TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Webbläsare

Google Chrome 4 klar – dags att byta webbläsare?

Skribent:
Publicerad: , 23:19
Uppdaterad: 2010-10-10, 19:15
Respons: 33 kommentarer

Nu har Google lanserat Chrome 4 i en stabil utgåva, och den nya versionen av webbläsaren ger en del nya möjligheter – jämfört med tidigare version 3. Många av er har bytt till Google Chrome, och frågan är om det inte är dags att fler börjar ta en titt på Chrome?

När Google först lanserade sin webbläsare Chrome var jag inte speciellt positiv. Jag tyckte att webbläsaren hade barnsjukdomar och åt extermt mycket internminne. Men mycket har hänt sedan dess. Nu när jag testar Google Chrome 4 kan jag konstatera att det har blivit en klart intressant och riktigt bra webbläsare.

Bättre minneshantering

Google Chrome 4Vad gäller minneshanteringen verkar den ha blivit bättre. Jag har inte gjort några avancerade tester, men det verkar inte vara någon större skillnad mellan hur mycket internminne Chrome tar upp jämfört med Firefox. Då ska man också ha i åtanke att Firefox bara kör en process, medan Chrome har en process per flik.

Det sistnämnda tar sammanlagt mer internminne, men är positivt eftersom det betyder att inte hela webbläsaren dyker bara för att en webbsida i en flik kraschar. Att köra flera instanser är något även Firefox kommer att göra i framtida versioner, och Internet Explorer 8 gör det.

Väldigt, väldigt snabb

Google Chrome har alltid varit snabb, men version 4 känns ännu snabbare. Surfar man i Firefox och sedan byter till Chrome är skillnaden i det närmaste enorm. Webbsidor hämtas upp mycket snabbare i Chrome.

Det här beror till stor del på den förbättrade Javascript-motorn. Många av sajterna vi använder kör massor av Javascript för att lösa dynamiska finesser, så idag är en snabb Javascript-motor ett måste för att webbsidorna ska gå snabba att hantera.

Ni får ursäkta mitt språk, men Google Chrome är jävligt snabb.

Extensions – tillägg

Ett av de stora skälen till varför jag har hållt mig kvar vid Firefox har delvis varit ren tjurskallighet och för att jag lider av lära-gamla-hundar-sitta-syndromet när det kommer till program jag använder i mitt dagliga arbete. Det är ingen mening att hymla om det… Delvis har skälet också varit alla de grymma tillägg som finns till Firefox.

Google Chrome har numera Extensions, som är samma sak. Det finns så klart inte alls lika många som till Firefox, men ju fler användare Chrome får desto fler tillägg kommer det. Via webbsajten Google Chrome Extensions kan du enkelt installera extrafunktionerna i din webbläsare. Leta upp det du vill ha, klicka på Installera och sedan är det klart. Du behöver inte ens starta om webbläsaren.

Ett tillägg för Firefox som jag gillar är FlashBlock, som stoppar Flashanimationer. Det använder jag när jag sitter på mobilt bredband, eftersom jag inte vill sega ner bandbredden mer än nödvändigt. Flashblock finns numera även till Chrome. Det finns även ett par tillägg för Delicious, fast jag har inte testat dem ännu (bara ett av dem, som inte fungerade).

Skaffa Google Chrome

Jag tänker inte gå så långt att redan nu säga att jag gått över till Google Chrome. Det är för tidigt, jag måste köra det mer. Men chansen är stor. Chrome är som sagt sjukt snabbt, och nu när det finns tillägg och andra trevliga funktioner känns webbläsaren helt enkelt mer professionell.

Har du inte testat det, ladda i alla fall ner Google Chrome och prova!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

SURFA MOBILT!: Sponsrade länkar

Mobilt bredband hos Tre Upp till 64 Mbit och 200 GB trafik i månaden – betydligt mer än vad konkurrenterna erbjuder!

Kommentarer

33 kommentarer

 1. Kevin2010-03-02 at 15:18Reply

  TkJ när blev IE8 en bra webbläsare? Det där har du allt kommit på själv.IE8 är en usel webbläsare både slö,ful och slutligen slö.Inget är bra med den så varför ”hylla” IE8?

