TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Google

Google Panda: Slaget mot dåliga sajter på väg mot Sverige

Skribent:
Publicerad: , 18:02
Respons: 6 kommentarer

Google PandaGoogle har lanserat en stor uppdatering av sin algoritm. Uppdateringen kallas för Google Panda och ett av de stora målen med den nya algoritmen är att försöka rensa upp bland annat skräpsajter som finns i sökmotorn.

De som drabbas är främst så kallade content farms, stora sajter som publicerar enorma mängder artiklar med låg kvalitet, och som får den mesta av sin trafik via Google.

Andra sajter som ligger risigt till är sådana som bara återpublicerar sådant som riktiga webbplatser knuffar ut via RSS. Dessa så kallade scraper sites lär se sina positioner i Google dala efter uppdateringen.

För att få reda på mer om Google Panda, vad det innebär för oss bloggare och när det kommer till Sverige, pratade jag med SEO-experten Magnus Bråth.

Vad är egentligen Google Panda?

Panda-uppdateringen är till för att minska effekten av så kallade Content Farms. EHow, Wikio och Mahalo är bra exempel på content farms, det handlar om siter med vad som brukar kallas platt eller tunt innehåll som är riktigt stora. De har helt enkelt jobbat på och på billigaste möjliga sätt byggt så många artiklar som möjligt och tillsammans med bra SEO har det gett resultatet att de varit synliga i riktigt många sökresultat.

Google anser att de inte hör hemma i ett bra resultat och har då byggt Panda, som till en början fick smeknamnet Farmer Update just för att den slår mot content farms. Många blandar ihop uppdateringen med den som gjordes alldeles innan som slår mot duplicate content, alltså kopierat innehåll.

När kommer Google Panda att införas i Sverige?

Om jag får gissa så skulle jag säga om 6-9 månader men det är alltid svårt att veta med Google, ibland rullar de ut saker väldigt fort och ibland kommer saker aldrig utanför USAs gränser.

Vilka typer av svenska sajter tror du kommer att tappa söktrafik?

Större svenska siter med mycket användargenererat innehåll ligger i riskområdet. Om du sitter på en site med många sidor som driver trafik och att det är en ansenlig del på artiklar som kanske inte uppskattas av användarna så kan det vara värt att se över situationen.

Hur är det med en blogg som min – ligger den också i farozonen på något sätt?

Din blogg ska klara sig för även om du bloggat på bra och skrivit rejält med artiklar så når du inte upp till den mängd som krävs. Dessutom håller den, tror jag, för hög kvalitet.

Finns det något som vanliga bloggare ska tänka på?

Ja, fast jag tycker inte det är läge för en bloggare att vara rädd, se det istället som en möjlighet. Blogspot och WordPress är två av de domäner som tjänat mest på Pandan. Eftersom det ramlar bort skräpiga men väloptimerade resultat så skapas det möjligheter för många bloggare att öka sin trafk.

Läs mer:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

6 kommentarer

 1. Magnus2011-08-08 at 10:06Reply

  Jag menar att kunna stå för en bra hemsida, men något jag undrar är i vilken utsträckning vårt rykte hos Google kan förändras genom backlinking från farmarsidor. Att deras rykte nu sjunker förstår jag, och en länk av mindre bra kvalitet är nu värd ännu mindre. Jag undrar dock om siter som tidigare har jobbat mycket på att få länkar från farmarsidor kan straffas för det.

 2. Att återpublicera pressmeddelanden kan straffa sig när Google Panda snart slår till i Sverige | Kulturbloggen2011-04-29 at 14:44Reply

  […] Tommy K Johansson berättar mer om Google Panda. var flattr_wp_ver = '0.71'; var flattr_uid = 'Kulturbloggen'; var flattr_cat = 'text'; var flattr_tle = 'Att återpublicera pressmeddelanden kan straffa sig när Google Panda snart slår till i Sverige'; var flattr_dsc = 'Googles nya sökalgoritmer, vad som avgör hur högt en sida hamnar i deras sökmotor, är på väg att lanseras i Sverige, enligt Getupdated. Syftet med förändringarna hos Googles sökmotor är förstås att använda ska uppfatta sökresultatet som relevant. Det är ju för vissa företag en sport att försöka skapa så uselt innehåll som möjligt för att besökarna ska klicka på Googleannonserna – men ändå ha sökmotorvänligt innehåll och hamna högt i sökningarna. Getupdated skriver: Egentligen är det Googles stora näve i bordet att försöka eliminera så kallade ”content farms” vilket är precis vad det låter som – sidor som är proppade med text av låg kvalité. Anledningen till att Google väljer att filtrera dessa sidor ur sökresultatet är just för att man vill uppnå sitt mål – att ha så hög kvalité som möjligt på de sökresultat man ger användarna av Google. Andra typer av sidor som också tar stryk av Google Panda är sidor som återpublicerar andras mate'; var flattr_tag = ''; var flattr_url = 'http://kulturbloggen.com/?p=34888'; var flattr_lng = 'sv_SE'; […]

 3. TkJ2011-04-29 at 14:09Reply

  Marcos: Kvalitet går före kvantitet, ja. Jag tror vi menar samma sak… :)

 4. Marcos2011-04-29 at 13:08Reply

  Jag har tolkat det som att så länge man har bra/högkvalitativt användargenererat content (i motsats till spammigt användargenererat content) så kan användargenererat content vara ett klart plus. Jag tror inte att det är så enkelt som att säga att ett forum eller liknande är dåligt. Det beror på dess kvalitet, tolkar jag det som. Eller är du av annan uppfattning?
  Kvalitet kommer att vinna över kvantitet, oavsett om det är användargenererat eller redaktionellt material. Gillar dina användare ditt innehåll och länkar till det från kvalitativa ställen så kommer du att bli en vinnare. Är min tolkning…

 5. TkJ2011-04-29 at 10:06Reply

  Marcos: Nja, sajter som har en redaktör av något slag som skriver exklusivt bra material kommer gå vinnande. Sajter med massor av användargenererat material, såsom forum och dylikt, ligger i riskzonen.

 6. Marcos2011-04-29 at 09:06Reply

  Du skriver att:
  ”Större svenska siter med mycket användargenererat innehåll ligger i riskområdet.”
  Hur menar du då, är det inte helt tvärt om, att sajter med mycket, unikt och bra användargenererat innehåll kommer att gå vinnande ur uppdateringen?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.