TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Webbapplikationer

Google Reader lägger ner 1 juli 2013

Skribent:
Publicerad: , 07:21
Uppdaterad: 2013-05-10, 15:36
Respons: 30 kommentarer

Google Reader lägger nerNär jag idag loggade in på Google Reader möttes jag av ett dystert meddelande – att Google lägger ner tjänsten från och med 1 juli 2013. Det tycker jag är extremt tråkigt eftersom jag är en väldig flitig användare av tjänsten.

Google Reader är en utmärkt RSS-läsare, så nu är det alltså dags att börja leta efter alternativ. Google erbjuder redan nu möjligheten att ladda ner all din data från Google Reader så att du kan importera det i en annan läsare.

Själv prenumererar jag idag på närmare 530 RSS-flöden via Google Reader, hyfsat strukturerade inom olika kategorier. Det är andra bloggar, nyhetstjänster och en massa andra sajter som använder sig av RSS.

För dig som inte känner till RSS, så är det ett sätt att hålla koll på när sajter uppdateras. En RSS-prenumeration innehåller de senaste bloggposterna, så om du prenumererar på mitt RSS-flöde får du i din läsare upp rubrik och annat nästan omedelbart när jag postar ett nytt inlägg.

Att Google lägger ner Reader beror på att användningen har sjunkit och att de inte tjänar några pengar på tjänsten. Google äger också RSS-tjänsten Feedburner, så tar hand om RSS-flöden och räknar antalet prenumeranter. Jag hoppas att de inte lägger ner den också, för den gillar jag.

Här kan du läsa mer om Googles beslut att lägga ner Reader.

Använder du Google Reader, eller någon annan RSS-tjänst? Eller har du slutat använda RSS-prenumerationer och istället börjat med något annat? Lifehacker har ett par förslag på andra applikationer.

Läs också:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

30 kommentarer

 1. Google Reader släcks ned 1 juli 2013 | OmInter.net2014-01-26 at 19:28Reply

  […] Tommy k Johansson är en av de som tackar för sig och ger exempel på andra RSS-läsare. Han länkar framför allt till en artikel på Lifehacker som tar upp ett par vettiga alternativ. Det finns mängder med bra RSS-läsare på nätet. De kraven jag vill ha uppfyllda är följande: Gratis, snabb, simpel, stöd för flera plattformar, samt möjlighet att importera sin läslista från Google Reader. […]

 2. Lars A2013-04-14 at 20:54Reply

  Hittade The Old Reader http://theoldreader.com/

  kan de vara en bra ersättare till Google Reader?

  The Old Reader begär behörighet till:
  Visa din e-postadress
  Vet vem du är på Google
  Utför de här åtgärderna när jag inte använder programmet.

  Ärt det OK att ge denna behörighet ??

 3. Emil2013-04-11 at 16:24Reply

  Trist, använder också Google Reader. Tips någon på ersättare till Reader?

 4. Sara2013-04-08 at 15:14Reply

  Jag använder Google reader nästan varje dag och detta skamligt och bara till att beklaga.

 5. Kristoffer.G2013-03-18 at 22:17Reply

  Riktigt drygt. Mycket av min bevakning gör jag med hjälp av Google Reader.

 6. Google Reader går i graven | Frippes lilla värld2013-03-16 at 21:55Reply

  […] hade inte en aning om det innan jag läste ett inlägg på TkJ om det. Jag använder Reader, men endast för att prenumerera på flöden, sedan läser jag dem i […]

 7. Lars2013-03-15 at 15:31Reply

  läste igår en artikel i pc för alla om detta. Dom hade några förslag
  på alternativa program.

 8. Fredrik2013-03-14 at 23:57Reply

  Jag använder också Google Reader dagligen. Följer ett 50-tal siter. De kan skrota google plus istället

 9. Jenny2013-03-14 at 20:48Reply

  Jag använder Google reader varje dag, men jag använder den bara för att administrera mina feeds. Läsa dem gör jag i paddan via en app, så jag är mest intresserad av att hitta en ny där jag hålla ordning på alla sajter och bloggar……

 10. Piglet2013-03-14 at 15:43Reply

  theoldreader.com blev jag tipsad om. I beta just nu, men det verkar ju som ett möjligt alternativ

 11. Lars Günther2013-03-14 at 12:15Reply

  Reader – läggs plötsligt bara ner? Ju mer jag tänker på det ju mer irriterad blir jag! Ska ett så stort företag som Google som i stort har hela världen som försörjer dem, kunna bete sig hur som helst? Detta tilltag fick mig att reflektera på vad jag hittills gjort mig bekväm med att använda mig av. Google lider förlust av intäkter – humm? Denna biförlust måste väl ändå vara som en piss i Mississippi för Goggle – eller? Efter vad som tidigare hänt så kan vi förmodligen förvänta oss fler överraskningar framöver. Om de kommit fram till att förbättra den aktuella tjänsten som redan är bra till att kanske bli än bättre, skulle jag bara bli tacksam – men att bara ta bort den – nee! Hoppas Microsoft kan följa upp med en liknande bra tjänst efter denna förlust – då slopar jag Google helt! Vilken förlust skulle inte det vara för Google, för mer än så verkar de inte handla om. Ett bra koncept av Google eller inte?
  Kanske ska jag börja planera att köpa upp alla de företag som tillverkar barnvagnar, samt alla tillverkare av kondomer runt om i världen. Därefter lägger jag ner all tillverkning av kondomer för att förhoppningsvis öka försäljningen av just barnvagnar – kanske kan vara en strategi som är genomförbar – vad vet jag?

