Lästips: De bästa gratis antivirusprogrammen idag - här ladda du ner dem!

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 594 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 899 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dar!
Pris: 645 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 400 kr.

Feedburner

TkJ RSS

Google

Google varnar hackade sajter – så drabbas du

Så hackar de din webbsajtEn väldig majoritet av alla hackade sajter uppmärksammas aldrig av media, eftersom det inte ligger några politiska motiv bakom. Sajter hackas hela tiden med syfte att på ett eller annat sätt tjäna pengar. En metod gör att sajten pekas om till andra sidor, kontrollerade av hackarna.

Igår postade Matt Cutts en tweet där han berättade att Google skickat ut meddelande till över 20000 sajter som har blivit hackade med den här typen av redirect-angrepp. Det kan behövas eftersom många webbägare inte märker att de blivit hackade.

I det här fallet gjordes omdirigeringen av trafiken bara om besökaren kom från Googles sökresultat. Om du sökte på något speciellt, fick en träff som du klickade dig vidare på, kunde du hamna någon annanstans eftersom sajten du besökte var hackad och skickade dig till en annan sida.

Märker man inte ett hack?

Innan jag börjar, och innan någon hinner skriva en kommentar om att jag bara skrämmer upp folk, vill jag påpeka att det här bara är teorikunskap och inget du som webbägare behöver ligga sömnlös över. Jag förklarar längst ner i bloggposten.

Webbägaren märkte förmodligen inte hacket ifråga eftersom han inte besöker sin sida via Google. Om han inte håller koll på koden på sin sida, vilket de flesta säkert inte gör eftersom man förlitar sig på någon form av publiceringssystem, lär han inte se det.

Ett annat skäl till varför man inte märker det, är att det finns de som har massor av sajter i sina nätverk varav många inte underhålls. (Det finns till exempel entreprenörer som sysslar med sökmotoroptimering och som har hundratals bloggar. De flesta av sajterna har byggts och sedan lämnats för att generera så kallade passiva inkomster. Du har garanterat sett de här SEO-sajterna när du googlat. Men det är en parentes…)

Search Engine Land skrev igår om nyheten, och jag hade tänkt skriva en bloggpost redan då men familjelivet kom emellan. Det är dock för intressant för att strunta i det. Att Google på ett så här aktivt sätt hjälper att rätta till hackade sajter är positivt.

Matt Cutts tweet:

Google varnar hackade sajter

Hur blir man hackad?

Det finns många former av hack. Det som oftast uppmärksammas i media är sådana hack där någon eller några tar sig in i ett specifikt datasystem och kopierar information eller lämnar politiska budskap. I sådana här fall brukar hackargrupper göra sig till känna och berätta om vad de gjort.

Webbhotell har många domäner på varje serverEn annan form är intrång i webbservrar, som går ut på att modifiera alla webbsidor som ligger på servern. Hackarna kan då lägga in skript som dirigerar besökare till en annan sida – som ovan nämnda hack – eller varför inte ett skript som utnyttjar säkerhetshål i ett tillägg för webbläsaren för att infektera besökarens dator med en trojan. Läs om säkerhetshålet i PDF där just detta gjordes.

Det är lätt att vara naiv och tänka att ”vem skulle bry sig om min lilla sajt?” men riktigt så fungerar det inte. Det är inte så att dessa hackare bestämmer sig för att infektera just din sajt. Istället angriper man webbhotell och infekterar alla sajter som ligger på de webbservrar man kommer åt.

Eftersom varje server hos webbhotell ofta hnterar ett par hundra olika domäner, är det ett effektivt sätt att hacka mängder av sajter. Man gör helt enkelt en sök och ersätt på alla PHP/HTML/Javascript-dokument på servern, för att lägga in en bit kod. Om webbägaren inte håller koll på koden är det lätt att missa en sådan här infektion.

Att drabbas av något sådant här är skadligt både kort- och långsiktigt. Kortsiktigt för att man potentiellt skadar sina besökare. Långsiktigt eftersom det finns säkerhetstjänster som indexerar infekterade sajter och ser till att blockera dem för sina användare. Skulle man missa att fixa en infekterad sajt finns chansen att den hamnar i svartlistor, och det är rätt tidsödande att komma bort från dessa.

Okej, ta det lugnt!

Avslutningsvis vill jag understryka att det inte är meningen att skrämma upp dig som har en webbsajt. Jag vill bara, på ett lite simpelt och otekniskt sätt, förklara hur det kan gå till. Det är alltid intressant att lära sig om teknik. :-)

Oddsen för att drabbas av sådant här är så klart väldigt små, så det är inget du behöver gå och oroa dig för. Alla seriösa webbhotell har bra koll, och skulle de drabbas av hackare kommer de att fixa det utan att du behöver fundera på det.

Har du gått en varning från Google, kolla upp det – annars kan du ta det lugnt!

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2016 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 899 kr
(300 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Smart Sec 594 kr 1 år
1 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard 400 kr
(133 kr/PC)
1 år
3 PC
60% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 428 kr
(143 kr/PC)
1 år
3 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 230 kr rabatt! På engelska.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996.
Utgivare: TkJ Media AB, Ryssby i Småland.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på FacebookTkJ på Vine

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Sponsorer

Arkiv

maj 2016
M T O T F L S
« Apr    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Ad: Affiliatenätverk

Commission Junction Världens största affiliate-företag! Bra system, lätt att tjäna pengar!

Affelix Svenskt affiliatenätverk som dels har mycket lead-kampanjer men även säljer CPM.

EuroAds Affiliatenätverk med bland annat program inom hälsa.

Double Tjäna pengar på din hemsida!

Tradedoubler Sveriges största affiliatenätverk

Zanox Tjäna pengar genom att länka till företag

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick