TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

VIMLA mobilabb 50 kr/mån! Gott om samtal, SMS och mobildata! Oanvänd datatrafik flyttas till nästa månad, så du förlorar aldrig något! Superbilligt och bra täckning via Telenors nät.

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

NEXSTORY: Ljudböckerna för dig! Sveriges trognaste och ledande tjänst för att lyssna på tusentals ljudböcker till fast månadsavgift!
Prova gratis 14 dagar >>

PureVPN Väldigt stor VPN-tjänst, världens snabbaste VPN-tjänst! Passar för dig som laddar ner mycket.

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Webbläsare

Google Chrome får egen adblock, stoppar fula annonser

Google Chrome ad-blockGoogles webbläsare Chrome är långt överlägsen när man jämför antalet användare med de övriga webbläsarna. Därför är det inte konstigt att en del företag och personer, som tjänar sitt levnadsbröd på webbannonser, blir svettiga när Chrome börjar blockera annonser.

Igår den 15 februari 2018 började Google distribuera en ny version av Chrome. Och den stora nyheten är alltså att webbläsaren nu kommer med en inbyggd ad block. Men med tanke på att Google själva tjänar enorma summor på just annonser, är det inte allt som blockeras…

Branschen för annonser på webben har i flera år hamnat i en ond spiral, där man kompenserat fallande klickfrekvens med större och mer aggressiva annonser. Idag har vi därför annonser som täcker hela webbläsarens fönster, videoklipp med ljud som drar igång automatiskt, och olika former av popup-reklam.

Sjunkande klickfrekvens?

Min personliga teori om klickfrekvens, är att det inte är hela världen att siffrorna har sjunkit. Anledningen till att klickfrekvensen på banners sjunkit, är helt enkelt att vi surfare blivit mer vana vid annonserna. Jag tror dock att andelen klickare som verkligen är intresserad av produkten eller tjänsten som annonseras, har blivit högre allt eftersom antalet klick minskat. Klickfrekvensen är alltså lägre än för ett par år sedan, men kvaliteten på klicken är högre. Det är min teori.

När det gäller popup så har de flesta webbläsare numera ett inbyggd skydd mot sådana. Men det gäller bara om popup-annonser öppnar ett helt nytt webbläsarfönster. Och numera har man gått ifrån detta och visar istället en annonsruta direkt på webbsidan, med hjälp av HTML5, Javascript och CSS…

Google tvingar sajter att följa annons-standard

Cnet berättar om nyheten att Google kommer straffa sajter som har autostartande videos med ljud – i en autostartande video med ljud…

Många satte nog kaffet i halsen när de läste gårdagens rubriker om att den nya versionen av Google Chrome har en inbyggd annonsblockerare. Är det inte att skjuta sig själv i foten, med tanke på att Google tjänade drygt 750 miljarder kronor på annonsförsäljning 2017 (källa: Statista)?

Följ standard eller förlora intäkter!

Men det handlar i grunden inte om att stoppa alla annonser – bara dem som är väldigt påträngande. Google utgår från Better Ads Standards, som har en guide till vilka annonser som inte är okej att köra.

Om sajter fortsätter plugga stora irriterande annonser kommer Google se till att alla deras annonser blockeras i Chrome. När en Chrome-användare surfar in på en sajt, kontrollerar Google om webbsidan finns med i en lista av Better Ads-testade sidor. Om sajten misslyckades med testet kommer Google att stoppa skript eller bilder som är kopplade till annonsnätverk.

Google syfte med den här funktionen är att dels ge Chrome-användare en bättre upplevelse av webben, och dels styra sajtinnehavare till att börja följa Better Ads Standards.

Om du som driver en annonsfinansierad webbplats, inte följer Better Ads standard, kommer Google som sagt att blockera dina annonser och därmed stoppa dina intäkter.

Slutligen, det skulle vara intressant att veta huruvida Google väger in Better Ads-standarden i deras sökresultat…

Källor: Cnet, ZDnet, Google


Gillade du artikeln?

 

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.