Test: Seg Google Chrome väldigt hungrig på prestanda | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Annonser

Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Feedburner

TkJ RSS

Webbläsare

Test: Seg Google Chrome väldigt hungrig på prestanda

Skribent:
Publicerad: , 23:32
Uppdaterad: 2010-10-10, 19:17
Respons: 57 kommentarer

Då har Google alltså lanserat sin egna webbläsare Google Chrome, som jag skrev om tidigare idag. Mediarapporteringen har givetvis varit väldigt stor. Några mer genomgående tester har det inte handlat om i svenska medier, utan mest rapporteringar om att webbläsaren är ute för nerladdning

Google Chrome 1

Google Chrome hämtar du gratis på programmets hemsida. Webbläsaren finns i svensk översättning och det är väldigt lätt att installera den. Ladda bara ner setup-filen och kör igång programmet. Det tar inte en minut om du har schysst bredband.

Vid en första anblick ser Google Chrome inte mycket ut för världen. I likhet med Googles alla andra tjänster är designen väldigt sparsam. Det finns inte ens en menyrad. Förutom adressfältet finns det bara några navigationsknappar, adressfältet och två menyer för inställningar respektive bokmärken. Det ser trevligt ut.

Startsidan som används är en smart finess som visar miniatyrbilder av de mest besökta sajterna. Det gillar jag. Om jag inte minns helt fel har de hämtat inspiration från webbläsaren Opera. En liknande funktion finns även som tillägg till Firefox (SpeedDial).

När jag börjar surfa med Google Chrome går det imponerande snabbt. Sidorna laddas i rasslande fart och presenteras fantastiskt snabbt. Webbläsaren bygger på samma motor som Apples Safari, och jag upplevde samma sak när jag testade Safari. Det gick väldigt snabbt…

…i alla fall till att börja med. För när jag väl börjar öppna flera flikar och ha ett par – sju, för att vara exakt – sajter uppe samtidigt, så börjar det märkas på datorn. En av de starka sidorna med Chrome är att det skapar egna processer för varje flik, vilket betyder att om en webbsida kraschar i en flik så dyker inte hela programmet. Det finns dock en nackdel med det här, och det är att programmet käkar upp internminne och processorkraft som en galning.

Google Chrome 2

De sju sajterna jag har uppe är nyhetssajter av typen Aftonbladet, DN och så vidare. Chrome tar då upp cirka 300 MB internminne. Även när jag minimerar programmet och återgår till Firefox för lite jämförande testande, känns datorn seg. Aktivitetshanteraren talar om för mig att Chrome, trots att jag inte rör webbläsare, använder 40-50 procent av processorn.

Det här känns som sagt igen från Safari. Om du är en enkel surfare som bara har en eller två flikar uppe, så går det sjukt snabbt. Men om du är som jag och har rätt många flikar igång, för att surfa mer effektivt, går det som i sirap. Jag har visserligen inte turbodator – Pentium 4 på 3 GHz och 1,5 GB internminne – men det går så segt att jag inte ens kan skriva i en ordbehandlare utan att texten hackar.

Google Chrome prestanda

På bilden ovan har jag Google Chrome igång med enbart min blogg öppen. Firefox tar mer minne eftersom jag har massor av flikar igång – men kolla CPU-användningen!

Nej, sorry… Jag gillar inte det här alls. Det är en befrielse att gå tillbaka till Firefox 3. Visst, gränssnittet är lite spännande i och med att allt är så nerskalat, men när motorn äter upp hela datorprestandan går det inte att använda programmet. Tummen ner. Tyvärr. Jag hoppas verkligen på bättre lycka nästa version!

Läs andra medier:

Bloggar:

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

SURFA SNABBARE: Sponsrade länkar

Går det segt att surfa? Läs den här lätta guiden till hur du ökar hastigheten på ditt surfande genom att trimma rätt saker!

 • Pingback: Google Chrome inget för Mac OS()

 • Mats Larson

  Hej, du som skrev om Chrome och tyckte att det blev segt.

  Du har 1,5 gig.

  Jag skaffade 3 gig och maskinen gick lika seg i alla fall. Den swappade & swappade i oändlighet.

