TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Spyware

Gratis antispyware 2015: De 4 bästa antispywareprogrammen

Skribent:
Publicerad: , 07:30
Respons: 1 kommentar

Gratis antispyware 2015Använder du ett gratis antivirus behöver du som regel komplettera det med ett gratis antispyware, för att få ett fullgott skydd mot all form av farlig kod som dyker upp på webben. Men även om du har ett kommersiell säkerhetspaket, kan det vara en god idé att ibland använda ett fristående antispyware för att skanna igenom datorn. Det är nämligen inte säkert att även kompletta säkerhetspaket hittar alla spyware och adware.

Det finns idag ett brett utbud av gratis antispyware. I den här artikeln går jag igenom fyra av de mest populära och bästa programmen du kan använda dig av. Som vanligt när det handlar om gratis antispyware och antivirus saknar gratisversionen vissa funktioner som du bara får tillgång till om du betalar för Pro-utgåvan. Två av de fyra har skydd i realtid medan de andra två bara används för att skanna och ta bort skadlig kod.

Spyware, eller spionprogram som det heter på svenska, är en slags farlig kod som övervakar det du gör på din dator. Ett sådant program kan lyssna av ditt tangentbord, och ta bilder av din skärm, för att skicka det här vidare till en server där nätbrottslingar kan utnyttja information för att komma åt dina olika konton och annat.

Adware är inte lika direkt farliga. De är däremot enormt irriterande och kan locka dig till webbsajter som i sin tur försöker infektera din dator på ett eller annat vis. Syftet med adware är att visa annonser – de ändrar din startsida, lägger in verkytygsfält i din webbläsare, lägger till reklam på webbsidor, visar popupreklam i tid och otid, lägger till genvägar och länkar på skrivbordet och bland dina bokmärken/favoriter.

Antispyware tillsammans med antivirus

Tyvärr är det inte alltid som vanliga antivirus och säkerhetspaket och gratis antivirus hittar spyware och framför allt adware. Då är det bra att komplettera ditt skydd med ett antispyware. Gratisversionerna av antispywareprogrammen låter dig skanna igenom datorn efter skräpet, för att sedan ta bort det.

Mina två favoriter idag är Malwarebytes Anti-Malware samt SuperAntiSpyware. Inget av dessa två program innehåller emellertid realtidsskydd. Det innebär att de inte ligger kvar i bakgrunden och hela tiden kontrollerar att spyware inte installeras.

Men jag gillar även de andra två programmen. Ad-Aware är till exempel egentligen ett komplett antivirusprogram idag. Anledningen till att jag har med det i den här listan, är för att Ad-Aware har hängt med väldigt länge och deras motor för att hitta spyware och adware är väldigt bra.

SuperAntiSpyware - gratis antispyware
image-23463

Städa datorn från spyware, adware och annan farlig kod genom att köra SuperAntiSpyware – ett gratis verktyg som städar bort skräp och farlig kod.

Och slutligen IObit Malware Fighter som i test hittade spyware och adware på min dator, vilka de övriga programmen missat. Huruvida det betyder att IOBits program är bättre låter jag vara osagt. Fast vi kan av detta lära oss att de flesta säkerhetsprogram missar saker – därför är det bra att ibland köra något annat som alternativ. Om du idag använder ett gratis antivirus är IObit Malware Fighter ett bra komplement eftersom det innehåller realtidsskydd.

Att jag helst kör antispyware utan realtidsskydd kanske uppfattas som negativt, men personligen använder jag antispywareprogrammen som komplement genom att med jämna mellanrum manuellt sätta igång en skanning av systemet. Realtidsskydd överlåter jag till mitt antivirus – i skrivande stund använder jag Norton Security på min huvuddator med Windows 7 och Kaspersky Internet Security på min Windows 8-dator. Det är, till skillnad mot gratis antivirus, kompletta säkerhetspaket.

