TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

iOS

GarageBand för iPad är galet kul att leka med!

Skribent:
Publicerad: , 20:18
Uppdaterad: 2012-05-17, 10:19
Respons: 6 kommentarer

GarageBand för iPadI samband med presentationen av iPad 2 passade Apple även på att lansera sitt musikprogram GarageBand för iPad. Jag har de senaste dagarna spenderat alldeles för mycket tid framför applikationen, som låter dig skapa musik enbart med hjälp av din iPad.

GarageBand för iPad kostar ynka 38 kronor att köpa från iTunes App Store, så om du har minsta lilla intresse för att leka med musik och ljud, ska du slå till direkt.

Som en ren hobby, när jag har några minuter fritid, använder jag GarageBand på min MacBook Pro. Därför kunde jag redan grunderna när jag köpte iPad-applikationen. Men även om du är helt ny på det här, är det inte speciellt svårt att förstå.

Det är faktiskt väldigt enkelt att skapa din egen musik – och det utan att vara begränsad till färdiga loopar och trista samplingar, vilket många andra musikverktyg för amatörer är. Med det sagt är GarageBand för iPad främst till för att leka, inte för att skapa professionell musik (även om det alltså går).

GarageBand för iPad

Spela instrument på iPaden

Det finns fyra digitala instrument; trummor, gitarr, bas och keyboard. Därutöver kan du så klart spela in sång. Varje instrument har en rad olika varianter och möjligheter för inställningar. Att spela gitarr på iPaden är kanske inte superenkelt, men det finns flera hjälpredskap. Keyboard är smidigare. Tangenterna är till och med slagkänsliga.

Spela piano i GarageBand iPad

För att spela in exempelvis ett riff eller en loop, starta ett instrument, gör dina inställningar och klicka igång inspelningsknappen. Därefter är det bara att spela.

GarageBand Trummor

En bra grej är att du kan spela in flera gånger över varandra. Det betyder att när du vill göra ett trumkomp, kan du först spela in bas- och virveltrumman, och därefter trycker du bara inspelning igen och lägger på cymbaler och så vidare. GarageBand fixar automatiskt till dina inspelningar för att hålla rätt takt.

Keyboard med samplingar

Det finns en väldigt lättanvänd funktion där du spelar in en sampling med mikrofonen, som du sedan kan använda som ljud till ett keyboard. Du kan alltså väldigt enkelt skapa dina egna ljudeffekter. Ljuden kan du sedan trixa lite med, och sen är det bara att sätta igång och spela på ett keyboard.

Sampla ljud i GarageBand för iPad

Smarta instrument underlättar

GarageBand har något som kallas för smarta instrument; Smart Guitar, Smart Bass, Smart Drums och Smart Keyboard. Med dessa kan du skapa slingor utan att behöva kunna spela själv.

GarageBand Smart Guitar

Smarta instrument erbjuder en rad ackord som du kan variera med olika spelsätt. Du behöver bara trycka lite här och där för att det ska låta professionellt.

Smart Drums är ett klurigt sätt att låta dig skapa trumloopar. Du drar de olika trummorna till ett rutmönster där varje plats väger olika i parametrarna ljudnivå (vertikalt) och komplexitet (horisontalt).

GarageBand Smart Drums

Beroende på var du har placerat trummorna kommer GarageBand att generera en trumloop. Du kan till och med slumpa fram en loop genom att trycka på tärningen.

Kopplad elgitarr till din iPad

GarageBand har en digital förstärkare som heter Guitar Amp. Genom att koppla en elgitarr till din iPad med exempelvis AmpliTube iRig, kan du med Guitar Amp använda dig av olika digitala versioner av förstärkare och effektpedaler.

Koppla elgitarr till GarageBand för iPad

Jag har inte testat denna funktion, men jag funderar allvarligt på att skaffa iRig bara för att se hur bra det fungerar. Det vore rätt coolt att kunna använda min iPad och iPhone som gitarrförstärkare.

Spela in och redigera låtar

Dina inspelningar arrangerar du till musik genom att klippa, klistra, loopa och arbeta med flera spår. För en ovan användare ser det kanske en smula komplicerat ut vid en första anblick, men du kommer snabbt in i det. Tryck på ikonen med ett frågetecken för att få upp hjälptexter.

Redigera musik i GarageBand

Som jag skrev i rubriken är GarageBand galet kul att leka med. Det går att skapa professionell musik, fast jag skulle nog rekommendera att du använder GarageBand på en Mac istället (eller något ännu mer professionellt verktyg). Däremot fungerar iPad-versionen ypperligt till att leka fram idéer.

GarageBand för iPad är främst en vansinnigt roligt applikation. Det är lätt att fastna i den i flera timmar. Den enda anledningen till att jag skrev den här bloggposten var att jag kunde motivera att leka med appen på arbetstid…

Slutligen vill jag rekommendera en videorecension som musikern Jezper Söderlund har satt samman:

Du köper GarageBand för iPad på iTunes App Store.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Apple iPhone!: Sponsrade länkar

Tillbehör för iPhone 8 Här hittar du massor av tillbehör; headset, skal och så vidare…

Kommentarer

6 kommentarer

 1. wordord2011-03-17 at 22:09Reply

  ”Vill du ha en bärbar dator, köp en bärbar dator. Vill du inte ha en iPad, köp inte en iPad. Enkelt.”

  Exakt. Det är därför jag inte köper någon iPad, det är inget att diskutera. Det jag tycker är betydligt mera intressant är frågan om vem som har rätt att bestämma vad man ska kunna göra med en tablett och vad man inte ska kunna göra – *och på vilka grunder*. Att Steve Jobs tycker mera om musik än om skrivande tycker jag inte att räcker som motivering.

 2. macopat2011-03-17 at 20:13Reply

  Vill du ha en bärbar dator, köp en bärbar dator. Vill du inte ha en iPad, köp inte en iPad. Enkelt.

 3. wordord2011-03-17 at 02:34Reply

  Fascinerande att Apple tycker att det ska gå att göra så processorkrävande saker som att redigera video och komponera musik på en iPad – men det går inte att ha två enkla, korta texter à några kB styck öppna samtidigt på skärmen…

 4. Martin2011-03-16 at 21:16Reply

  Jag blev överraskad när jag upptäckte att Garageband funkar på iPad 1, då all info som har kommit tidigare har fått det att låta som att det skulle vara exklusivt för iPad 2 – vilket det med andra ord inte är. Jag har själv laddat ner appen och testat lite, och jo visst fungerar det och är riktigt roligt :)

 5. macopat2011-03-16 at 20:40Reply

  Lite oväntat att just GarageBand skulle bli en sån succé bland folk som provat det… som om man inte var tillräckligt sugen på iPad 2 redan.

 6. Tommy2011-03-16 at 20:28Reply

  Finns JAM från http://www.apogeedigital.com/ också, som variant av iRig.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.