TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Musik

Google Music, molntjänst för din musik

Skribent:
Publicerad: , 09:09
Respons: 11 kommentarer

Google MusicI tisdag presenterade Google sin molnbaserade musiktjänst Google Music. Än så länge finns bara tjänsten tillgänglig för en del utvalda inbjudna. Rent praktiskt fungerar den ungefär som Amazon Cloud Player.

Till skillnad mot strömmande musiktjänster som Spotify och Grooveshark, fungerar Google Music genom att du laddar upp den musik du har köpt och hämtat hem till din dator, och sedan kan du strömma musiken till valfria enheter – datorer, surfplattor och mobiltelefoner.

Amazon Cloud Player lanserades för ett tag sedan, och tjänsten låter dig ladda upp 2000 låtar till Amazons servrar, för att strömma musiken till olika enheter. Det här fick naturligtvis musikindustrin att se rött, men Amazon gav dem fingret och hittills ser det ut som om de har lagen på sin sida.

Google Music ska fungera ungefär likadant, med en av de stora skillnaderna att Google låter dig ladda upp 20000 låtar. Tjänsten är i betastadiet gratis men kommer att övergå till en betaltjänst framöver.

I och med att du bara kan lyssna på musik du äger och har laddat upp, är tjänsten klart begränsad jämfört med exempelvis Spotify. Det känns dock inte helt otroligt att Google kommer försöka förhandla till sig något avtal med musikindustrin för att låta användare komma åt andra användares musik. Då fungerar det ungefär som Grooveshark.

Personligen känns Google Music helt ointressant. Den enda musiken jag har på min dator är två skivor med Metallica respektive Iron Maiden, som jag köpt via iTunes. I övrigt lyssnar jag uteslutande på Spotify, och ibland med Grooveshark. Att återgå till att jonglera med MP3-filer känns väldigt avlägset.

Enligt en artikel hos IDG har Google Music Beta en Flashbaserad spelare. Att man använt just Flash är en smula besynnerligt, fast jag antar att det inte gick att göra tillfredsställande med HTML5 och liknande standarder. Spelaren ska integreras i Google Chrome.

Vad tror du – flipp eller flopp?

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

11 kommentarer

 1. Rustan Werling2011-05-13 at 16:13Reply

  Glömde skriva det jag egentligen skulle skriva först. Jag kör med ORB och då kan jag inte bara strömma musik utan även filmer. Kan strömma till datorer och mobiler och rekommenderas varmt

 2. Rustan Werling2011-05-13 at 16:11Reply

  Hur vet Google om man har köpt en låt eller om han fultankat den?

  För övrigt är jag nog på Elias sida när det gäller server, jag tror visst att det är något för den stora massan. Vilket hushåll som helst med fler än 1 dator har stor användning av en NAS och nu för tiden är de så enkla att sätta upp och underhålla att vilken Svensson som helst kan ha en.

  • TkJ2011-05-14 at 16:34Reply

   Rustan: NAS håller jag med – egen server, nej (dels för att det kräver en hel del kunskaper att driva en egen server, och dels för att det är kostsamt). Nu menar jag ju för stora massan. Nördar som de flesta av oss här är, kan tycka en server är en bättre lösning med tanke på flexibiliteten, och att det är rätt kul, även om det är inte är någon ekonomisk fördelaktig lösning. :)

 3. notbugs2011-05-13 at 13:45Reply

  Personligen så är det en flipp eftersom min musik inte finns på Spotify utan jag tuggar på med min MP3-samling. Så visst är det optimalt att ha den i molnet, fast 20000 låtar är lite snålt känns det som.

 4. Elias2011-05-12 at 16:03Reply

  TkJ, jag tror förstås inte att en egen server är något för den stora massan, jag ville mest uppmärksamma att det alternativet finns, för den som är tekniskt insatt och intresserad.

 5. Salomon Mir2011-05-12 at 14:32Reply

  Denna är byggt i HTML5 http://www.musicuo.com/ – Känns rappare än Grooveshark. Google har säkert höga kompatibilitetskrav men det kommer säkert många fina överraskningar och varianter för olika plattformar framöver. Synd att den bara funkar för USA just nu. Lynnig coder i farten eller – http://music.google.com/music/usernotinvited

  Jag tror på flipp!

 6. TkJ2011-05-12 at 14:07Reply

  Elias: För de allra flesta läsare på den här bloggen är det så klart inga större problem att sätta upp och underhålla en server (även jag personligen inte skulle orka med det, än mindre ha bredband för det) men det är knappast ett alternativ för den stora massan. :)

  Vad jag menar är att det är lite att jämföra päron med äpplen.

  Det finns ett antal molntjänster som erbjuder att strömma musik. http://www.mp3tunes.com/ är ett exempel, kostar strax under 900 kr om året för 200 GB lagringsplats.

  För enbart backup finns exempelvis http://diino.se som kostar 490 kr per år för obegränsad och automatisk backup. Med andra ord betydligt billigare och enklare än att köra en egen server.

 7. Elias2011-05-12 at 13:40Reply

  TkJ, om man ändå har en gammal dator stående så kan man göra om den till server med gratis programvara. Elkostnaden blir väl allra högst 1000 kr/år så det är klart att om man enbart har servern till musikserver så är det en kostnad som känns, även om man får mycket för pengarna. Själv har jag servern till andra saker också, backup t ex. 2TB hårddisk räcker till mycket, vad skulle så mycket utrymme kosta i molnet?

 8. Internetblogg2011-05-12 at 12:55Reply

  Personligen känns det som att det hela kommer att bli en flopp, men jag är definitivt öppen för överraskningar.

 9. TkJ2011-05-12 at 11:23Reply

  Elias: Gratis och gratis… Det är inte gratis att skaffa en server, och det är definitivt inte gratis att betala elförsörjningen med dagens hutlösa elpriser. När man räknar på de kostnaderna är det billigare med sådana här molntjänster.

 10. Elias2011-05-12 at 11:02Reply

  Jag har installerat Subsonic på en server hemma och har därmed samma funktionalitet som Googles musiktjänst – utan begränsningar. Plus att jag kan strömma film också. Gratis…

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.