TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Netbooks

FreeNAS: Gör om din dammiga netbook till avancerad NAS

Skribent:
Publicerad: , 13:16
Respons: Skriv en kommentar!

FreeNASOm du har en gammal netbook (minidator) som står och dammar i en garderob, är du långt ifrån ensam. När dessa små, billiga och enkla bärbara datorer gjorde succé för ett par år sedan var det många som köpte en sådan. Men dess dåliga prestanda gjorde att användarna tappade intresset.

Istället för att din netbook ligger och skräpar finns det rätt många saker du kan återanvända den till. Du kan till exempel börja leka med Linux på den. Eller så kan du använda gratissystemet FreeNAS för att göra om den till en avancerad lagringsenhet i nätverket.

Personligen gillade jag minidatorerna. Som namnet netbook antyder, var dess syfte att man skulle använda dem för att surfa, skicka e-post och göra enklare uppgifter. Datorerna kostade ofta under 3000 kronor, och för det priset fick du en liten och nätt bärbar dator. Jag har en Asus EeePC 901 Go med 8,9-tumsskärm, 1 GB internminne, 16 GB SSD, och inbyggt 3G-modem.

Många konsumenter insåg dock tyvärr inte att prestandan i de här datorerna inte är bra. Med tanke på prisnivån kan man inte begära så mycket, så när användare började installera spel och Photoshop, eller kolla på hårdkomprimerade filmer, gick det inget vidare. Och då hamnade de i garderoben.

FreeNAS gör din netbook till en avancerad NAS

Trots den klart begränsad prestandan är en netbook inte helt oanvändbar. Det finns en hel del saker du kan använda din netbook till, istället för att den bara samlar damm. Att det är klen prestanda (nåja – jag hade faktiskt inga problem att installera Windows 7 på min netbook) är till exempel inget problem om du är nyfiken på Linux. Vill du prova Ubuntu, kan du utan problem installera det.

FreeNAS är en komplett mjukvarulösning för att skapa en avancerad NASNetwork Attached Storage, en nätverksansluten enhet för bland annat lagring av filer. När du köper en färdig NAS, brukar de se ut som en extern hårddisk som du kopplar till ditt nätverk. I praktiken innehåller de dock en komplett liten dator, med operativsystem och programvara, för att hantera alla de funktioner som en modern NAS ska klara av.

FreeNAS, nätverkslagring

Med hjälp av FreeNAS kan du således göra om din netbook till en NAS. Om du har en netbook med begränsat lagringsutrymme – som min Asus med 16 GB – kan du ansluta en vanlig extern hårddisk till datorn för att få mer. Fördelen med att använda din netbook istället för att koppla den externa disken direkt till din dator, är att en NAS erbjuder så mycket mer än bara en lagringsenhet som du når från alla enheter i nätverket.

FreeNAS är ett komplett operativsystem baserat på Linux, samt en programvara för massor av funktioner. Systemet är gratis och du hämtar hem det från projektets hemsida. Du kan välja att ladda ner installationspaketet för att köra från ett USB-minne, vilket är en smidig lösning för att göra installationen på din dator.

På nedladdningssidan finns även manualer i form av PDF-filer, som hjälper dig med installationen. Jag ska inte gå igenom installationen i den här bloggposten, utan återkommer framöver med en förklaring till det. Det är dock inte speciellt svårt.

Funktioner i FreeNAS

FreeNAS innehåller som sagt massor av funktioner. Du kan till exempel skapa en mängd olika typer av lösningar för säkerhetskopiering av dina datorer på nätverket. Har du affärshemligheter kan du välja att kryptera informationen.

Det största användningsområdet för en NAS är fildelning, det vill säga att du kan lagra filer på enheten och komma åt dessa från alla andra enheter och datorer på nätverket (givetvis finns det gott om säkerhet för att bestämma vem som ska komma åt vad). FreeNAS har en mängd olika tekniska lösningar för att låta dig arbeta med dina filer oavsett vilket operativsystem du kör på dina datorer.

FreeNAS, nätverkslagring

Hanteringen av din NAS gör du via ett webbgränssnitt. Utvecklarna har enligt dem själva arbetat hårt för att få med alla inställningar i webbgränssnittet. Men för avancerade användare som vill ha fullständig kontroll, finns det också stöd för anslutning via SSH (det vill säga kommandoprompt).

En av de stora styrkorna med FreeNAS är möjligheten att använda plugins. Det finns en hel del plugins du kan installera för att ge ditt system fler funktioner. Ett populärt tillägg är för hantering av nerladdningar av torrent-filer.

Som jag skrev ovan är den här bloggposten bara avsett som ett tips om FreeNAS. Jag hade tänkt att återkomma i ämnet framöver, när jag själv har testat mer. Tills vidare kan du lära dig mer om systemet genom att läsa deras wiki FreeNAS Documentation Project. Det finns en svensk översättning till FreeNAS, om du hellre vill ha det.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.