TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

E-post

Så får du ett bättre Gmail!

Skribent:
Publicerad: , 10:43
Uppdaterad: 2010-08-30, 22:03
Respons: 6 kommentarer

gmail-logoGmail har blivit en extremt populär webbaserad e-postklient. De allra flesta av mina bekanta har gått över till Gmail under de senaste åren, och jag använder givetvis själv tjänsten (även om jag hanterar den mesta posten i Thunderbird).

I den här artikeln har jag samlat ihop flera tips och lösningar om hur du gör Gmail bättre och mer personlig!

Google är inte kända för att göra speciellt bra gränssnitt. Visst, det är en smaksak. Deras gränssnitt är alltid väldigt nerskalade. Jag tycker att en del saker saknas, samtidigt som jag vill stänga av vissa andra saker (exempelvis chat).

Oavsett vad du tycker om gränssnittet så vill du säkert ha möjligheten att personalisera ditt Gmailkonto. Det finns rätt mycket att göra, med hjälp av delvis Googletjänster och dels tillägg i webbläsaren, samt lokala program.

Snyggare gränssnitt med tema

Det första du kan göra är att överge standarddesignen i Gmail. Sedan nästan två år tillbaka (tiden går fort när man bloggar) har Gmail möjlighet att använda teman.

gmail-teman

Dessa teman hittar du genom att välja Inställningar och sedan Teman. Här hittar du flera olika grafiska teman att välja mellan. Längst ner kan du också välja Slumpvis, vilket betyder att du får ett nytt tema med jämna mellanrum.

Better Gmail låter dig justera gränssnittet

better-gmail-firefoxOm du använder webbläsarna Google Chrome eller Mozilla Firefox rekommenderar jag att du installerar tillägget (plugin, extension) Better Gmail (Chrome) respektive Better Gmail 2 (Firefox).

Dessa tillägg låter dig göra alla möjliga små justeringar i Gmail. Du kan exempelvis ta bort chat-rutan och annonserna (vilket jag dock inte tycker att du ska göra, eftersom det är de som gör att Gmail är gratis).

Snabba och bättre sökningar med Cloud Magic

För inte speciellt länge sedan tipsade jag om webbläsartillägget Cloud Magic, som finns för Chrome och Firefox. Med Cloud Magic får du en ny sökruta i Gmail, med vilken du kan söka både e-post och kontakter.

cloud-magic

Jag gillar Cloud Magic skarpt. Googles egna sökmotor i Gmail är ironiskt nog, med tanke på vad som är företagets huvudområde, riktigt dålig. Cloud Magic är mycket bättre.

Gmail Notifier meddelar om ny e-post

gmail-meddelande-ny-epost
image-10062
Google har två alternativ för dig som vill få ett meddelande om när du har fått ny e-post till din adress. Det första är Gmail Notifier, ett litet verktyg som visar en ikon i Windows statusfält när du fått nytt e-post.

Det andra är Google Toolbar, som bland annat ger dig information om hur många olästa brev du har. Google Toolbar är dock bara synligt i webbläsaren, vilket gör Notifier lite bättre. Tyvärr är dessa applikationer av någon anledning inte kompatibla med varandra.

DynAdvance Notifier är ett fristående gratis verktyg som har stöd för flera e-postkonton från olika tjänster, bland annat Gmail. Det har fått bra kritik och är lätt att använda. Det har dessutom ett gäng nyttiga finesser, bl a automatisk inloggning på din Gmail. Ett alternativ är Gmail Notifier (samma namn som Googles men från tredjepart).

Gmail Labs innehåller officiella extrafinesser

Google erbjuder själva ett antal extrafunktioner som de presenterar under rubriken Google Labs: Inställningar –> Labs. Här kan du enkelt aktivera alla möjliga finesser genom att kryssa i Aktivera i rutan jämte respektive funktion.

gmail-labs
image-10063

Jag har personligen aktiverat tjänsten Signaturjustering, vilken gör att min signatur hamnar överst i e-post istället för underst.

Fotnot: Jag är medveten om att signaturplacering är en känslig fråga bland Interneträvar (som jag själv är), och jag var själv länge för att signaturen skulle vara underst. Men nu har jag böjt mig för att det reciterade brevet hamnar under det jag skriver. Det är inte lika logiskt, men det är allmänt accepterat, även bland många av oss från Fidonet-generationen…

Fler nyttiga Gmail-tips…

Jag har sedan tidigare publicerat ett gäng bloggposter om tips för Gmail. Här nedan kommer en list över ett par av dessa inlägg:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

6 kommentarer

 1. Så får du ett bättre Gmail! » The Blog of Blogs2010-09-08 at 08:43Reply

  […] får du ett bättre Gmail! Unreal Blog Physics, Philosophy and Money Så får du ett bättre Gmail! Unreal Blog Physics, Philosophy and Money via Tommy k Johanssons blogg om datorer & […]

 2. Jonna2010-08-30 at 23:17Reply

  Tack för en bra artikel!
  Tänkte bara tipsa om tillägget Google Redesigned för Firefox. Om man är trött på Googles standard teman så piffar det här upp en hel del. Omdesignar också Reader, Docs och Calendar.

  • TkJ2010-08-31 at 10:59Reply

   Jonna: Tack för tipset om Redesigned! Och samtidigt vill jag berömma dig för en bra blogg, jag hittade den idag. :) Blir en länk så fort jag hinner.

 3. frogart2010-08-30 at 18:54Reply

  GMail kan jag inte vara utan:)
  Använder det mesta du skrev om och det är bara bra tillägg, program och teman.

 4. Tweets that mention Så får du ett bättre Gmail! -- Topsy.com2010-08-30 at 17:40Reply

  […] This post was mentioned on Twitter by Tommy k Johansson and Recept o Maten, J-Martin. J-Martin said: RT @tkj: Nybloggat: Så får du ett bättre Gmail! http://bit.ly/bgEqjI #svpt […]

 5. @Receptomaten2010-08-30 at 17:09Reply

  Suveränt sammanfattat om Gmail!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.