligenta och roliga barnen i hela mänsklighetens historia. Och stoltheten gör att man vill tala om detta för alla, vilket resulterar i en massa bilder, citat och annat på sociala medier.

Visserligen försöker jag filtrera en del, eftersom jag vet att man ska utgå att allt som publiceras på Internet är för evigt, men när man tänker på vad man har lagt upp inser man att filtret är föga effektivt. Bägge sönernas uppväxt finns noggrant dokumenterat på sociala nätverk.

Han [Eric Schmidt] pekar på till exempel föräldrar som postar ultraljudsbilder av sina barn innan de ens är födda eller namngivna som ett exempel på att vissa människors utbyte av personlig information på nätet hade gått för långt. [Källa: DN]

När våra – vi som är födda på 70-80-talet – barn kommer upp i tonåren, lär det finnas hundratals, kanske tusentals, fotografier på dem på nätet. De har inte haft mycket till privatliv. Kanske är vi skyldiga att fundera över hur detta kan påverka barnens framtida vuxna liv?

Småbarnsliv på InstagramSom de flesta andra tänker jag nu att det här inte är så viktigt just för mig och mina sönder, eftersom just mina barn är söta, intelligenta och roliga på riktigt, till skillnad mot alla andra fula, korkade och tråkiga barn (småbarnsföräldersretorik). Men Schmidt lyfter fram en klart tänkvärd poäng.

Schmidt varnar också för att ungdomar idag själva lägger upp alldeles för mycket, som kan skada dem i framtiden när de till exempel söker jobb, blir föremål för undersökande journalistik i samband med politisk karriär, eller ska träffa svärföräldrarna för första gången. Då är fyllebilderna på Instagram, eller de interna skämten som egentligen var avsedda för de närmsta vännerna men ändå publicerades offentligt på Twitter, ett potentiellt problem.

Å andra sidan vet vi inte om det faktiskt blir ett problem. Det kan vara så att det bara är vi äldre som tycker att det är jobbigt, men att det om några år, när ungdomarna är vuxna, tillhör vanligheten att man har ett bagage av pinsamma bilder på nätet. Man kanske inte alls tycker att det är pinsamma bilder, utan att det bara är bevis för att man hade roligt när man var i tonåren, och att detta inte alls är ett problem.

Det vore väldigt intressant att läsa hur du tycker! Om du tillhör den yngre generationen, hur ser du på att till exempel posta bilder från blöta fester – är det dumt eller spelar det inen roll? Och hur tänker du som förälder angående att lägga upp bilder på dina barn, eller hur du ser på att dina barn själva lägger upp bilder?

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

En kommentar

  1. Tobias2013-05-28 at 22:21Reply

    Jag och min fru har valt att inte lägga upp några bilder offentligt på våra barn. Vi känner att det ska vara upp till dem vad de vill visa och inte, så när de blir äldre får vi prata om det.

    Om man har lagt ut många bilder på sitt barn under uppväxten så tror jag det blir svårare att övertyga dem att inte lägga ut biler på sig själv. ”Men pappa, du har ju lagt ut jättemycket bilder på mig till dina kompisar, då får jag dela bilder till mina kompisar”

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.