  Det visade sig att den inte använde allt. Jag ändrade och fick den att se 2 gig. Och voila! Nu går det undan igen. Jag har massor med flikar i Chrome, massor med flikar i IE, utvecklingsmiljöer, ftp-program, mejl-klient, allt samtidigt. Och inga som helst problem med hastighet.

  Men det var ett tag sen jag fixade det här. Jag har glömt exakt vad jag gjorde. Jag hittade svaret på nätet. Här nedan ser du litet från min boot.ini:

  /fastdetect /usepmtimer /NoExecute=OptIn /maxmem=2048, det gick inte att skriva 3072.

  Du ska då i stället för 2048 använda 1536 (1024 + 512)

  Se’n är swap-filen ställd till att skötas av XP och app-processerna är prioriterade, inte bakgrundsprocesserna.

  Med allt jag kör samtidigt går det åt 1,32 GB RAM, och inte segt.

  Lycka till!

  ps
  *swap-fil = det som nå’n klantskalle döpt till ‘växlingsfil’.

 • TkJ

  Finkel: För det första har jag ingen speciellt gammal dator. För det andra så är sju öppna flikar inte ovanligt för min del, och när Firefox hanterar det här utan problem medan Chrome rasar samman fullständigt, så är det naturligtvis ett problem jag tänker ta upp.

 • Finkel

  Att slå ner på prestandan, med 7 fönster öppna och samtidigt sitta med en gammal dator är som att vara förbannad över att ens volvo 142 inte går att köra på biogas.

 • Tycker det är en bra webbläsare även om den saknar vissa funktioner mm. Ser fram emot hur den kommer att utvecklas…

 • Pierre

  ”På bilden ovan har jag Google Chrome igång med enbart min blogg öppen. Firefox tar mer minne eftersom jag har massor av flikar igång – men kolla CPU-användningen!”
  Mitt Chrome ligger på 0-5% fast jag har 10 flikar med youtube upp vilket firefox inte gör då det ligger på cirka 20 %..

 • Pingback: I väntan på tillägg här är bookmarklets du kan använda i Chrome |()

 • TkJ

  Dennis: Jag har så många flikar öppna. :-) Det är inte ovanligt att jag har 20 flikar uppe. Det blir så när man gör lite research inför bloggande och annat skrivande.

 • Dennis Holmqvist

  Håller för övrigt helt med om Google Toolbar..vill väääldigt gärna ha tillgång till den..snarast!

  När det väl händer byter jag HELT klart till GC, fullt ut.

 • Dennis Holmqvist

  Själv tycker jag inte det är så konstigt att webbläsaren använder rätt mycket resurser med 7-8 flikar öppna. Hur många har så många flikar aktiva? I mina ögon låter det rätt extremt..

  Har gjort samma test med Firefox, IE8 och GC och tycker den sistnämnda klarar sig klart bäst. Firefox blir i mina ögon segast av dom tre i den jämförelsen..men det är vid en högst snabb jämförelse.

  I mina ögon känns GC oerhört fräscht och ett väldigt bra steg framåt för browser-marknaden. FF och IE har trampat lite vatten ett bra tag tycker jag, så de nyare, snabbare webbläsarna känns fräscha och som något som verkligen livar upp kriget lite.

 • Pingback: Googles webbläsare ingen succé precis | Kulturbloggen()

 • Pingback: Stor vill bli större: Google lanserar webläsare | Bloggproffs.net()

 • Tycker det är anmärkningsvärt att inte google toolbar följer med, att alla bookmarks som man har sparat där dom går inte att få med sig till chrome. kan inte använda chrome förrän dom fixat det!

  Annars tycker jag den verkar snabb och rolig. men konstigt att inte toolbar va med eller att det inte går att installera toolbar ens i efterhand. kanske kommer efter hand?? vad tror du tommy??

  ha det gott mvh robban

 • Pingback: Ursäkta röran, jag börjar om « Teknikern()

 • Pingback: En titt på Google Chrome - Softtype()

 • Pingback: » Google Chrome - om du frågar mig ||| Magnus Fahlström()

 • Pingback: ZtrixQ.se » Reaktioner på Google Chrome()

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.