4 bästa gratis antispyware

Det finns som sagt en rad olika bra antispyware. De flesta har en gratisversion som innehåller själva motorn som hittar spyware och adware, och tar bort dem. För att få tillgång till alla funktionerna behöver du uppgradera till Pro-versionen för någon hundralapp om året. Men gratisversionerna räcker långt för dig som inte vill betala.

IObit Malware Fighter

När jag testade IObit Malware Fighter hittade det adware och spyware som andra antispyware hade missat. Så deras motor för att hitta skadlig kod är onekligen bra. En styrka programmet har är att det innehåller realtidsskydd, även om det inte är lika avancerat som i fullversionen.

Om du använder ett gratis antivirus idag, är IOBit Malware Bytes ett bra komplement att köra tillsammans med ditt antivirus.

Ta bort virus och spyware med IOBit Malware Fighter
image-23464

IOBit Malware Fighter hittade skadlig kod på min dator, som andra program har missat, och det kunde utan problem rensa bort infektionerna.

SuperAntiSpyware

SuperAntiSpyware saknar som sagt realtidsskydd i gratisversionen, så du använder programmet för att manuellt köra en skanning av datorn. Motorn är effektiv och identifierar väldigt många olika former av skadlig kod – spyware och adware. Har du problem med till exempel jobbigt extra verktygsfält, annonser som poppar upp överallt, så kan jag du köra SuperAntiSpyware för att hitta och rensa bort skräpet.

SuperAntiSpyware är helt enkelt ett klassiskt gratis antispyware för att städa bort skräp från din dator.

SuperAntiSpyware
image-23465

SuperAntiSpyware Free saknar realtiddskydd men däremot är det et en utmätrkt skanner för att indentifiera och eliminera farlig kod.

Ad-Aware Free Antivirus+

Ad-Aware är det äldsta gratis antispywareprogrammet på marknaden och det var länge det enda programmet som fanns att rekommendera förr när jag skrev för datortidningar och nyhetsbrev. Det hamnade lite i skuggan när de gjorde lite missbedömningar om hur betalningsvilliga kunderna var, och andra program tog över marknadsandelar. Men sedan ryckte de upp sig.

Idag är Ad-Aware ett komplett antivirus och antispyware i samma paket. Och deras gratisversion fungerar utmärkt. Det har fått bra betyg i tester, och letar du efter ett nytt gratis antivirus som dessutom skyddar mot spyware och adware är Ad-Aware Free Antivirus+ ett bra val.

Ad-Aware, gratis virusskydd
image-23466

Ad-Aware Free Antivirus+ är ett pålitligt säkerhetsprogram som innehåller antivirus och antispyware i realtid.

Malwarebytes Anti-Malware

Tillsammans med SuperAntiSpyware är Malwarebytes Anti-Malware det program jag själv använder som komplement till mina säkerhetspaket. De saknar realtidsskydd och fungerar istället som skanners som letar igenom datorn efter spyware och adware och tar bort eventuellt skräp.

Om du har problem med konstigheter i datorn som ditt antivirus inte identifierar, är Malwarebytes programvara ett bra val för att göra en sökning. Hittar det inget kan du prova med SuperAntiSpyware. Men kontrollera inställningar så att de inte startar automatiskt med Windows. Du behöver inte låta dem köras i bakgrunden hela tiden eftersom de saknar realtidsskydd.

Malwarebytes Anti-Malware söker efter och ta bort skadlig kod från din dator
image-23467

Med gratisprogrammet Malwarebytes Anti-Malware söker du igenom din dator efter farlig kod, och om sådan hittas försöker programmet ta bort infektionen.

Fler nyttiga artiklar om säkerhet!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

En kommentar

  1. Christer2015-05-25 at 00:18Reply

    Malwarebytes Anti-Malware finns med realtidsskydd! Fungerar utmärkt tillsammans med Kaspersky. Skaffade MBAM för ett antal år sedan när man fick en livstidslicens, som alltså gäller fast de sedan ändrat till en årlig avgift.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.