TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Google

Så skyddar ditt Google/Gmail-konto från intrång!

Skribent:
Publicerad: , 11:14
Uppdaterad: 2019-04-09, 13:41
Respons: 5 kommentarer

Säkrare skydd på Google och GmailNär jag loggade in på mitt Google-konto nyligen fick jag upp ett meddelande om att någon i USA försökt logga in på mitt konto. Intrångsförsök blir allt vanligare, och i praktiken är ditt konto inte speciellt skyddat med bara ett lösenord. Google har kritiserat det här systemet tidigare samtidigt som de erkänt att det inte finns så mycket alternativ idag.

Google har dock lanserat något som kallas för Tvåstegsverifiering, som gör att du får ett betydligt bättre skydd. Det innebär att du inte bara använder ett valt lösenord, utan även ett lösen som skickas via SMS till din mobil. Du kan ställa in att detta bara sker en gång per dator, men det räcker långt eftersom det då blockerar intrångsförsök från andra datorer. Även om någon kommer över ditt vanliga lösenord kommer de inte in på ditt Gmail-konto eller någon annan Google-tjänst du använder.

För ett bra tag sedan råkade jag ut för ett seriöst intrångsförsök på mitt Google-konto, vilket ledde till att Google spärrade mitt konto. Det var bland det mest stressiga jag varit med om. Jag kom inte åt min mejl och inte heller kom jag åt Google AdSense och andra väsentliga tjänster.

Så stjäls ditt lösenord

Jag läser hela tiden om användare som har fått se sina Gmail-konton kidnappade på grund av att de använt dåliga lösenord. De vanligaste sätten att komma över ditt lösenord, är att man hittar ditt lösenord på en annan sajt och om du använder dig av samma lösen på flera sajter är det bara att prova sig fram var det fungerar.

Ett annat vanligt sätt är phishing, där man lurar surfare till falska webbsidor som ser ut som till exempel Googles inloggningssida. Man hoppas att besökaren på rutin ska knappa in sina inloggningsuppgifter för att komma åt sidan, men istället för att loggas in på Google skickas de ifyllda uppgifterna till de cyberkriminella som ligger bakom phishingförsöket.

En del sådana lösningar skickar faktiskt besökaren vidare till Google efteråt, vilket gör att användare aldrig förstår att han inte bara loggat in utan även skickat sitt användarnamn och lösenord till bedragare.

Har dina kompisar också Gmail? Se till att de också skyddar sina konton genom att använda Googles Tvåstegsverifiering. Rekommendera gärna den här bloggposten på Facebook, för att tipsa dina vänner!

 

Två olika lösenord för ökad säkerhet

Tvåstegsverifiering innebär att du har två typer av lösenord för att logga in. Dels har du ditt vanliga lösenord, men du får även ett lösen via SMS (alternativt telefonsamtal eller via applikationen Google Authenticator som finns för Android, iOS och BlackBerry).

För att aktivera tjänsten och läsa mer om hur det fungera, besök webbsidan Google Tvåstegsverifiering. Klicka på knappen Kom igång för att börja aktivera tjänsten.

Säkrare Gmail med Tvåstegsverifiering

Du kan välja att alltid behöva knappa in detta extralösen, fast det är onekligen en smula omständligt. Då är det smidigare att ange att kontrollen av SMS-lösenord bara ska aktiveras när du loggar in från en dator som Google inte registrerat som din egen.

Verifiera Google-konto med SMS-lösenord

När du aktiverat tvåstegsverifiering och försöker logga in på ditt Google-konto via en dator som inte är godkänd, kommer det att automatiskt skickas ett SMS till dig med en kod. Denna fyller du i på webbsidan som visas, och här kan du även kryssa i rutan Fråga inte efter koder på den här datorn.

Mycket svårare än så är det inte att komma igång med Google Tvåstegsverifiering. Google har gjort det väldigt enkelt att aktivera tjänsten, och jag kan varmt rekommendera att du lägger ner de minuter det tar, för det kommer att göra ditt Google-konto säkrare.

Ändra lösenord på Gmail och Google

Om du vet med dig att du har använt samma lösenord på flera sajter, ta tillfället i akt och byt lösenord på ditt Google-konto. Det gör du genom att klicka på din avatar uppe till höger. I rullgardinsmenyn som visas väljer du Konto följt av Säkerhet. Sedan klickar du på Ändra lösenord och gör bytet.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

5 kommentarer

 1. Bo2018-03-18 at 21:12Reply

  Fick en varning från google att någon försökt logga in på mitt gmail med en app som var en fara för mitt gmail. Inoggningsfösöktet gjordes i centrala Stockholm..Bytte lösenord. Tog reda på ipadressen.
  Ett nytt inloggningsförsök gjordes några dagar senare. Nu i Amsterdam Holland.
  Samma ip adress dök sedan upp i enheter som har tillgång till datorn. Till slut dök det upp i fältet denna dator använder Ip adressen. Ip adressen var nu ändrad till enheten i Holland. Nu är allt som det ska igen, nästan. När jag spårar på min egen ipaadress så lokaliseras den på samma plats som inloggningsförsöket i Centrala Stockholm. Det lite lustiga är att spåren efter ipadressen i Holland försvann när jag lyckades lokalisera byggnaden i holand via sattelitsökning.
  Det här måste ju vara solklar phising?

 2. M vS2013-05-16 at 22:46Reply

  Inte så enkelt egentligen. Jag har fått stänga av texter (SMS) på mobilen för jag fick så mycket skräp. (Bor i USA.) Synd att de inte använder email till ett annat konto, det gör min bank.

 3. Alex Kotten Nilsson2013-05-13 at 17:30Reply

  Sedan jag började med LastPass för kanske 2 år sedan så har jag inte samma lösenord till någon sajt längre. Jag kan inte ens mitt lösenord till Google utan det kan bara LastPass numera.

  Ska testa med tvåstegsverifiering bara för att få ett extra lager med säkerhet.

 4. Daniel Stensiö2013-05-13 at 16:36Reply

  Mycket bra artikel. Kört tvåstegsverifiering sen det släpptes och rekommenderar alla andra att göra detsamma.

 5. Dick Dahl2013-05-13 at 14:48Reply

  Bra tips. Har använt det själv.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.