TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Off Topic

Gott nytt år!

Skribent:
Publicerad: , 17:53
Respons: 4 kommentarer

Crohns sjukdomDet höll på att bli en katastrofavslutning på året, men det löste sig. I söndags fick jag väldiga magsmärtor som var klart välbekanta. Läkartermen är subileus, vilket betyder att det blivit stopp i tarmen och att det kan utvecklas till tarmvred. Tur i oturen befann vi oss i Vetlanda, så istället för att köra till Växjös lasarett, åkte vi till Eksjö.

Det visade sig att Eksjö har en ganska annorlunda behandlingsmetod. I Växjö brukar de sätta mig på tarmvila och dropp i en vecka och sedan en till vecka med specialkost, och någon smärtlindring är det inte tal om eftersom andra Crohnspatienter missbrukat så man har gruppbestraffat alla med Crohns genom att inte erbjuda smärtlindring. Så fungerade det inte i Eksjö.

När jag kom in gjorde man en snabb röntgen för att konstatera att tarmen vridit sig och det var stopp. Därefter fick jag smärtlindring och dricka kontrastvätska för ny röntgen. För det mesta brukar kontrastvätskan lösa upp stoppet. Under tiden höll de kontroll på mig, med kirurgen beredd på att akutoperera utifall att det utvecklades till tarmvred…

Jag hade tur och kontrastvätskan fixade problemet – som alla andra gånger jag haft problemet. Men läkaren konstaterade att det här var vanligt och jag kunde räkna med att opereras många gånger under livets gång.

Nåväl. Efter att stoppet löst sig sätter tarmarna igång igen och börjar arbeta efter 12 timmars paus. Jag vet inte vad jag kan jämföra med, men det gör i alla fall fruktansvärt ont. Även med starka smärtlindrande mediciner.

(Fast inte lika ont som i Växjö, där jag hade fått ligga i två veckor utan något annat än Alvedon på grund av de där gökarna som missbrukat – själv har jag inga värktabletter hemma så jag är, enligt samma läkare, absolut inte i någon farozon men som sagt, de har uttryckligt valt att gruppbestraffa alla som råkar ha Crohns).

Redan under andra dagen fick jag börja äta lite lätt. Och idag fick jag åka hem. Tre dagar och två nätter blev det. Helt hanterbara tack vare bra vård.

Och läkaren hälsade att jag var välkommen tillbaka om jag inte längre ville gå i Växjö, där läkarna förutom att inte erbjuda vård inte heller bryr sig om att föra journalanteckningar och dessutom försöker sätta mig på mediciner som de året tidigare klassat som direkt livsfarliga för mig… (Det här kan jag naturligtvis inte bevisa eftersom det inte finns några journalanteckningar.)

Andra fördelar med Eksjö, jämfört med Växjö, var att de inte var så underbemannade att det tar en-två timmar innan sjuksköterskan kommer efter att man har larmat. Och allt var rent och modernt, utrustningen var inte från 70-talet, och det såg inte ut som en rivningskåk.

Subileus är ju inte så kul. Det gör svinont, men jag kan inte göra något åt det eftersom det tillhör sjukdomen. Att ändå få komma hem på nyårsafton, hyfsat frisk och välmående (och inte ursinnig, förnedrad och uppgiven), efter bara tre dagar, var en ny upplevelse.

Det här ser jag trots allt som en bra start på 2014! :-)

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

4 kommentarer

 1. frogart2014-01-01 at 00:26Reply

  Jo Tommy, jag vet hur du har det…samma plågor här. Tarmvred som kan komma när som helst och ont i tarmar och mage. Glad att du fick en helt annan och bättre vård än tidigare, fortsätt du i Eksjö om du kan!
  Gott Nytt för dej och ”maggen” från en Crohns”kompis” :)

  • Tommy k Johansson2014-01-01 at 19:43Reply

   Tack detsamma! :) Det är trots allt en skön tröst att det finns andra som har samma sjukdom och kan relatera. Det gör det lite enklare. Man är inte ensam, utan det finns fler som vet precis vad jag menar när jag säger att det gör ”fruktansvärt ont”.

   Det händer ju att folk säger att ”äh, jag har hög smärttröskel, jag hade inte behövt någon smärtlindring” och tror att man är en klenis. Då vill man bara stoppa in handen i buken på dem, slå en knut på deras tarm och se hur roligt de tycker det är efter tio timmar…

 2. Gunilla Karlén2013-12-31 at 19:04Reply

  Jag önskar dig också ett riktigt bra 2014 Tommy, livet är definitivt inte rättvist och det är nyttigt för oss, som är oförskämt friska, att få läsa om hur livet kan vara med en sjukdom vilken man inte har valt kan innebära. Ha det bäst <3

  • Tommy k Johansson2014-01-01 at 19:54Reply

   Tack! Samtidigt så har jag ett drömjobb, jag bor i ett drömhus på ett underbart ställe på vischan, jag har en fantastisk fru och två helt perfekta söner som charmar alla, är superintelligenta och oförskämt söta.

   Vi har alla saker som är dåliga och bra i livet. Det är ingen rolig sjukdom, men man får försöka se det positivt trots allt. Om inget annat så tror jag att sjukdomen förhoppningsvis gjort mig lite mer ödmjuk och insett att livet har sina begränsningar, att man ska uppskatta och vara nöjd för det man har och inte gapa efter för mycket. (Ja, det låter Jante, jag vet, men jag tycker inte Jante är helt och hållet dåligt. :) )

   Och – det här har jag skrivit många gånger, men det tål att upprepas – under mina rundor på sjukhuset har jag träffat många som istället valt att bli bittra och förbannade. Det kämpar jag med att inte bli, för oavsett vilken sjukdom man har så är bitterheten över att ha sjukdomen betydligt farligare. Det finns många som bara sitter hemma och funderar på hur ont de har och hur sjuka de är. Sådant är fruktansvärt tragiskt att se.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.