TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

E-böcker för bloggare

Guider

Windows 8 för nybörjare

Ad: Antivirus

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 487 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 594 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 799 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dar!
Pris: 515 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 375 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 240 kr.

Gratisprogram

Här hittar du mängder av gratisprogram för Windows att ladda ner lagligt!

Feedburner

TkJ RSS
Follow on Bloglovin

Google

Google varnar hackade sajter – så drabbas du

Skribent: Tommy k Johansson
Publicerad: 2012-04-17, 19:24
Respons: Skriv en kommentar!

Så hackar de din webbsajtEn väldig majoritet av alla hackade sajter uppmärksammas aldrig av media, eftersom det inte ligger några politiska motiv bakom. Sajter hackas hela tiden med syfte att på ett eller annat sätt tjäna pengar. En metod gör att sajten pekas om till andra sidor, kontrollerade av hackarna.

Igår postade Matt Cutts en tweet där han berättade att Google skickat ut meddelande till över 20000 sajter som har blivit hackade med den här typen av redirect-angrepp. Det kan behövas eftersom många webbägare inte märker att de blivit hackade.

I det här fallet gjordes omdirigeringen av trafiken bara om besökaren kom från Googles sökresultat. Om du sökte på något speciellt, fick en träff som du klickade dig vidare på, kunde du hamna någon annanstans eftersom sajten du besökte var hackad och skickade dig till en annan sida.

Märker man inte ett hack?

Innan jag börjar, och innan någon hinner skriva en kommentar om att jag bara skrämmer upp folk, vill jag påpeka att det här bara är teorikunskap och inget du som webbägare behöver ligga sömnlös över. Jag förklarar längst ner i bloggposten.

Webbägaren märkte förmodligen inte hacket ifråga eftersom han inte besöker sin sida via Google. Om han inte håller koll på koden på sin sida, vilket de flesta säkert inte gör eftersom man förlitar sig på någon form av publiceringssystem, lär han inte se det.

Ett annat skäl till varför man inte märker det, är att det finns de som har massor av sajter i sina nätverk varav många inte underhålls. (Det finns till exempel entreprenörer som sysslar med sökmotoroptimering och som har hundratals bloggar. De flesta av sajterna har byggts och sedan lämnats för att generera så kallade passiva inkomster. Du har garanterat sett de här SEO-sajterna när du googlat. Men det är en parentes…)

Search Engine Land skrev igår om nyheten, och jag hade tänkt skriva en bloggpost redan då men familjelivet kom emellan. Det är dock för intressant för att strunta i det. Att Google på ett så här aktivt sätt hjälper att rätta till hackade sajter är positivt.

Matt Cutts tweet:

Google varnar hackade sajter

Hur blir man hackad?

Det finns många former av hack. Det som oftast uppmärksammas i media är sådana hack där någon eller några tar sig in i ett specifikt datasystem och kopierar information eller lämnar politiska budskap. I sådana här fall brukar hackargrupper göra sig till känna och berätta om vad de gjort.

Webbhotell har många domäner på varje serverEn annan form är intrång i webbservrar, som går ut på att modifiera alla webbsidor som ligger på servern. Hackarna kan då lägga in skript som dirigerar besökare till en annan sida – som ovan nämnda hack – eller varför inte ett skript som utnyttjar säkerhetshål i ett tillägg för webbläsaren för att infektera besökarens dator med en trojan. Läs om säkerhetshålet i PDF där just detta gjordes.

Det är lätt att vara naiv och tänka att ”vem skulle bry sig om min lilla sajt?” men riktigt så fungerar det inte. Det är inte så att dessa hackare bestämmer sig för att infektera just din sajt. Istället angriper man webbhotell och infekterar alla sajter som ligger på de webbservrar man kommer åt.

Eftersom varje server hos webbhotell ofta hnterar ett par hundra olika domäner, är det ett effektivt sätt att hacka mängder av sajter. Man gör helt enkelt en sök och ersätt på alla PHP/HTML/Javascript-dokument på servern, för att lägga in en bit kod. Om webbägaren inte håller koll på koden är det lätt att missa en sådan här infektion.

Att drabbas av något sådant här är skadligt både kort- och långsiktigt. Kortsiktigt för att man potentiellt skadar sina besökare. Långsiktigt eftersom det finns säkerhetstjänster som indexerar infekterade sajter och ser till att blockera dem för sina användare. Skulle man missa att fixa en infekterad sajt finns chansen att den hamnar i svartlistor, och det är rätt tidsödande att komma bort från dessa.