  • TkJ2010-03-02 at 18:14Reply

   Kevin: Det är min subjektiva åsikt att IE8 är en bra webbläsare – på samma sätt som det är din att den inte är bra.

 2. Andreas2010-01-31 at 21:29Reply

  Niklas, det låter intressant. Då ska jag titta närmare på Chrome, tack!

 3. Athanassios2010-01-31 at 19:01Reply

  Har testat den på min bärbara HP Pavilion dv1475EA och tyvär är webläsaren trams!!!!!
  Den krachar och är väldigt instabil. Kör hellre med opera 10.10 som är stabilare, tar inte minne minne och är (enligt vad jag upplever på min dator så klart9 den snabbaste webläsaren på marknaden just nu.

 4. Nicklas2010-01-31 at 16:51Reply

  Klang: AdThwart verkar ta bort utrymmet också.

  Andreas: det finns en synkningsfunktion men inget out-of-the-box spara allt online direkt. Tror extensioner gör det däremot.

 5. Google Chrome 4 lanserad « Edvinssons blogg2010-01-31 at 16:51Reply

  […] blivit rejält mycket snabbare. Enligt bloggaren TkJ är Chrome ”jävligt snabb” Mer om hans åsikter kan ni läsa här. Det här låter ju väldigt bra, snabbheten hos en webbläsare är ofta det som avgör om man […]

 6. Tony2010-01-31 at 10:39Reply

  Är det bara jag som drabbas av att Chrome hänger sig i tid och otid? Hade samma problem i tidigare versioner och började köra FF istället. Trodde att problemet försvunnit, men icke. Önskade att det bara var min dators fel, men jag har bytt ut den sen förra gången.

 7. Andreas2010-01-30 at 10:09Reply

  Hej
  Kan man lagra favoriterna online i Chrome? Det kan jag idag med Avant browser och det är en ovärderlig finess som få andra browsers bryr sig om att ha.

 8. Ricke2010-01-29 at 15:28Reply

  Chrome är den absolut snabbaste webbläsaren som jag har använt.

  Rekrytering

 9. KlangIT2010-01-29 at 08:38Reply

  TkJ:

  Ja, det är möjligt att det blir Firefox som får stryka på foten. Vi får se hur IE påverkas när/om webbläsaren inte får skeppas med Windows i framtiden. Jag testade Chrome 4 i Ubuntu/Linux precis och webbläsaren är helt klart snabbare än Firefox i Ubuntu. Det är en klart märkbar skillnad och det som hindrar mig från att byta i dagsläget är nog bara ett bra Adblock-plugin och ett NoScript-plugin. Jag testade Adblock-pluginet, men det såg ut att skapa tomrum där annonserna ligger istället för att krympa ihop utrymmet och det är lite störande jämfört med Adblock som tar bort utrymmet också. Ja, ja, vi får se hur det går, men Chrome har nog alla förutsättningar att lyckas inom något år eller två.

 10. Aemony2010-01-27 at 07:25Reply

  IE8 är säkrare än IE6 och 7, men anses fortfarande vara mindre säkert än andra webbläsare delvis på grund av dess djupa kopplingar till operativsystemet, delvis på grund av ActiveX samt delvis på grund av att IE8 använder Microsoft eget anti-phising och anti-malware databas och inte Googles, som är mycket snabbare, säkrare och bättre.

  Chrome och Firefox båda använder Googles anti-phishing och anti-malware databas, vilket gör att båda webbläsarna är skyddade mot samma sidor.

  Ni kan testa phisingskyddet här: OBSERVERA, DETTA ÄR EN ÄKTA PHISING SIDA, SÅ SKRIV INTE IN ERT WOW KONTO OM NI HAR ETT SÅDANT:
  http://www.worldrofwarcraft.com/

  Vissa har också debatterat att Chrome inte är lika säkert som Firefox just på grund av dess unga ålder, men det är verkligen inte stor skillnad på säkerheten i de två webbläsarna.

  Säkerheten i webbläsaren är huvudsakligen ingen stor faktor för slutanvändare till motsatts som det var innan. IE6 hade enormt många säkerhetsfel och det finns fortfarande sidor som kan krascha IE6 och IE7 bara genom att köra ett simpelt Javascript på deras webbsida. Så länge man har Chrome 4, Firefox 3.6, IE8, Safari 4 eller Opera 10 så kan man vara relativt lugn.

