TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Chrome OS

Nya Google Chromebook är snabbare med webb-OS

Skribent:
Publicerad: , 08:45
Respons: 7 kommentarer

Google ChromebookNär Google visade upp den första modellen av Chromebook i slutet av 2010 fick de massor av publicitet. På pappret var det väldigt många som var intresserade av datorn som körde Chrome OS – ett operativsystem som bootar direkt upp i webbläsaren Chrome och är begränsat till webbapplikationer.

När datorn sedan lanserades var det dock inte så många som ville betala för den, trots hyfsade recensioner. Kanske den nya modellen kan locka fler kunder?

Sedan den första versionen av Chromebook har det hänt en del, inte minst inom webbapplikationer. Google har en egen webbshop för webbapplikationer, där det kontinuerligt tillkommer nya appar som körs direkt i webbläsaren. Många av oss datoranvändare gör idag i stort sett allt i webbläaren, så återigen på pappret, borde Chromebook vara intressant. Nu har datorn kommit i en ny snabbare version.

Den nya Chromebook har fått en processor av typen Intel Celeron Dual-Core på 1,3 GHz, att jämföra med den klart långsammare Intel Atom som fanns i den tidigare Chromebook. Dessutom har man uppgraderat internminnet från 2 till 4 GB. Enligt TechCrunch, som har testat den nya datorn, märks det en stor skillnad i hastigheten på renderingen av webbsidor.

Själva operativsystemet har också fått en del nyheter, framför allt ett aktivitetsfält inspirerat av Windows och OS X. Det gör det enklare att växla mellan olika fönster med webbappar.

Chrome OS taskbar

Chrome OS bygger i grunden på ett väldigt slimmat Linux-operativsystem. Det låter dig dock inte installera lokala program, utan datorn bootar upp direkt i webbläsaren Chrome. Allt du gör utgår sålunda från webbläsaren, och du använder webbappar som kan ”installeras” från Google Web Store.

En känd svensk bloggprofil som har testat Google Chromebook är Nikke Lindqvist. Han har bland annat berättat att tangentbordet är riktigt trevligt, även om det är lite annorlunda än vad man är van vid.

Förutom den bärbara Chromebook, har Google även lanserat Chromebox, en liten stationär dator som du ansluter till skärm, tangentbord och mus.

Kan Chromebook lyckas?

Google ChromeGoogle Chromebook är dock inte speciellt intressant förrän det kommer med svenskt tangentbord. När det gör det (om det gör det, det vill säga) kan jag absolut tänka mig att testa det under en längre period. Nästan allt jag gör sker i en webbläsare. Det enda programmet jag använder i vardagsarbetet är ett bildbehandlingsprogram (Photoshop eller Photoshop Elements på mina Windowsdatorer och Pixelmator på mina Macar).

För studenter, bloggare och andra som arbetar med att skriva, är Chromebook ett intressant alternativ till Windows-PC och Mac. Men att den är intressant betyder inte att den är en givet köp. Ska det finnas skäl att välja en Chromebook, måste datorn vara exceptionellt billig. Idag får du en PC med Windows för under 3000 kronor, så det finns inte mycket marginaler att plocka av.

Dessutom måste Chromebook ha en webbläsare som fungerar perfekt. På en vanlig dator kan man acceptera att webbläsaren kraschar, går långsamt eller på annat sätt strular ibland, men på en dator där allting sker i webbläsaren måste den fungera utmärkt. Hade du kunnat tänka dig att skaffa en Chromebook, och i så fall varför?

Läs mer om Chrome OS:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

7 kommentarer

 1. Andréas Söderberg2012-07-17 at 23:14Reply

  Om jag kan köra Spotify så skulle jag helt klart kunna tänka mig att skaffa en. Har redan en rätt svindyr bärbar som jag modellerar med så det skulle vara trevligt att kunna ta med en liten, lätt dator med bra batteritid de gånger jag inte behöver ha med mig den släpbara.

 2. Rebecka2012-06-19 at 01:21Reply

  Min poäng var snarare att oavsett specifikationer så blir det missvisande att >jämföra< specifikationer mellan en Chromebook och en PC.

  Vill jag ha en PC köper jag en PC, men nu ser jag mer fördelar med Chrome OS än Windows (finns Mac också men då pratar vi ju långt ifrån budgetdatorer). Även om Chromebook givetvis behöver processor och interminne så behöver det inte innebär detsamma som på en PC.

