TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Google

Googles attack mot sajter som stjäl innehåll

Skribent:
Publicerad: , 23:02
Respons: 16 kommentarer

farbror-einarGoogle har gjort en uppdatering i sin algoritm för att komma till bukt med alla massproducerade skräpsajter som skrupelfria SEO-missbrukare ligger bakom. Det rör sig om sådana sajter som exempelvis bara återpublicerar innehåll från andra sajter.

Som bloggare råkar jag ut för sådant här hela tiden. Någon slänger ihop en sajt vars innehåll baseras på mitt RSS-flöde, och genom att sökmotoroptimera sidan kan de placera sig bra i Google och tjäna pengar på annonser. Det är tyvärr inget man kan göra mycket åt, så att Google trimmar sina algoritmer är bara tacksamt.

Många sajter väljer att bara ha artiklarnas ingress i sina RSS-flöden, för att få prenumeranterna att klicka sig vidare in till sajten. Jag har, i likhet med de allra flesta bloggare, valt att låta RSS-flödet innehålla hela mitt innehåll, så att datorintresserade som vill läsa det jag skriver, men vill slippa besöka min annonsspäckade och fula webbsajt, har den möjligheten.

Skälet till varför jag gör så, är att jag gillar att folk läser det jag skriver. Må vara hänt att jag inte får några annonsvisningar på mina RSS-prenumeranter, men å andra sidan är det en skara väldigt trogna läsare som gärna lämnar kommentarer och som länkar till mig från sina egna sajter och i sociala nätverk.

Jag tycker att de är en väldigt viktig målgrupp, och jag är väldigt nöjd över att i skrivande stund ha runt 4500 RSS-prenumeranter.

Hela bloggposter i RSS?

Problemet med att låta RSS-flödet innehålla hela bloggposterna, är att det alltså finns sajter som återpublicerar alltihop. Det här är en legal gråzon. Om någon går in på min blogg, kopierar en hel artikel och publicerar den på en sajt eller i en tidning, då är det ett brott mot upphovsrätten. Men att bara per automatik återpublicera ett RSS-flöde, vad gäller då? Om det är olagligt, skulle alla RSS-läsare, som Google Reader, vara kriminella?

Däremot tycker jag det är fult, i alla fall om sajterna i fråga inte tydligt länkar tillbaka till mig. Många uppger inte källa utan publicerar mitt material som sitt eget. Oftast gör jag inget åt det. Men om jag är på dåligt humör, plockar jag fram en Farbror Einar-paragraf i min FAQ:

Återpublicering av artiklar, utan författarens medgivande eller vetskap, faktureras av principskäl med á 5000 kronor (exkl moms) per publicerad artikel.

Sedan samlar jag ihop länkar och skärmdumpar på allt de återpublicerat, tar reda på vem som byggt sajten och skickar en förfrågan om var jag ska sända fakturan. Ofta har de återpublicerat närmare 100 inlägg, så när det dimper ner ett hot om faktura på en halv miljon brukar sajten försvinna rätt fort.

Därefter lägger jag av ett evil laugh, skriver om det på Twitter och skäms lite över barnsligheten och dubbelmoralen i att jag ena dagen skriver om uTorrent och andra dagen tjurar över att någon kopierat mina texter…

Search Engine Land har skrivit en artikel som går igenom vad Googles nya algoritm innebär, för dig som vill veta mer.

Jag vill gärna veta vad ni andra tycker om återpublicering av RSS-flöden!

Fotnot: Bilden på Farbror Einar har jag, helt utan att fråga om lov, snott av min sedan 90-talet stora humoridol, och Sveriges roligaste serietecknare, Johan Wanloo, som jag sedan en tid tillbaka är Twittervän med! Underbara Internet! :-)

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

16 kommentarer

 1. Magnus2011-03-03 at 18:33Reply

  Jag läser alltid dina artiklar via RSS. Det är perfekt eftersom man då enklare kan hålla reda på vad man har läst och vad som är nytt. Det gör att jag enkelt kan låta flöden ligga ett tag innan jag får tid att läsa dem.

