TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Politik

Regeringen lyssnade på bloggarna, ändrar i FRA-lagen

Skribent:
Publicerad: , 15:21
Respons: 11 kommentarer

Ja, jag tycker att vi har bloggarna att tacka för att FRA-lagen inte röstades igenom i det tysta. Det är jag ensam om. En rapport från Twingly pratar om ”bloggbävning”. Svenska Dagbladet skrev om det i juni. Bloggarnas kritik ledde till att ”gammelmedia” till slut snappade upp det, och därefter har debatten rasat. Att riksdagen röstade igenom lagförslaget tystade knappast kritiken

Reinfeldt och FRA-lagenIgår enades alliansen om att göra förändringar i signalspaningslagen som ”förstärker det personliga integritetsskyddet med tydligare reglering och förbättrade kontrollmöjligheter av signalspaningen”. Läs själv pressmeddelandet från regeringen, där du även hittar listan över ändringar.

Eftersom jag inte hann plöja igenom nyheterna igårkväll ligger jag en del efter när jag på Svenska Dagbladet läser om Nya regler för FRA. Den första bloggen jag besöker för att få mer information är så klart Opassande, där Emma under hela debatten hållt stenhård koll på nyhetsflödet.

IDG tar upp det i en artikel med citatrubriken ”Utan bloggarna hade FRA-frågan dött ut”. I artikeln hittar du en lista över de ändringar som ska göras. Lagen kommer föga förvånande vara kvar, men man har trots allt gjort en del positiva ändringar. Signalspaning får exempelvis inte göras om både mottagare och avsändare sitter i Sverige. Dessutom ska en domstol bestämma när FRA får spana.

Aftonbladet deklarerar att det är kritikernas seger, och skriver att ”regeringen gjorde allt för att rädda ansiktet”.  Även Dagens Nyheters analytiker kallar det för ”Pinsam reträtt för Reinfeldt” och i en artikel pratar de om helomvändning av regeringen. I Aftonbladet säger Bodström att sossarna kommer att riva upp lagförslaget om de kommer till makten.

Tja… Jag vet inte riktigt vad jag ska säga än. Vad tycker du?

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

11 kommentarer

 1. marie ch2008-09-28 at 20:41Reply

  hej
  http://www.metrobloggen .se/futura
  mvh mch

 2. Nikke Lindqvist2008-09-27 at 16:45Reply

  Visst är det en liten delseger att de över huvud taget har lyssnat på kritiken och gjort ändringar – men medialt är det en jätteförlust för motståndet. Nästan alla tidningar får det att framstå som om regeringen har lyssnat (inte avlyssnat) på bloggarna och ändrat lagen i grunden.

  Det har den inte. Istället inrättas en ny myndighet, en domstol, som är ett filter mot den civila myndigheten FRA. Denna myndighet avgör vad FRA ska få lyssna på och vad beställare (inklusive regeringen) ska få tillgång till för material.

  Man presenterade regler som alla faller tillbaka på det faktum att all trafikdata fortfarande samlas in och lagras. Man presenterade det obegripligt nyspråkliga ordet ”trafikstråk” som ingen människa har hört tidigare.

  Kvar blir lagringen och avlyssningen. Jag förstår inte hur detta kan vara en seger för FRA-motståndet. Det är bara en dimridå för att tysta den mediala kritiken, som framför allt har gått ut på att regeringen inte har lyssnat på kritikerna.

 3. Rick Falkvinge (pp) » Analys: Camilla Lindberg verkar blivit grundlurad2008-09-27 at 11:59Reply

  […] reklambyrå i Göteborg | Ann-Sofie Wågström´s Weblog | Christian Engström (pp) | Mad World | Tommy K Johansson igen | Anders Wallner | Mathias Sundin | Fradga | Under den svarta natthimlen | Samtidigt i Uppsala […]

 4. Manou2008-09-27 at 02:26Reply

  Nu låter den vettig! Bra att Regeringen lyssnade. Det borde dem ha gjort redan från början. Det här är bevis på att när man protesterar hård ändrar de sig.

