TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

 1. Should I Remove It?
  Windows
 2. Copy All Urls
  Google Chrome
 3. Film&TV
  Windows 10
 4. HxD
  Windows
 5. Ultimate Windows Tweaker 4
  Windows 10
 6. AdwCleaner
  Windows
 7. Avast! Free Antivirus
  Windows
 8. Videostream for Chromecast
  Google Chrome, iOS, Android
 9. Advanced Custom Fields
  WordPress

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Spela in musik

GarageBand hyllas för 15 år av både proffs och amatörer

Skribent:
Publicerad: , 23:05
Respons: Skriv en kommentar!

Skapa musik med gratisprogrammet GarageBandGarageBand är ett av mina favoritprogram när det handlar om sådant jag bara använder för mitt rena nöjes skull. Jag är definitivt ingen musiker och jag är inte duktig på några instrument. Men det är kanske därför som GarageBand passar mig så bra.

Många proffsmusiker fnyser åt Apples gratis musikredigeringsprogram, och hävdar att man ska använda Logic Pro X, Propellerhead Reason eller Cubase. GarageBand är mer av en leksak istället för ett ”riktigt” program för att skapa musik. Å andra finns det många andra som säger tvärtom.

I år fyller GarageBand 15 år. Den första versionen visades upp av Apple under en konferens 2004, och sedan dess har det hänt rätt mycket. Programmet är gratis för Mac-användare att ladda ner och använda, och det innehåller en hel del smarta guider för att automatisera delar av skapandet.

Och jag antar att det är de här guiderna, såsom möjligheten att superenkelt lägga på ett trumspår på en låt, som gör att proffsen inte vill jämföra det med program som Apples Logic Pro X. Men du behöver så klart inte använda de här guiderna om du inte vill.

GarageBand intro
image-26959

Det är lätt att komma igång med GarageBand – det kräver inte mycket grundkunskaper.

Förutom att programmet finns för OS X, att köra på din Mac, kan du sedan flera år tillbaka även köra GarageBand som en applikation på iPad och iPhone. Det ger dig inte lika stora möjligheter, men det är onekligen väldigt roande att leka med.

Spelar du in musik? GarageBand är ett program som passar såväl proffs som amatörer, så länge du är intresserad av ett lättanvänt program som dessutom är helt gratis… Tipsa gärna dina vänner om GarageBand – som nu fyller 15 år!

 

Loopar, instrument eller MIDI-keyboard

GarageBand installeras tillsammans med en hög instrument och loopar, och det finns mängder att ladda ner. Stora dela är gratis och det är bara att klicka igång nedladdningar för att till exempel hämta hem fler instrument att spela med.

Du kan göra musik med hjälp av loopar (Hip-hop och Elektronisk kallas det när du skapar ett nytt projekt). Därutöver kan du välja att koppla instrument till din dator (eller platta/smartphone), eller bara spela in ljud från mikrofon – vilket kan användas om du vill spela in sång eller en poddradio med GarageBand.

iRig-adapter för gitarr
image-26960

Med en iRig-adapter kan du ansluta din gitarr till datorn och exempelvis använda virtuella effektpedaler i GarageBand.

Hårdvarutillverkaren iRig har en hel del prylar. Jag har en gammal iRig-adapter för att ansluta en elgitarr, bas eller akustisk gitarr med mikrofon. Det är bara att plugga in den och börja spela. I GarageBand kan du sedan aktivera olika varianter av virtuella effektpedaler för att få till ett tufft ljud.

MIDI-keyboard via USB

Vill du däremot inte spela på en massa olika instrument, kan du ansluta ett klaviatur (keyboard). Det finns gott om sådana alternativ, som kan kopplas till datorn via USB. Jag har ett normalstort och sedan har jag ett portabelt keyboard från IK Multimedia med 25 tangenter (iRig Keys 25).

Det går att använda ett klaviatur på skärmen, som du även kan spela på med de vanliga knapparna på tangentbordet. Men det är inte speciellt användarvänligt, så jag kan varmt rekommendera ett USB-klaviatur. Du får ett bra sådant för runt en tusenlapp. Kolla runt på webben eller besök närmsta musikaffär.

GarageBand MIDI-keyboard via USB
image-26961

IK Multimedia har ett smidigt och portabelt litet klaviatur som enkelt går ner i datorväskan.

Du kan spela vilka instrument du vill med ett MIDI-klaviatur. Oavsett om du vill spela gitarr, piano eller varför inte trummor..? Välj bara vilket ljud, alltså instrument, du vill spela in och kör på.

Även proffs gillar GarageBand

I samband med att GarageBand fyller 15 år har tidningen Rolling Stones publicerat en artikel där de berättar om vad programmet har inneburit för såväl amatörer som proffs.

GarageBand för att skapa musik roligt och enkelt
image-26962

Mina söner på 7 och 10 år älskar att leka med GarageBand och ett MIDI-keyboard.

Att sätta dig in i Logic Pro X eller Propellerhead Reason kräver en hel del arbete. Det är inga program du lär dig under en eftermiddag. Därtill kostar de en bra slant. Logic Pro X går på 2095 kronor och Reason ligger på runt 3700 kronor.

GarageBand kostar däremot ingenting, utan du laddar ner del gratis från App Store. Dessutom är det rätt enkelt att komma igång med. Har du använt något annat program för att skapa musik, kommer du snabbt igång.

Och för att lära dig lite mer avancerade tips kan du ta en titt på YouTube för skolor. Hos GarageBand Guide hittar du massor av skolor och tips. Moderskeppet, som är mest kända för sina kurser i Photoshop och digitalfoto, har en skola för GarageBand på svenska.

Använder du GarageBand – vad tycker du själv om programmet?

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Apple iPhone!: Sponsrade länkar

Tillbehör för iPhone 8 Här hittar du massor av tillbehör; headset, skal och så vidare…

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.