  Det är det som har hänt för mig nu faktiskt – det här inlägget är ju en vecka gammalt, men eftersom jag prenumererar på RSS-flödet så missar jag inte ett enda inlägg!

  Jag vill tacka för att du publicerar inläggen i sin helhet i flödet. Det är ganska skönt att slippa klicka sig vidare när jag sitter på bussen och läser flödet på Android-mobilen.

 2. Pedro Alvarez2011-03-03 at 18:32Reply

  Kluven i denna fråga, jag har själv en blogg (utan reklam) jag har 2-3 post som är från någon annan blogg. Dessa börjar direkt med en textrad som säger att detta är INTE min artikel, sedan följer namn och webbsida av artikeln och då givetvis linkad.
  I detta fall ser jag absolut inga fel, som jag ser på det… om jag läser en bra och intressant artikel, varför då inte använda den så att även mina läsare kan få den, men som sagt, tala om var artikeln kommer ifrån.

 3. SEO Petter2011-02-28 at 11:26Reply

  Spännande artikel!
  Det är sjysst att du kör med din öppenhet. Även då det gäller att du har två synpunkter om ett problem…ler..
  Det har vi ju alla ibland!

  Kör hårt mannen!

  Petter Hedman

 4. Lani782011-02-26 at 22:34Reply

  Tycker om ditt ärliga och självkritiska sätt. Du har en äkthet och bra verklighetsförankring som lyser igenom på ett positivt i många av dina artiklar!

  Det finns sajter som på samma sätt återpublicerar foruminlägg. Jag har personligen ingen sajt där jag förlorar pengar på detta. Men tycker ändå det är ett otyg när man söker efter information, eftersom dessa sajter oftast är mycket svårlästa och inte innehåller ytterligare information om ämnet, så som kommentarer.

 5. KlangIT2011-02-26 at 19:37Reply

  Varför har Tommy massor av länkar i bloggens lista med länkar som leder till casino.se? Det verkar skumt. Är det reklamlänkar eller är bloggen hackad? :|

  • TkJ2011-02-26 at 23:13Reply

   KlangIT: Det är reklamlänkar som jag sålde för ett år sedan, när jag låg på sjukhuset och inte var klar i huvudet. Det var jävligt dumt, och Google straffade mig för det. Avtalen är på väg att löpa ut och då plockar jag ner alla sådana länkar. Att sälja länkar är inget jag ska syssla med.

 6. Peter Löfström2011-02-26 at 11:36Reply

  Hej,
  Jag brukar försöka resonera kring problemet. Om någon otillåtet tar mitt material och tjänar pengar på de är jag inte säker på att de är rätt sätt att jaga dem. Utan man ska snarare försöka hitta sätt där man kommer runt de.

  Ett sätt är att just begränsa sin RSS, vilket jag ser som fullständigt naturligt. Många av oss bloggare lever på att tjäna pengar på reklamen på vår sida, om folk bara väljer att läsa ens RSS men inte ens sida tappar man då intäkter. Vilket i sig är minst lika förkastligt som sidorna som tar ens innehåll. Man förlorar i båda fallen.

  Så jag tycker att topp sidor som, TKJ, Daily Mobile, Engadget har full rätt att begränsa utbudet i sin RSS.

  Mvh
  Peter Löfström
  DailyiPhone.se
  Blogg.Mobilizera.se

 7. Johnny2011-02-26 at 11:24Reply

  Nu har ju du självinsikt:) Men tycker man ser lite då och då folk som inte alls verkar förstå de som är emot till exempel fildelning av musik men som reagerar om någon snor en bild eller en text… När det drabbar en själv förstår man plötsligt, men så är det väl med det mesta. Jag ser mig inte som en ”motståndare” till något av detta, men har viss förståelse att vissa ändå ser upphovsrättslagar och copyrights etc. som viktigt i grunden.

  Sedan kan det såklart alltid gå till överdrivt, som när gigantiska företag är ute efter privatpersoner (med fula metoder eller orimliga straff).