 5. Galna kocken2008-09-26 at 18:05Reply

  Tja, man får väl hoppas att det blir en ”riktig” domstol och inte bara en förlängning av något annat som ska ge ”legitimitet” och bevilja det mesta. Sedan ska det också behövas något fristående som granskar och kan kritisera felaktigt beteende, och kunna ge kännbara påföljder. Annars blir det hela ganska tandlöst.

  Det vore inte dumt om folket också fick säga sitt om ett sådant också, men när inte ens alla riksdagspartier är tillfrågade att ta beslut i en sådan historisk lagstiftning finna det anledning till oro. Speciellt när det framställs som en seger för Alliansen?
  Vad tog folket vägen? Är folket endast till för Alliansens behov?

  Sedan är det intressant att se hur ”tolkningen” av en eventuell ny FRA-lagstiftning kommer att ske i praktiken?

  Det är inte alltid tolkning och tillämpning sker i enlighet med lagstiftarens/lagstiftarnas syfte.

 6. floodis2008-09-26 at 17:40Reply

  Regeringen lyssnade inte på bloggarna. Bloggarna har aldrig sagt att de accepterar FRA-lagen så länge en domstol är invoverad. Regeringen lyssnade på de minsta antal riksdagsledamöter de behövde för att få igenom lagen så oförändrad som möjligt.

  Det enda som har hänt nu är att man skjutit över det avlyssnade materialet till en domstol. Och jag kan tänka mig att det är värre än att lägga det hos FRA. Domstolar är inte tekniker, de kan inget om (modern) teknik, hur man bör förhålla sig till det osv. Nu är det dessutom inte en myndighet som ska klara av att hålla alla regler och lagar, nu är det två stycken som ska det.

  Bloggarna är fortfarande kritiska, alla andra kritiker är fortfarande kritiska. De enda som inte är kritiska är de borgliga ledamöterna som så sent som 16 sept var kritiska.

 7. Christian Rudolf2008-09-26 at 16:47Reply

  De tar inte upp hur man skall skydda det grundlagsfästa källskyddet. Det är fortfarande ett stort problem. De skriver inte att de Inte skall massavlyssna svenskar.

  Jag tycker inte att det är pinsamt av Rheinfeld. Han har ju delvis ändrat sig. Det är ju det man vill. Man kan ju inte gärna trampa på människor som ändrar sig, det cementerar ju bara positionerna ännu mer!

 8. Mike2008-09-26 at 15:46Reply

  Mmm vi behöver ett totalt systemskifte som fördelar makten till folket och gör politikerna överflödiga genom att lämna över statskickets uppgifter till folket genom deklaration.

  Politiker är överflödiga ,, det är hos folket makten bör fördelat ligga,, inte hos ett gäng stofiler som gör vad som behagar efter deras egna behov , begäran, intressen osv osv osv.

  systemet är ju Helt Jäv-a fuc–ng korrumperat från dess rot och befolkninge så djupt slummrade i indoktrinering att dom inte ens känenr igen frihet ,, men som tur är tillät tekniken den slummrande massan att vakna.

  (Efterlyser Direkt Demokrati)
  Det bästa med direkt demokrati förrutom att det tillåter folket själva bestämma är att folket kan alltid ändra på det som visar sig inte fungera så väl.

  Och därigenom = Framgång

 9. Mike2008-09-26 at 15:42Reply

  Även denna var lite insiktsfull.

  http://www.youtube.com/watch?v=UY-ZrwFwLQg

 10. Kent Vilhelmsson2008-09-26 at 15:40Reply

  Jag hoppas att de inkompetenta mupparna i det som idag är Sveriges regering inte får sitta kvar vid makten efter 2010.

 11. Mike2008-09-26 at 15:38Reply

  Hahaha detta är så så himmla skönt.

  http://www.youtube.com/watch?v=L7U22m9xLrQ

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.