 12. Jag skulle gärna betala för fortsatt Google Reader | The Jennie - text och tankar, webb och kommunikation.2013-03-14 at 11:16Reply

  […] Google Reader som jag, men av twittrare och bloggare att döma, exempelvis Tommy K Johansson, som förstås var tidig att blogga om den trista nyheten, är jag inte helt allena på min […]

 13. Piglet2013-03-14 at 10:36Reply

  Blev riktigt upprörd när jag loggade in på reader idag och läste detta … Kollar den sajten flera gånger varje dag och följer mängder av bloggar där. Kommer definitivt att sakna den. Hoppas att man kan hitta en vettig ersättare …

 14. GregGoogle2013-03-14 at 10:33Reply

  Det finns en namnlista på:
  https://www.change.org/petitions/google-inc-please-do-not-shut-down-google-reader#

 15. Ilias Bennani2013-03-14 at 10:25Reply

  Trodde aldrig att detta kunde hända.
  Ungefär som att lägga ner Youtube.

  Men det är väl bara att inse att till och med Google måste ta betalt nångång, även om det rimmar illa med att Google verkar ha den största kakan av all nätannonsering.

  Jag kommer verkligen sakna Reader.

 16. Johannes2013-03-14 at 10:24Reply

  Feedly funkar bra! Enda ”nackdelen” som jag kan se det är att man måste installera plugin i browsern för att det ska funka.

 17. Bengt O.2013-03-14 at 10:03Reply

  Hittade just det här:

  http://blog.feedly.com/2013/03/14/google-reader/

  Är det en bra lösning?

 18. Lars Günther2013-03-14 at 09:44Reply

  Tragiskt – för mig den mest användbara tjänsten för att hålla mig ajour i nyhetsflödet samt alla RSS. Faktiskt trodde jag denna Google-tjänst var bland de mest använda utöver söktjänsten – tråkigt!

 19. Ante2013-03-14 at 09:32Reply

  Jag fick precis tips om Feedly när jag beklagade mig i en kanal om att Google Reader stängs ner. Tydligen ska den kunna importera hela rasket från min Reader. blog.feedly.com/2013/03/14/google-reader/

 20. Chris2013-03-14 at 09:11Reply

  W.t.f.?

  Hur kan man… varför? Declining usage, tyckte det var nog när de flyttade länken till ”Mer” menyn i google+/gmail osv.

  Någon som hittat någon officiell sida för att önska kvar Reader?

 21. Ingvar J2013-03-14 at 08:51Reply

  Lade just in Feedly Plus i Chrome. Den letade direkt fram mitt material från Reader. Problemet är bara att jag är rätt kräsen när det gäller utseendet. Fonter med god läsbarhet, med seriffer etc för mina lite äldre ögon. Få se om Feedly är tillräckligt smidigt.

 22. Lars2013-03-14 at 08:40Reply

  Mycket tråkigt att Google lägger ner Reader då även jag använder denna tjänst mycket. Önskar, som många andra här, att Tkj kan tipsa om en bra ersättare. Tack för en mycket bra Blogg !!!

 23. Mattias2013-03-14 at 08:31Reply

  Hej, ni kunniga!

  Hur går det till att flytta sina RSS flöden till RSS läsarna som man idag bara har länkat från Googlereader?

 24. Ingvar J2013-03-14 at 08:30Reply

  Har flera olika RSS-läsare, men Reader är väl den som blivit mest använd just för att den är så smidig och allsidig. Feed Demon synkar ju med Google Reader så det är ju ett smidigt sätt att direkt överföra alla feeds. Annars tycker jag att Firefox med Sage är den trevligaste RSS-läsaren. Finns Sage månne för Chrome? Eller någon liknande för Chrome?

 25. Thomas2013-03-14 at 08:29Reply

  Mycket flitig användare av Reader. Både direkt i webläsaren och via app i telefonen. Lite trött på Google just nu. De lägger ned ActiveSync, börjar ta betalat för Docs, mm.

 26. Kalle2013-03-14 at 08:11Reply

  Riktigt, riktigt trist.. Använder Reader dagligen. Nästan hela tiden.
  En bättre och enklare tjänst finns inte. Fungerar klockrent både på min Win 8 jobbdator, Ubuntu hemma och Androidmobilen.

 27. Backeman2013-03-14 at 07:44Reply

  Även jag använder Google Reader. Smidigt just att ha en molnbaserad läsare så jag kan nyttja den på alla mina enheter. Precis som Jocke så räknar jag med att Tkj tar fram den bästa ersättaren :-)

 28. Jocke2013-03-14 at 07:34Reply

  Jag är en Reader-junkie så den tjänsten kommer att bli saknad. Spenderar mer tid på Reader än på något annat ställe.
  Tommy, nu litar jag på att du hittar en lika bra tjänst någonstans som du kan tipsa om, före 1:a juli. Tack för en bra blogg!

 29. Daniel2013-03-14 at 07:32Reply

  Jag använder Google Reader och det är den webbtjänst som är mest aktiv på min dator. Jag har idag närmare 460 webbsajter som följs via RSS så nu blir det till att hitta en vettig ersättare. Skamligt av Google att ta bort Reader – det är en så förträfflig RSS-tjänst.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.