  Och som vanligt så gäller det att ha ett sunt förnuft som alltid när man använder något program.

 11. SuperPutte2010-01-27 at 04:07Reply

  Har kört Peacekeeper för att benchmarka olika läsare.
  Den bekräftar Chrome är ”snabbast”.
  Men hur är det i realiteten?
  Och förklara en sak för mig:
  Jag körde nyligen detta test med 10 tabbar uppe, 11 addons rullande och fick 4162 poäng.
  Då jag tidigare kört testet har inga andra tabbar varit uppe, alla addons urkopplade och då fått 3918 i poäng.
  Dvs 6 % snabbare då Firefox belastas mer….
  Det borde väl rimligvis genererat ett sämre resultat istället???
  Slutsats:
  Benchmark tester typ denna visar inget.
  Den tjänar möjligen till att serva de redan frälsta deras övertygelse.

 12. SuperPutte2010-01-27 at 03:55Reply

  Allt är subjektivt upplevt kanske, men Chrome är INTE snabbare än FF, eller ens IE. Detta i vardagliga tester. Chrome startar snabbare än FF, långsammare än IE, vanliga sidor tar den längre tid på sig än både IE och FF. Dessutom har Chrome ett fult gränssnitt……
  Chrome är mediahypat, man behöver skriva om något annat. Det är idag inte så radikalt längre att skriva att man föredrar FF före IE. Låter ju hippare att likt övriga i flocken hypa Chrome….

  • TkJ2010-01-27 at 07:55Reply

   SuperPutte: Absolut, det är helt subjektivt – det hoppas jag alla läsare förstod. Jag har som sagt inte testat med statistikverktyg, utan det var enbart hur jag upplevde det.

 13. Sörppa2010-01-27 at 00:00Reply

  Jag glömde skriva att jag också, som Johan, funderar på säkerheten. Det finns så många åsikter (oftast rena spekulationer) om vilken webbläsare som är säkrast, och det är ju omöjligt att själv testa sig fram till det, så det vore bra om någon säkerhetsexpert kunde testa det opartiskt. Om jag ska välja mellan en webbläsare som är ’långsam men säker’ och en som är ”snabb men osäker” så väljer jag den första. Säkerheten är viktigare än snabbheten för mig.

  Nu tycker jag mig ha sett någonstans att Chrome anses vara säkrare än Firefox, men jag kanske minns fel, och det kan ju vara fel även om mitt minne stämmer.

 14. Sörppa2010-01-26 at 23:53Reply

  Ett tag använde jag mest Firefox, men för några månader sedan gick jag tillbaka till Internet Explorer 8, bl.a. för att det på en del håll påstods att den skulle vara säkrare. Tilläggen i Firefox använder jag nästan inte alls, så den faktorn spelar ingen roll för mig.

  För några veckor sedan bestämde jag mig för att prova Chrome, och jag blev imponerad över dess snabbhet. Jag gillar också att flikarna pekar uppåt, vilket sparar utrymme i höjdled, och att adressfältet även fungerar som sökfält. Jag har inte helt bestämt hur jag ska göra, men det lutar nog åt att jag snart kommer att använda Chrome som primär webbläsare.

 15. Johan2010-01-26 at 19:33Reply

  Upplever inte alls att den är så snabb som det sägs här. Upplevde firefox 3.6 som snabbare! Sen undrar man om vilken av dessa webbläsare som är bäst ur säkerhet synpunkt? Snabbhet är inte ALLT!

 16. Nicklas2010-01-26 at 14:18Reply

  Jag har gått över helt till Chrome. Saknar en lika bra delicious-extension — det var bekvämt att använda den istället för vanliga bokmärken. Förhoppningsvis kommer det ”snart”. Saknar också en bra keyconfig. Men det är detaljer, på det hela stora är den trevligare numera.

