TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Mac OS X

Google Chrome Helper – vad är det som spökar i din Mac?

Skribent:
Publicerad: , 14:17
Respons: 1 kommentar

Google Chrome HelperOm du surfar med Google Chrome på en Mac, och tagit en titt i Aktivitetskontrollen, så känner du säkert till en process vid namn Google Chrome Helper. Ofta finns det flera instanser och lika ofta käkar de upp en hel del internminne.

Men vad är egentligen Google Chrome Helper? Vad hjälper det till med? Den frågan fick jag häromdagen, och när jag kollade hur det stod till på min nya MacBook upptäckte jag att Google Chrome Helper reserverat inte mindre än drygt 1,5 GB arbetsminnne…

Följer du mig på Instagram vet du säkert att jag för två veckor sedan uppgraderade till en MacBook 12-tumsmodell. Jag är fortfarande helt frälst i datorn; den är superlätt, har bra prestanda och grym skärm, och den är galet snygg.

MacBook Air 12 tumMin gamla Air 13-tummare började bli långsam och jag har aldrig varit så förtjust i storleken eftersom jag oftast använder de lätta MacBookarna när jag ligger i sängen eller soffan. Tidigare hade jag en 11-tummare och den var betydligt mer trevligare – så därför valde jag den nya modellen med skärm på 12 tum.

Nog om detta! Jag ville mest påtala att Macen jag testat på var helt ny, samt att påminna om att jag faktiskt inte bara kör PC och Windows, även om det är min främsta plattform.

Ta en titt i Aktivitetskontroll

För att kontrollera om det körs några Google Chrome Helper på ditt system, gör du det enklast genom att starta Aktivitetskontroll. Du hittar den här applikationen om du öppnar Finder, och i vänsterspalten klickar du på Program-länken. Här hittar du mappen Verktygsprogram. Öppna den och klicka igång Aktivitetskontroll.

Aktivitetskontroll på Mac OS X
image-24851

Använd applikationen Aktivitetskontroll i OS X för att få reda på vilka processer som tar mycket prestanda av datorn.

Om du är lite bekant med Windows känner du säkert till Aktivitetshanteraren. Aktivitetskontroll är motsvarigheten på Mac OS X. Här kan de se alla aktiva processer, hur mycket prestanda de kräver och så vidare. Du kan även avsluta processer och program som exempelvis har kraschat.

Kör du Google Chrome lär du ha en eller ett par poster som heter Google Chrome Helper. Så vad är det för något? Chrome Helper har egentligen inget med själva webbläsaren att göra. Det är nämligen ett verktyg som tar hand om de tillägg (plugin) som du har installerat i webbläsaren.

Tillägg är boven i dramat

Tillägg är verktyg som låter dig köra annat än HTML, Javascript, CSS och andra webbstandarder i din webbläsare. För att ta ett exempel kan Adobe Flash Player köras i en instans av Google Chrome Helper med syftet att hantera Flash-animationer på en webbsida.

Har du många flikar eller fönster av Chrome uppe, och besöker sidor som har mycket reklambanners i Flash, kommer du att hitta rätt många Google Chrome Helper när du tittar i Aktivitetskontroll.

Det går att avsluta processerna via Aktivitetskontroll, men det är en väldigt kortsiktig lösning. Det hjälper dig bara för stunden. Om du istället vill minska på de här processerna i framtiden, behöver du se över dina tillägg i Chrome. Stäng av sådant du inte behöver. Gå till adressen chrome://plugins för att lista olika plugins. Du hittar även tillägg på chrome://extensions.

Chrome och tillägg
image-24852

Om du har en massa tillägg i Google Chrome kan det vara en god idé att stänga av dem du inte använder.

Ett annat sätt att minska på prestandakravet, är att ställa in Chrome till att inte köra igång material som kräver ett tillägg, utan att fråga dig om lov först. Det här innebär bland annat att Flash-animationer inte startar automatiskt.

För att göra det här, välj i menyn Chrome -> Inställningar. Skrolla ner och klicka Visa avancerade inställningar. Under Sekretess klickar du Innehållsinställningar. Här finns en hel del inställningar att leka med. Du kan börja med att skrolla till Flash, och kryssa i alternativet Upptäck och kör viktigt Flash-innehåll.

Här kan du läsa fler tips för att surfa snabbare

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

En kommentar

  1. Emma2017-07-01 at 21:25Reply

    Jag hade samma problem i flera månader. Visade sig att ett plug-in jag hade för att stoppa ads tog upp 2 GB. Helt idiotiskt! Jag har ett nytt ad-blocker program nu, vill jag lova.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.