TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Böcker

Minns du Commodore 64 kommer du älska boken #generation64

Skribent:
Publicerad: , 01:19
Respons: 1 kommentar

Generation 64 - Commodore 64 gjorde mig till den jag ärNär jag idag tömde företagets postbox hittade jag en skrynklig lapp längst in. Det var en avi för ett postpaket – som skulle hämtas ut senast 3 oktober innan det returnerades. Men av en lyckosam slump fick jag ändå hem paketet.

Paketet innehöll mitt exemplar av boken Generation 64, som jag beställde så fort det gick att förhandsbeställa. Boken har undertiteln ”Commodore 64 gjorde mig till den jag är”. Det stämmer väldigt bra in på mig!

Den ihopknycklade postavin hade jag helt missat, förmodligen på grund av att min box är nere vid golvet så att jag inte ser rakt in i den. När jag såg att jag var tvungen att hämta ut paketet före 3 oktober, annars skulle det returneras, blev jag rätt trött på mig själv.

Jag gick tillbaka in på ICA och haffade en av de som jobbar där, och förklarade situationen. Kanske hade de inte skickat tillbaka paketet?

”Jo, det har vi nog”, sa killen, men när han skannade avin så sken han upp. ”Nämen, det är ju det paketet! Jag skulle precis returnera det. Egentligen skulle jag gjort det i lördags, men så tänkte jag att Posten ändå har stängt på helgen så jag sket i det.”

Snacka om flyt! Dels att jag kommit ihåg nyckeln till postboxen, och dels att jag äntligen lade märke till avin. Och sen lyckades jag av ren tur pricka in tiden bara en liten stund före paketet skickats tillbaka. Undra hur stor sannolikheten var för detta?

Generation 64, en bok om och för C64-fans

Generation 64 – det är vi det!

Hur som helst. Även om jag var glad över att lyckats med det här osannolika konststycket, blev jag ännu gladare av att se vad paketet innehöll: mitt exemplar av boken Generation 64 (som jag skrivit om tidigare).

Jag började själv på en Commodore 64, på 80-talet. Älskade datorn. Så när jag såg att ett par killar höll på att sätta samman en svensk bok om just Commodore 64, så förhandsbeställde jag den direkt.

Lästips om C64 – öppnas i ny flik

Jag vet inte riktigt vad jag förväntat mig, men oavsett så överträffades förväntningarna när jag la upp boken på köksbordet. Generation 64 är en så kallad coffeetable-bok. Den är stor och det är väldesignad med många bilder.

Väldesignad är för övrigt inte helt rättvist. Boken är verkligen riktigt, riktigt snyggt gjort. Formgivaren Kenneth Grönwall har gjort ett sjukt bra jobb.

Pontus Walleij i boken Generation 64

Mängder av läsning om kulten runt C64

I förordet till boken skriver författaren Jimmy Wilhelmsson – som också har gjort ett mycket bra jobb med att välja ut personer att intervjua och fixa allt annat innehåll:

Berättelsen kretsar kring väldens mest sålda hemdator, Commodore 64, och den grupp unga som under 80-talet byggde sina liv kring den.

Denna generation är i dag vuxen men som tonåringar förvandlade de sin dator till ett naturligt verktyg för att nätverka, skapa, sprida och roa. Denna generation ligger bakom det vi tycker är självklart med vårt digitala samhälle av i dag.

Jag kallar dem ”Generation 64”.

Tac-2 var en populär joystick till Commodore 64 och AmigaBoken innefattar en mängd intressanta intervjuer med olika personer som på ett eller annat sätt växte upp framför sina Commodore 64. I intervjuerna ger de sin bild på hur det hela startade.

Några av namnen på de intervjuade är Henrik Schyffert, Linus Walleij, Maria Hägglöf, Orvar Säfström, Rickard Söderberg, Katarina Glantz, Howlin’ Pelle (från The Hives), Pex Tufvesson, Angelica Norgren samt givetvis Pontus Berg och Mikael Pawlo.

Det finns dock mer än intervjuer i boken. Överallt hittar du gamla annonser för C64 och annat, faktarutor, skärmdumpar och längre reportage om viktiga delar av den gamla C64-scenen.

Commodore 64 lade grunden för TkJ

Basic för Commodore 64 - bild från boken Generation 64Commodore 64 kommer alltid ligga mig varmt om hjärtat. Det var min första dator och många, många timmar spenderades framför datorn och den billiga 14-tum stora TV jag hade den inkopplad till.

Visst spelade jag en del, men framför allt sysslade jag med programmering i Basic och Assembler. Jag var mer nyfiken på hur det gick till att skapa de spel och program jag använde.

Jag vill inte påstå att jag var speciellt duktig, men det var på C64:an jag lärde mig att förstå hur datorer fungerar. Och det har jag haft nytta av sedan dess.

Tillhör du också Generation 64 är den här boken ett måste. Köp den. Är du yngre men intresserad av retro, kan jag också rekommendera den.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PROGRAMMERING: Sponsrade länkar

Utveckla med Microsoft? Många verktyg och tjänster för dig som utvecklar webbapplikationer, Windowsprogram, mobila appar och mycket mer…

Kommentarer

En kommentar

  1. 1. Boken | Generation 642014-10-08 at 09:15Reply

    […] Recension: ”Minns du Commodore 64 kommer du älska boken” (TkJ) […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.