TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Retro

#generation64 – Boken om oss som växte upp med Commodore 64

Skribent:
Publicerad: , 23:09
Uppdaterad: 2014-05-06, 02:48
Respons: 9 kommentarer

Generation 64 - bok om Vic64 och användarna”Många tror att vårt digitala och sociala umgänge började med Internet, men det stämmer inte.” Så inleds beskrivningen för den kommande boken Generation 64. Grunden till Sverige som framgångsrik IT-nation lades redan på 80-talet, då barn och ungdomar manipulerade sina föräldrar till att köpa en hemdator i tron om att den skulle komma att användas i skolarbetet, och framför allt när man övade glosor. Så var naturligtvis inte fallet…

Visst var det möjligt att träna glosor på sin hemdator, men detta användningsområde var minst sagt marginellt. Datorn som våra föräldrar la sina surt förtjänade pengar på var en Commodore 64. Generation 64 berättar historien om oss, vars liv vändes upp och ner så fort den nyinköpta datorn anslöts till vardagsrummet TV…

Generation 64 är en bok full av fantastiska berättelser om de killar och tjejer som använde världens populäraste hemdator till att göra saker den inte var skapad för; som gav hemdatorn existensberättigande i en oförstående omvärld. Utan dem hade vår digitala värld av i dag inte sett ut som den gör. (Källa: Generation64.se)

Generation 64 - en bok om Commodore 64Boken Generation 64 är skriven av Jimmy Wilhelmsson tillsammans med Kenneth Grönwall. Jimmy driver Spelpappan, som är en blogg inriktad på retrospel, men du hittar även artiklar om annat kul för nördiga läsare. Kenneth jobbar dagtid med sin idé- och designbyrå Dolores Creative Kingdom.

Vad gäller hemdatorn Commodore 64 (eller Vic64 som den också kallades för i Sverige) var den en minst sagt enorm succé när svenska familjer gick man ur huse för att köpa datorn någon gång under 80-talet.

Personligen har jag många varma minnen med datorn. Hade det inte varit för att mina föräldrar lyckades skrapa ihop tillräckligt med pengar för att köpa en, vet jag inte vad jag jobbat med idag. Förmodligen inte med att skriva sådant här….

Berätta! Hade du också en Commodore 64 som första dator – eller vilken dator började du med? Skriv om din första dator  nedan så får vi se vad som var populära förstadatorer! Commdore 64, Amiga 500, Sinclair ZX-81? Eller var den en PC med Windows XP – eller kanske OS/2? Lägg 30 sekunder på att posta en kommentar!

Bloggposter om Commodore 64

Är du intresserad av att läsa mer om Commodore 64, kan du ta en titt på dessa bloggposter från arkivet hos TkJ.se:

Generation 64 - bok av Jimmy Wilhelmsson och Kenneth Grönwall

Generation 64 är skriven av Jimmy Wilhelmsson (till vänster, foto av Patrik Rosenfeld) tillsammans med Kenneth Grönwall (till höger, foto av Göran Arvidson).

Generation 64 är beräknad att släppas under september senare i år. Boken kommer då att få ett riktpris på 279 kronor. Du kan dock redan idag förhandsbeställa boken till det rabatterade priset 199 kronor (plus 39 kronor i frakt). Läs mer om detta på Generation64.se.

Tack till Thomas för tipset! Fotocredit: Foto på Commodore 64 av Erik Starck.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

KÖPA NY DATOR: Sponsrade länkar

Köpa ny dator? Här får du de bästa råden och förslagen på vad du ska lägga dina pengar på, när du ska köpa en ny dator! Billigast? Gamer? Supertunn och lätt ultrabook?

Kommentarer

9 kommentarer

 1. 1. Boken | Generation 642014-07-31 at 13:29Reply

  […] ”#generation64 – Boken om oss som växte upp med Commodore 64″ (TkJ) […]

 2. Spelpappan2014-05-12 at 10:56Reply

  Jag kan ju tillägga att ”Generation 64” kommer att handla lite om ABC 80 också, såväl som lite Amiga 500 – mest för att rama in perioden i en begriplig kontext.

 3. Andreas Pålsson2014-05-08 at 21:54Reply

  Oh!
  ”Press play on tape”

 4. Thomas Ramzell2014-05-07 at 15:48Reply

  –>L
  Såg ljuset med Vic20, men lyckades pressa mina föräldrar på att köpa en commodore 128, med motivationen att den var sååå mycket bättre än Vic64. Sen att jag deffakto enbart använde 64 mode är ju en annan sak :-) Sedan fortsatte det med Amiga 500, Amiga 1200 för att sedan bli vuxen PC nörd.

  Boken beställd!

 5. Juri Salminen2014-05-07 at 06:52Reply

  C64 och ABC80 var de första datorerna jag kom i kontakt med, men min första egna dator var en Amiga 500+ som jag köpte begagnad på min 18-årsdag av en kompis, den 17 mars 1992.

  Blev en A1200 också innan jag gick över till andra sidan och fastnade i PC/Windows-träsket där jag fortfarande sitter fast.

 6. Linda2014-05-06 at 16:14Reply

  På samma tema (nästan, NES) vill jag tipsa om nya boken 8 bitar från Loadinggänget: http://butik.loading.se/
  Den är liiite dyr, men med så många fina färgbilder vill jag nog ha den ändå…

 7. Daniel Brahneborg2014-05-06 at 09:45Reply

  Började med ABC80, sedan Spectravideo 328 och en MSX-maskin från Goldstar som fick smeknamnet ”multicolor plastbit”. Någon Commodore hade jag aldrig, men bland kompisar fanns både Vic-20, dito-64 och senare amigor av diverse sorter.

 8. TB2014-05-06 at 09:01Reply

  Jag hade turen att växa upp med en styvpappa som jobbade med IT, så vi hade datorer hemma långt innan det blev vanligt. Vår allra första dator hemma var, tror jag, den svenska ABC 80. Sen fick jag mina egna datorer något senare, Commodores VIC-20, sedan 64, 128 och vidare till Amiga innan PC-datorerna tog över.

  • Tommy k Johansson2014-05-06 at 09:20Reply

   Vilken lyx! :) Jag är osäker på om jag har testat ABC80. Däremot lekte jag med e ABC800 på en praoplats en gång. Tangentbord av stål och ett pipljud varje gång man tryckte ner en tangent.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.