Free Screencast, gratisprogram spelar in video av din skärm | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Feedburner

TkJ RSS

Videoredigering

Free Screencast, gratisprogram spelar in video av din skärm

Spela in video av skärmen med gratisprogramOm du vill göra videofilmer för utbildning, YouTube eller något annat, där du spelar in vad som händer på din datorskärm, behöver du ett program som löser det. Free Screencast är just ett sådant och det är riktigt bra för att vara ett gratisprogram. Du kan även använda programmet för att spela in video från din webbkamera.

Free Screencast är inte speciellt svårt att använda och du kommer snabbt igång. Det innehåller rätt många funktioner där du kan ställa in vilket filformat som videofilmerna ska sparas i, och du kan justera vilken typ av komprimering som ska användas. När du är klar sparas en videofil som du öppnar upp i ditt videoredigeringsprogram för att fixa till det.

Free Screencast låter dig välja mellan att spela in skärmen eller från din webbkamera. Om din webbkamera inte är direktansluten till datorn utan ligger på nätverket, kan du ansluta till den där genom att ange kamerans IP-nummer. Detta gör du under fliken Video Source.

Programmet kan även spela in ljud, och även här kan du välja vilken enhet du vill använda. De flesta webbkameror och bärbara datorer har inbyggd mikrofon, men vill du få bättre kvalitet på ljudet kan du använda en annan mikrofon.

Under fliken Recordning startar du inspelningen. Du kan trycka på [F9] eller klicka Record, för att påbörja en inspelning av exempelvis vad som händer på din skärm, om du vill visa hur man arbetar i ett program, och när du är klar klickar du Stop eller trycker [F10]. Dessa snabbkommandon kan ändras under Options.

Gratis program för att spela in skärmen
image-23060

Vill du skapa videos som visar vad som händer på din skärm, kan du prova gratisprogrammet Free Screencast.

Välj rätt inställningar

Det jag märkte när jag testade programmet var att standardinställningen för Video Compressor under Recording inte fungerade med standardinställningen. I rullgardinsmenyn finns ett antal olika alternativt. Jag valde Microsoft Mpeg-2 Video Encoder, och då fungerade det, men du kan prova dig fram.

Utöver detta finns inställningar som låter dig lägga på så kallade Overlays. Det är bilder eller text som automatiskt läggs på ovanför videon. Tyvärr går det inte att lägga in en video från webbkameran när du spelar in skärmen. Vill du ha en sådan liten ruta behöver du lägga på det i ditt videoredigeringsprogram.

Ett enkelt redigeringsprogram som dessutom är gratis är Microsoft Live Movie Maker. Det har inte jättemånga funktioner men det duger gott för att klippa bort onödig video, lägga in texter och effekter, och sedan spara ner filen för att publicera på YouTube eller någon annan tjänst.

Programinformation

Free Screencast

 • Hemsida: Free Screencast
 • Utvecklare: FreeScreencast
 • Pris: Gratis
 • Plattform: Windows
 • Kategori: Videoredigering
 • Testat av:
 • Antal nedladdningar: 668

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

PHOTOSHOP: Sponsrade länkar

Photoshop Elements är det bästa alternativet för hemanvändare som vill redigera och organisera dina digitalfoton! Lätt gränssnitt, enkelt att komma igång och mängder av de bästa funktionerna.

Premiere Elements Klipp ihop dina egna videos och filmer med hemversionen av Premiere! Gör om dina videoklipp till snygga filer för YouTube eller att bränna på DVD.

 • Besserwitz

  Jag fick en Avastvarning när jag ändligen lyckats ta mig igenom snårskogen av knappar jag drabbades av när jag skulle installera programmet. Så det får vara för den här gången. Jag kör vidare med gratis ActivePresenter som innehåller alldeles för många funktioner för mig.

 • rejected08

  Tack för tipset :-)

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.