TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Android

Google Nexus 7 – Så bra är surfplattan!

Skribent:
Publicerad: , 08:22
Uppdaterad: 2012-08-07, 22:41
Respons: 2 kommentarer

Google Nexus 7 till SverigeGoogle Nexus 7 är Googles egna Android-baserade surfplatta. Enheten är framtagen av Asus och med Nexus 7 hoppas Google kunna erbjuda en riktigt bra och prisvänlig surfplatta som kör operativsystemet Android.

Google Nexus 7 har ännu inte lanserats i Sverige, men det är snart dags och inför lanseringen har IDG fått tag på en av de första exemplaren som nått landet. I deras recension framgår det att Google och Asus har lyckats bygga en klart spännande surfplatta med Android. Men är den värd sina pengar?

Google har sedan tidigare lanserat ett par olika smartphones under eget namn, Nexus-serien, och även här har man gått samman med en partner för att bygga själva mobilen. Än så länge bygger man alltså inga egna smartphones eller surfplattor. I och med köpet av Motorola återstår det att se vad som händer i framtiden.

Skälet till varför Google valt att själva ta fram Google Nexus 7 med Android är troligen främst för att man vill sätta ribban för hur en Android-surfplatta ska fungera och kosta. Det finns idag en stor uppsjö av surfplattor med Android, med väldigt varierande kvalitet.

Samsung Galaxy Tab är den mest populära modellen, om man bortser från Amazon Kindle Fire som visserligen använder Android i grunden men har spärrat det rätt ordentligt. Galaxy Tab håller hög kvalitet och kostar därefter.

IDG har testkört Google Nexus 7 och publicerat en längre recension där man ger sitt första intryck av surfplattan.

Google Nexus 7

Google Nexus 7 vill fajtas om nya kunder

Idag kontrollerar Apple en klar majoritet av marknaden för surfplattor med sin iPad. Android lever en tämligen marginell tillvaro i branschen, och det är väl detta som Google vill ändra med sin Google Nexus 7. Att man kommer med Nexus 7 just nu har ytterligare ett skäl; Windows 8 och Windows RT (ARM-versionen av Windows 8).

Microsoft storsatsar på surfplattor med den kommande versionen av Windows. I oktober lanseras Windows 8 (och RT), och då kommer det massor av olika surfplattor som kör Windows, bland annat Microsofts egna Surface. Det nya Windows-gränssnittet Metro passar utmärkt för surfplattor, så Microsoft lär med största säkerhet plocka en del marknadsandelar.

Det är rätt logiskt att Google vill se till att Android finns som ett bra alternativ för alla de potentiella kunder som väntat på surfplattor som inte är iPad (dels de som inte vill ha iOS, och dels de som inte har råd/lust att betala för en iPad).

Specifikationer för Google Nexus 7

Google Nexus 7Google Nexus 7 är som namnet antyder en surfplatta med 7-tumsskärm. Det kan jämföras med dagens iPad som har en skärm på 9,7 tum. Rykten finns att Apple är på gång med en mindre modell kallad för iPad Mini som kommer att ha en skärm på 7,8 tum.

Intresset för mindre skärmar är således rätt stort. Huruvida 7 tum är för litet på en surfplatta är helt och hållet en smakfråga. Jag har använt både 7 och 10 tum, och tycker att de har såväl för- som nackdelar bägge två. Jag kan inte ens säga vad jag gillar mest. Har du klumpiga fingrar och dålig syn är förmodligen 7 tum för litet.

Trots att prislappen för Google Nexus 7 börjar på under 2000 kronor för den minsta modellen, har Google och Asus lyckats trycka i imponerande mycket och bra hårdvara. Företagen gör med största säkerhet en ren förlustaffär på att sälja enheten för så lågt pris. Men vad gör man inte för att slåss mot iPad och kommande Windows-surfplattor?

Skärmen har en IPS-panel och upplösningen 1280×800 pixlar, vilket är rätt högt för att vara en 7-tumsskärm. Processorn har man inte heller snålat på; en Nvidia Tegra 3, som enligt IDG är den näst snabbaste processorn på Android-markaden just nu.

Det finns punkter där det märks att man dragit ner på kostnaderna. Dels finns det ingen kamera på baksidan, och dels saknas det kortplats för att utöka lagringsutrymmet. En liten 1,2-megapixelskamera finns på fronten för dig som vill göra videosamtal.

Själva byggkvaliteten ska det inte vara några frågetecken runt. Prisbilden talar annars för att det skulle kunna vara en plastig enhet, men enligt IDG:s test känns Google Nexus 7 som ett gediget bygge.

I och med att det är Googles egna Nexus-serie, har Nexus 7 naturligtvis den senaste versionen av Android, det vill säga Android 4.1 Jelly Bean. Jämfört med den förgående versionen är det funktionen Project Butter som märks mest. Det är en teknik för att göra gränssnittet mjukare att använda, och det går gott betyg i IDG:s test.

Android Jelly BeanGoogle Nexus 7 till Sverige, och priset?

I Sverige kommer Google Nexus 7 att laseras i september 2012. Som IDG skriver i sin test av Nexus 7 finns det risk för att Asus har svårt att täcka efterfrågan, så även om vi inte ska måla fan på väggen riktigt än bör vi nog hålla lanseringsdatumet lite flytande. Ett litet land som Sverige är sällan högprioriterat när det gäller att lansera prylar så snabbt som möjligt.

Enligt tidningen Mobil kan lanseringsdatumet sträcka sig från slutet av augusti fram till oktober. Det är inte bara själva surfplattan som måste vara klart, utan rimligen även Google Play för Sverige. Eftersom prislappen är så låg går inte Google med vinst, och det väger man upp genom försäljning av media och appar i Google Play. Men det kräver ju att hela tjänsten finns i Sverige.

Google Nexus 7 kostar från under 2000 kronor för den minsta modellen med bara 8 GB lagringsplats. Det har redan sagts att Google går med förlust på att sälja Nexus 7 med ett så pass lågt pris. Som redan konstaterats här ovan innehåller Nexus 7 imponerande hårdvara med tanke på prisnivån.

IDG skriver dock att vi troligen bara får se 16 GB-modellen av Google Nexus 7 på svenska marknaden och då blir priset högre, förmodligen runt 2500 kronor. Men det är fortfarande ett klart överkomligt pris med tanke på vad man får för pengarna.


Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

2 kommentarer

  1. Magnus2012-09-11 at 19:34Reply

    Håller med Pär, köpte mig en Nexus igår i Oregon,USA, fullkomligt såld. :)
    Schysst design, smidig och sitter bra i handen. Verkar robust och inte alls så plastig som priset möjligen kunnat ge sken av.
    Kostade också 1400:- här i butik. Mycket överkomligt.

  2. Pär2012-08-11 at 08:49Reply

    Har precis kommit över en Nexus 7, då jag befinner mig i usa. Tycker plattan håller hög kvalitets känsla och robust design. Som det uppmärksammas i artikeln så finns det ingen kamera på baksidan plattan, hade nog kunnat betala några hundringar till för att få en. Samma sak gäller sd-kort plats, hade inte skadad och kunnat utökat minnet lite. Men överlag en trevlig platta som jobbar snabbt och problemfritt med så väl spel som andra applikationer. Jag rekommenderar denna starkt.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.