Okej, ta det lugnt!

Avslutningsvis vill jag understryka att det inte är meningen att skrämma upp dig som har en webbsajt. Jag vill bara, på ett lite simpelt och otekniskt sätt, förklara hur det kan gå till. Det är alltid intressant att lära sig om teknik. :-)

Oddsen för att drabbas av sådant här är så klart väldigt små, så det är inget du behöver gå och oroa dig för. Alla seriösa webbhotell har bra koll, och skulle de drabbas av hackare kommer de att fixa det utan att du behöver fundera på det.

Har du gått en varning från Google, kolla upp det – annars kan du ta det lugnt!

Ladda ner e-bok: Tjäna pengar på din blogg
Vill du lära dig att tjäna pengar på din blogg? Missa inte min e-bok Tjäna pengar på din blogg! Boken riktar sig mot både dig som redan har en blogg, och dig som funderar på att starta en. Inga tekniska kunskaper krävs. Just nu 60 kr rabatt! Läs mer här och ladda ner gratis provläsning.

Ladda ner e-bok: Skriva för bloggar
Ny e-bok! Lär dig hålla din blogg levande genom att hela tiden hitta nya uppslag, och hur du skriver artiklar som lockar massor av läsare. Bli ett bloggproffs med de här tipsen! Köper du e-boken idag kostar den bara 99 kronor (ord pris 179 kronor). Läs mer om hur du skriver för bloggar!

Gillade du artikeln? Dela den gärna – eller skriv en kommentar!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
Säkerhetspaket Pris Licens
Panda 487 kr
(162 kr/PC)
1 år
3 PC
Rea, upp till 30% rabatt! Lätt att använda, fått bra betyg i tester. Rekommenderas. Kupongkod: 30STDOFFER2014
Symantec Norton 599 kr
(200 kr/PC)
1 år
3 PC
Min personliga favorit! Resurssnålt och fullproppat av funktioner, men lätt att använda.
McAfee 375 kr
(125 kr/PC)
1 år
3 PC
50% rabatt! Många smarta finesser. Gediget säkerhetspaket som funnits i många år.
F-Secure NY! 515 kr
(172 kr/PC)
1 år
3 PC
Bäst i test enligt AV-Test, en klart trovärdig källa. NY 2014 ÅRS VERSION! Prova gratis!
Kaspersky 799 kr 12+3 mån
1 PC
3 gratis månader – bäst i test enligt PC för Alla mars 2013. Massor av finsser!
ESET Smart Sec 594 kr
(198 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, påverkar inte datorns prestanda.
BullGuard 240 kr
(80 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad och trimmad. Testa GRATIS i 60 dagar!
BitDefender 388 kr
(388 kr/PC)
1 år
1 PC
Prisbelönt programpaket som har starkt skydd mot alla faror på nätet.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande bloggar för entusiaster om datorer och Internet. Den startades 2007 av Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Utgivare: TkJ Media AB.

Sponsorer

Mina e-böcker

Läs min nya e-bok Skriva för Bloggar! Lär dig hur du hittar nya uppslag varje dag, skriver briljanta bloggposter, skapar ditt personliga språk, engagerar dina läsare och lockar nya besökare och behåller dem på sajten.
Läs mer om e-boken!
Lär dig hur du tjänar pengar på din blogg. E-boken riktar sig till såväl nybörjare som bloggproffs. 65 sidor indelade i 12 kapitel som går igenom många olika sätt att börja tjäna pengar på din blogg - antingen som en liten extrainkomst eller som heltidsjobb.
Läs mer om e-boken!

Följ oss på Facebook

Arkiv

februari 2015
m ti o to f l s
« Jan    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Ad: Affiliatenätverk

Commission Junction Världens största affiliate-företag! Bra system, lätt att tjäna pengar!

Affelix Svenskt affiliatenätverk som dels har mycket lead-kampanjer men även säljer CPM.

EuroAds Affiliatenätverk med bland annat program inom hälsa.

Affiliator Affiliatenätverk: du får 70 kr direkt!

Double Tjäna pengar på din hemsida!

Tradedoubler Sveriges största affiliatenätverk

Zanox Tjäna pengar genom att länka till företag

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Naturhotellet Sveriges miljövänliga webbhotell