  Det konstiga är att jag har läst att en dator bör ha minst 2 GB RAM (folk som ger köpråd om dator). Köprådet avser då en PC. Då gör de mer saker än att surfa. Så jag har lite svårt att se hur en Chromebook som bara ska surfas med INTE fungerar bra på 2 GB RAM (jag vet att nya modellen har 4 GB RAM).

  Första generationen Chromebook ÄR ju redan snabb, men givetvis har den andra generationen blivit desto snabbare. Visst var den krasslig i början men det är ju det som är charmen med Chromebook, den förbättras successivt och uppdateringarna sker utan att du ser. Jag är själv listen besviken att inte ha fått följa utveckligen, skulle varit kul att varit med från början med en CR-48 (var för övrigt nära på köpa en för 1500 kr men avråddes av andra Chromebook-användare).

  M3 sa förra året att Chromebook skulle komma till Sverige i början av 2012 och ligga under 5000 kr. Nu hade de visserligen fel om ankomsten men jag är bered att betala under 5000 kr (givetvis vill jag ha andra generationens Chromebook). Detta trots att det finns datorer för 3000 kr.

  Sen vet jag inte hur stora skärmar eller tangentbord dessa datorer för 3000 kr har. För mig är det viktigt med en bra skärm och ja, Chromebooks är i minsta lagret. Fullstort tangentbord är även det ett krav för min del. Sen får vi inte glömma batteritiden! Jag tvivlar starkt på att dessa datorer på 3000 kr kan skryta med batteritiden.

  Jag har kontaktat Samsung Sverige vid tre tillfällen. Först visste de inte, sen sa de att de tar in Chromebook om efterfrågan finns (hur vet de ens om efterfrågan finns? vore jag inte så överhypad på Chromebook hade jag kanske inte frågat även om jag var intresserad) och tredje gången gissade de på i sommar. Nu ser det inte ut att bli någon Chromebook i sommar (sommaren är ju redan här även om vädret får en att fundera) och jag tvivlar på att de ens kommer i år. Men, jag vill självklart bli överraskad…

  • Tommy k Johansson2012-06-19 at 07:31Reply

   Rebecka: Vettiga och intressanta kommentarer – tack för att du förbättrade posten! :)

 3. Tommy k Johansson2012-06-18 at 21:54Reply

  Rebecka: Specifikationerna tycker jag spelar stor roll. För att Chromebook ska vara intressant måste webbläsaren fungera riktigt bra, eftersom allt cirkulerar runt den. Klen processor och lite internminne så kommer webbläsaren lagga.

 4. Rebecka2012-06-18 at 18:09Reply

  ”Ska det finnas skäl att välja en Chromebook, måste datorn vara exceptionellt billig. Idag får du en PC med Windows för under 3000 kronor, så det finns inte mycket marginaler att plocka av.”

  Ett återkommande motargument mot Chromebook. Jag ser det verkligen inte så. Jag är en av de som väntat på en Chromebook med svenskt tangentbord sedan de första Chromebooks lanserades. För mig handlar det inte om specifikationer, hur bra specifikationer kan jag få till billigaste pris? För mig handlar det om mina behov och användarupplevelsen. Jag vill ha Googles användarvänlighet (jag använder Google Chrome, Gmail, Google Dokument, Google+ osv.) så för mig spelar det alltså ingen roll om jag kan få en annan dator med Windows för samma pris eller mindre. Sen känns det lite konstigt att jämföra specifikationerna mellan en Chromebook och vanlig PC eftersom en traditionell dator, med lokal lakring, behöver mer lagringsutrymme osv. än en Chromebook där allt sker i molnet. Alltså anser jag att en sådan jämförelse innebär att användaren inte har förstått vad en Chromebook är.

  För övrigt arbetar jag inte lokalt, allt jag gör sker på webben (i varje fall vågar jag säga till 98%). Så av uppenbara skäl är Chromebook som gjord för mig.

 5. Jan Svärdhagen2012-06-11 at 12:47Reply

  Angående chromebooken så har jag en sådan med svenskt tangentbord så de säljs alltså, dock går de inte att köpa via traditionell handel utan det måste ske via Google. Och med svenskt tangentbord funkar det fint som det ska.

 6. Henrik2012-06-11 at 10:57Reply

  Det hade varit intressant om du utvärderade ChromeBox, den borde rimligtvis funka med svenskt tangentbord. Såg att webbshopen Tigerdirect.com även exporterade den till Sverige för ca 2970 kr inkl. frakt…

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.