TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Läsarfrågor

Fråga till läsarna: Vilken Mac-backup ska Johan skaffa?

Skribent:
Publicerad: , 15:32
Respons: 11 kommentarer

Backup Mac och iPhoneDet kom en fråga från en läsare som jag inte anser mig kunna svara vettigt, eftersom mina Mac-kunskaper är begränsade. Jag tycker dock det var en bra fråga och det är säkert många av er som ställt samma fråga – eller som har ett förslag på en lösning.

Läsaren Johan har två Macar och likamånga iPhones i hushållet. Nu vill han skaffa en backup-lösning för att främst ta säkerhetskopia på alla digitalfoton. Helst vill han ha en central enhet som går att komma åt från alla enheter. Har du något bra svar?

Jag stångas med funderingar på en backuplösning i hemmet, framförallt för våra bilder! Idag har vi en Macbook, en Macbook Pro plus två iPhone i hemmet.

Jag vill ha en lösning som är trådlös som gör att jag kan lagra mina bilder centralt och som jag kan komma åt med alla min enheter! Vad jag inte kan komma fram till är om jag ska köpa någon slags nätverksdisk eller om jag ska köpa en molntjänst!?

Funderar på en Time Capsule iom att vi kör mac i övrigt men jag har en Airport Express pga att jag vill kunna spela musik strådlös musik. Kan man få Time Capsule och Airport Express att lira ihop så att det fungera?

Ni som kör med Apple-lösningar fullt ut, vad rekommenderar ni för lösning till Johan? Finns det något som fixar allt?

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

11 kommentarer

 1. Johan2011-11-14 at 20:24Reply

  Har man en hyfsat bra uppkoppling fungerar molnlagring riktigt bra tycker jag. För mig går det bra med 3G, som jag har kört som enda uppkoppling i flera år.

  Dels kan man göra som jag och helt enkelt använda Dropbox för allt, om man inte har alltför mycket tunga filer. Finder-fönstret öppnar Dropbox som default och i Dock har jag en genväg till Dropbox, så i praktiken har jag hela ”filsystemet” i Dropbox vid var tillfälle. Det kan förvisso bli lite dyrt om man har väldigt många filer, men förmodligen mycket mindre än att köpa hårdvara, men å andra sidan kommer man åt dem från de flesta ställen och enheter.

  Annars finns ju Backblaze (tror jag det heter) som fungerar ungefär som mitt eget upplägg fast ändå smidigare. BB tar bara kopior på filer, men inte sådant som man kan ladda ner igen (temporära filer, OS, appar) och allt sköts automatiskt. Det har jag dock inte provat men jag lutar åt att göra det. Har bara hört bra saker om det.

  Framtiden finns i molnet :-)

 2. Göran Fröjdh2011-11-08 at 17:21Reply

  Jag har kört med Time Capsule under ett antal år, men tröttnat på de evighetslånga och stora backuperna – av någon anledning envisas Time Machine att ta flera GB stora backuper flera gånger dagligen, vilket dels är onödigt och dels innebär onödigt mycket dataskyfflande.

  Ett betydligt smidigare alternativ är CrashPlan, som har klienter till Mac OSX. Det går att ställa in backup mot en egen extern hårddisk, mot vänners datorer eller mot CrashPlan Central – allt utom det senaste är gratis. Jag har kopplat en 2 GB Western Digital USB-hårddisk till min Airport Express, och mot denna backar jag upp samtliga fyra Macar i hushållet. Dessutom betalar jag ett par hundra för att lagra mot CrashPlan Central, vilket är överkomligt med tanke på att jag utnyttjar nästan 100 GB.

 3. Gunnar2011-11-08 at 15:00Reply

  Köp en QNAP nas och ställ i nätverket, slå på timemachine i den och kör. Funkar kalas :)

 4. oneman2011-11-08 at 11:32Reply

  Time Capsule är en router med inbyggd hårddisk avsedd för backup med den inbyggda mjukvaran Time Machine i systemet som gör automatisk backup varje timma. Det finns ett grafiskt gränssnitt som gör att du kan bläddra dig fram i en tidslinje för att hitta filen som du av misstag raderat och återställa den. Om du kraschat hela hårddisken kan du återställa den mha av en systemdisk.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Time_Machine_(Mac_OS)
  Man kan diskutera om det är den mest tekniskt avancerade eller bästa sättet att göra backup, men jag tycker att erfarenheter visar att för de flesta är backup som fungerar utan att du behöver göra eller tänka på den det som fungerar bäst.
  Jag har två gånger återställt min frus jobbdator som saknar vettig backup på jobbet, men som backupas automatiskt varje gång hon öppnar datorn hemma. Och det bara funkar!

 5. Anders2011-11-08 at 08:15Reply

  Time machine på en Airport extreme och en Airport express för musik i ex köket. Trådlös backup och musik som bara funkar! Kan man sen komplettera med en Apple TV2 till TVn, så har man alla bilder osv på stora skärmen. Jag har testat Dolly Drives moln backup för Mac, men det fungerade inte så bra som jag ville. Trots 100/100 lina hade bara 75 gb laddats upp efter en månad.

  Investerade i en extra HD som jag också tar backup på med super duper. SD gör en klon, eller exakt kopia av hårdisken som jag sen förvarar hos svärföräldrarna. Denna hd uppdaterar jag ca t ggr i månaden.

 6. Peter2011-11-07 at 23:17Reply

  Jag hade kört på samma bana som Esse.
  Eftersom iCloud synkar bilderna mellan iOS och macarna så får man naturlig bild backup via time machine när de väl hamnar i iPhoto.
  De bilder som ligger i bildströmmen i iPhoto synkas till alla enheter via iCloud.

 7. Johan2011-11-07 at 20:41Reply

  @Stefan hur belastas den lokala disken av dropbox?

 8. Stefan Nilsson2011-11-07 at 19:24Reply

  Personligen är jag väldigt förtjust i Dropbox. Vet dock inte om det går att synka bilderna från din iPhone med det.

 9. Johan2011-11-07 at 18:50Reply

  Hej! Time machine och Time capsule är samma sak eller?

 10. Myrkrig2011-11-07 at 18:25Reply

  Är inte helt hundra på det här, men jag tror att Esse menar att Johan ska köpa en Time Capsule (precis som Johan gissade) och på sina macar använda programmet Time Machine för säkerhetskopieringen.

  Jag vet inte om det finns någon bättre lösning.

 11. Esse2011-11-07 at 15:36Reply

  Hej!

  Johan skall använda en Time Machine för backupen. Och sedan ansluter han en AirPort Express till denna för den trådlösa musiken.

  Det fungerar precis så bra som vill att det skall göra.

  Det enda han inte täcker här är backupen för fotorna på iOS-enheterna men det tar iCloud.com hand om.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.