 8. Johan2011-02-26 at 10:40Reply

  Jag återpublicerar två RSS-flöden i min tidning Nytt i Lidköping (http://www.nyttilidkoping.se). Jag gör det inte per automatik, utan lägger ut varje artikel manuellt efter att jag som ansvarig utgivare granskat och anpassat avsändaren till tidningen och jag länkar alltid tillbaka till originalartikeln för mer information. Är det olagligt?

  Om man tar hänsyn till att avsändarna är Lidköpings kommun och Turistbyrån, är det då olagligt?

  I det här fallet är RSS-flödet bara en del av originalinlägget och därför lutar jag mig på citeringsrätten när det gäller lagligheten. Och egentligen borde man väl kunna göra samma sak med alla RSS-flöden som inte återger hela artiklarna, med stöd av citeringsrätten alltså?

  (Nytt i Lidköping är en ideell tidning, fokuserar på medborgarjournalistik och ges ut under Creative Commons.) Just nu söker jag kolumnister som vill skriva för tidningen, eller nischade bloggar som vill nå ut med sitt material till Lidköpingsbor.)

 9. Juri2011-02-26 at 08:30Reply

  Trevligt att läsa att Google gör något åt detta och att även du reagerar ibland :)

  Har själv reagerat ett par gånger när jag sökt på något och kommit in på någon sida som haft ditt RSS-flöde som innehåll. Väljer då att direkt gå in på din sida istället, även om det – i mitt fall – aldrig genererar annonsklick eftersom jag av naturen är blind för reklam :)

  Jag hoppas du fortsätter skicka fakturor och skriver mer om fenomenet, så kanske fler tänker sig för innan de kopierar dina texter.

 10. Rasmus2011-02-26 at 07:12Reply

  Jag hittade den här sidan igår:

  http://www.abatopia.se/8636/seo/google-uppdaterar-algoritmen.xhtml

  Det är samma text men översatt till svenska om någon är intresserad.

 11. Tony2011-02-26 at 01:18Reply

  Dubbelmoral? Du uppmuntar inte människor till att ladda ned och därefter återpublicera det för att tjäna pengar på det, vilket är en stor skillnad.

 12. Tomas2011-02-26 at 01:15Reply

  Läser själv alltid dessa inlägg med Google reader. Mer komfortabelt och jag har lätter att välja vad jag vill läsa och bad jag bryr mig om.

 13. Bizzniz Hosting2011-02-25 at 23:31Reply

  Ja det är inte lätt att förstå vad som är lagligt eller oetiskt om man är ny i branchen och överöses med erbjudanda om självgående Word Pressbloggar mm

 14. Thomas Svenson2011-02-25 at 23:22Reply

  Återpublicering är ett otyg som förmodligen är svårt att utrota. Att Google nu gör något åt det kommer i alla fall att förbättra läget. Problemet blir ju inte mindre av att många tror att allt är fritt på nätet.

  Sen är det som du säger en gråzon vad gäller återpublicering av ett RSS flöde. Syndication är ju trots allt sista S:et, dessutom gör du det fritt tillgängligt får vem som helst. Dock gäller ju copyright och du kan ju på din sajt ange, som du gör i FAQ:en, vad som gäller.

  /thomas

 15. Stefan Bergfeldt2011-02-25 at 23:14Reply

  Jag ska berätta för dig precis vad jag tycker om att ”sno” innehåll. Jag tycker att det är positivt, under förutsättning att det framgår varifrån det kommer.

  Jag driver till exempel http://www.aktuellteknik.se som inte har något som helst eget innehåll (nåja, ett par inlägg har jag knåpat ihop), där det vid varje inlägg finns en länk till källan.

  Dessutom tycker jag att det är en bra idé att ha med en länk i RSS-flödet. Jag använder RSS-footer i WordPress, som fixar det automatiskt. På så vis syns det väldigt tydligt varifrån inlägget egentligen kommer.

  Det innebär ju också att jag får massor av länkar om mitt innehåll blir ”stulet”. Länkar är ju bra för min sökmotoroptimering. Jag rekommenderar att du också installerar det pluginet. (http://yoast.com/wordpress/rss-footer/)

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.