 17. frogart2010-01-26 at 12:46Reply

  Ojojoj, så enormt kvick den är!! Tilläggen är riktigt bra och fungerar nu…har kommit så många.
  Funderar på att bara ha Chrome nu…snart allafall:)

 18. sirbossu2010-01-26 at 12:27Reply

  har testat nya chrome och mozillas namoroka och tycker faktist att
  namoroka är änny vassare. och hat alla mozillas add-ons.
  Mozilla är bäst.

 19. Ralf2010-01-26 at 11:36Reply

  Mycket intressant , väldigt snabb , äckligt snabb måste jag säga !

  Som tidigare inlägg här säger så saknas ju fortfarande en del viktigt tillägg.

  Men gillar den skarpt !

 20. Inge Gamming2010-01-26 at 10:45Reply

  Chrome har äntligen fått ett tillägg som gör det möjligt att öppna ett klick på en flik i förgrunden. Tyvärr måste man – precis som IE – hålla Ctrl nedtryckt. Man kan inte ställa in det som standard, vilket går om man har Tab Mix Plus i Firefox, eller använder utmärkta Greenbrowser eller Maxthon.

 21. Paul2010-01-26 at 10:38Reply

  Även jag har bytt till Chrome. Snabbare och snyggare än Firefox. Men jag måste även använda IE8. Fortfarande lär en hel del sidor och tjänster kräva IE (tyvärr)

 22. Kim2010-01-26 at 10:34Reply

  Jag vet inte varför, men chrome får flash att krasha lite då och då. Hoppas detta är löst i den nya versionen

 23. Mattias Andersson2010-01-26 at 10:30Reply

  Tyvärr stödjer inte Google Chrome mitt operativsystem (Mac OSX 10.4)

 24. Daniel2010-01-26 at 09:58Reply

  Jag gillar absolut Chrome MEN avsaknaden (jag har i alla fall inte lyckats hitta det) är avsaknaden av avskiljare i bokmärkesmenyerna som Firefox har. Jag kan ju alltid hoppas på att det kommer senare.

 25. Börjeskog Sten-Åke2010-01-26 at 09:10Reply

  Toppen

 26. Linus2010-01-26 at 08:29Reply

  RSS hanteringen är för dålig i Chrome när man har vant sig vid ”Aktiva bokmärken” i firefox!

  När den börjar bli bra så kan man börja fundera över att använda chrome!!!

 27. Aemony2010-01-26 at 07:15Reply

  Personligen väntar jag lite till tills deras extension system har blivit lika utvecklat som Firefoxs. Chrome lider fortfarande av att extensions körs efter att sidan har laddats in, vilket innebär att praktiskt taget inga av reklamblockerarna gör något mer än döljer reklamen.

  När Chromes extensions kan ta lika stor kontroll över webbläsaren som Firefoxs motsvarighet kan är nog dagen då jag äntligen kommer att släppa Firefox, men till dess är jag allt fast med den allt växande räven och alla dens tillbehör.

 28. KlangIT2010-01-26 at 05:10Reply

  Instämmer! När kommer Chrome 4 till Linux? :) Jag behöver NoScript (alt Flashblock) och Adblock för att ta steget till Chrome. Chrome klättrar i statistiken och lär fortsätta göra det också. Det ska bli intressant att se hur det här slutar och vem som förlorar mest på det i det långa loppet, Firefox eller IE?

  • TkJ2010-01-26 at 09:15Reply

   KlangIT: Jag tror i dagsläget att det faktiskt är Firefox som kommer att ta mycket stryk. I och med Windows 7 tror jag att många vanliga hemanvändare kommer köra på IE8, som ärligt talat är en bra webbläsare, och Firefox har idag blivit ganska klumpig. Men jag kan absolut ha fel – det blir ett spännande år på den här fronten! :-)

 29. Joakim Bengtson2010-01-25 at 23:46Reply

  Helt rätt!
  Google Chrome har varit mitt förstahandsval som webbläsare ett bra tag nu, och som det ser ut kommer det nog ta ett tag innan jag byter igen. :)

 30. Andreas Wälimaa2010-01-25 at 23:35Reply

  Jag använder Google Chrome till 99.5%, vissa (men det är VÄLDIGT få) sidor fungerar inte riktigt i Chrome och till dessa använder jag IE8.

  Har använt Chrome sedan första stabila releasen.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.